Vandaag (1 december) gaat het nieuwe visjaar voor het Oostvoornse Meer weer van start.
In de gesloten tijd zijn nog geen regenboogforellen uitgezet. Die moeten wachten tot maart of april van 2024.
Er zijn wel meerforellen uitgezet, niet van de stam die in 2019 is uitgezet, maar een die oorspronkelijk uit een ander Alpenmeer afkomstig is.
Deze meerforellen hebben niet de grote zwarte 'pantervlekken', maar zijn dicht met zwarte stippen bezet en enkele rode stipjes.
SeeforellenR.jpg
November2.jpg
November3.jpg
Hele mooie vissen! Top!
De eerste vangstresultaten zijn binnen.
Van de kant en wadend werden de eerste twee dagen - zoals gebruikelijk - bescheiden vangsten geboekt: De meesten vingen 1 tot 2 vissen, merendeels regenboogforellen in topconditie. 1 forel kan als een goed resultaat worden beschouwd.
Met de bellyboot of kano werden betere vangsten gedaan: 4 tot 8 forellen werden er zo geland, bijna allemaal regenboogforellen.
De recent uitgezette meerforellen werden practisch niet gevangen.
Nog geen reden tot zorg.
Dat hebben we al vaker gezien.
Jammer dat die 'originele' meerforellen niet konden komen maar deze zijn ook zeker prima vissen zo te zien.
Op facebook stond dit mooie filmpje van een van de 'nieuwe' meerforellen die op 5 december was gevangen door Jack Verschoor.
Mooi Sinterklaaspresentje zullen we maar zeggen... :D
(Meestal lukt het wel om daar openbare berichten te bekijken)
https://www.facebook.com/reel/3677812282451976 (https://www.facebook.com/reel/3677812282451976)
Allemaal een gezond en visrijk 2024 toegewenst!
Enkele sportvissers sloten het vorige jaar bijzonder goed af met de vangst van mooie aantallen forellen in het Oostvoornse Meer.
Vooral de aantallen gevangen regenboogforellen en de goede conditie van deze vissen vielen daarbij op.
Dat is een aantal jaren geleden helaas wel anders geweest.
Mede dankzij het online vangstregistratiesysteem, constateerden wij een paar jaar geleden dat de regenboogforellen die we in het Oostvoornse Meer hadden uitgezet, bijna niet overleefden en dus ook bijna niet werden gevangen. We zetten toen 4 tot 5 keer zoveel regenbogen uit dan bruine forellen, maar de vangsten waren totaal omgekeerd: Er werden tot vijf keer zoveel bruine forellen gevangen dan de regenbogen!
En eigenlijk was de situatie nog dramatischer, want bruine forellen zijn ook nog eens veel moeilijker te vangen dan regenbogen...
Sinds 2018/2019 zijn we daarom voor de regenbogen op een andere (Nederlandse!) kweker omgeschakeld die veel sterkere regenboogforellen kan leveren. De vangsten van regenboogforellen zijn als gevolg daarvan omhoog geschoten en zijn nu weer op een uitzonderlijk goed niveau gekomen. De vangsten van regenboogforellen overtreffen nu weer die van de bruine forellen.
Daarom is het zo belangrijk dat sportvissers hun vangsten in het Oostvoornse Meer online blijven melden.
Ze doen dat dan niet voor mij en niet voor Sportvisserij Zuidwest Nederland, maar voor henzelf, zodat ze ook in de toekomst mooie forellen in dat water kunnen blijven vangen...
Voor het gemak nog maar even de rechtstreekse link:
https://www.sportvisserijzwn.nl/vis-en-water/oostvoornse-meer/vangstregistratieformulier.html (https://www.sportvisserijzwn.nl/vis-en-water/oostvoornse-meer/vangstregistratieformulier.html)
Dan komt het er eindelijk van, donderdag hoop ik op het OVM te gaan vissen.
Qua vliegen, lijnen, leaders etc ben ik informatief voorzien. Enige twijfel is dat ik een #4/5 heb en een #8. Met die 4/5 wel 54cm forellen gevangen op de soca, dus hij kan wel wat aan. Wat zouden jullie meenemen? De 4/5 of 8?
Ik zou voor de #8 gaan.
Ik zou ook voor #8 gaan!
Als je vanaf de kant vist zou ik de #8 pakken. Vanuit de bb kan een #5 ook prima.
Quote from: EB86 on January 16, 2024, 19:09:00Dan komt het er eindelijk van, donderdag hoop ik op het OVM te gaan vissen.
Qua vliegen, lijnen, leaders etc ben ik informatief voorzien. Enige twijfel is dat ik een #4/5 heb en een #8. Met die 4/5 wel 54cm forellen gevangen op de soca, dus hij kan wel wat aan. Wat zouden jullie meenemen? De 4/5 of 8?
Ik zou voor een #7 of #8 gaan.
Vanuit een bellyboat vissend misschien iets lichter, maar dan een langere (10 feet) hengel.
De forellen zijn beresterk en je moet ze wel kunnen 'mannen' en afstoppen.
Ik hoop in ieder geval dat je vandaag een mooie dag hebt met een of meer forellen.
Zoektocht naar die mooie 'meerforellen' van 2019
In 2019 zijn met sponsoring van de VNV bijzonder mooie meerforellen (Salmo trutta m. lacustris) in het Oostvoornse Meer uitgezet. De meerforel is een van de levensvormen van de bruine forel.
Dat waren prachtig getekende forellen met grote pantervlekken die vaak een heel grillig patroon op de zijkanten vormden. Hun (voor)ouders waren oorspronkelijk uit een meer hoog in de Alpen afkomstig. Die meerforellen hebben het net boven zeeniveau uitstekend in het brakke water van het OVM gedaan. Ze groeiden goed en werden door sportvissers al gauw als 'ferox-forellen' betiteld, door hun grote gelijkenis met de soms bizar getekende roofforellen in Ierse en Schotse meren. Ferox betekent eigenlijk 'woesteling'... 😊
Het ging allemaal goed tot... de ramp(en) van september 2022 in het Oostvoornse Meer. Bijna alle forellen hebben toen het leven gelaten. In het voorjaar van 2023 sprak ik nog een duiker die kort tevoren op grote diepte op de grootste forel was gestuit die hij ooit had gezien. Hij schatte hem op tussen de 75 en 80 centimeter. Op het filmpje dat hij van die ontmoeting had gemaakt, was een grote meerforel te zien. Dat was een van de weinige overlevenden...
In januari 2023 zijn door forellenkwekerij De Tipbosch (NL) nog grote bruine forellen uitgezet die als teeltvis waren gebruikt en na het afstrijken met zoutbaden en voeding weer waren 'gereconditioneerd'. Daaronder bevonden zich ook enkele bruine forellen die uiterlijk voor echte meerforellen konden doorgaan. Dus als nu zo'n 'meerforel' wordt gevangen, is hij hoogstwaarschijnlijk van die uitzetting afkomstig.
Onze Duitse kweker kon de laatste jaren niet meer aan die fraai getekende meerforellen komen. Hij had de eitjes oorspronkelijk van een kweker in Beieren betrokken. Veel Duitse kwekers zijn inmiddels wegens de energie- en 'vismeelcrisis' met de kweek van forellen gestopt.
Zowel die kweker als ikzelf zijn sinds 2021 op zoek naar een kweker die de oorspronkelijke stam van die meerforel uit de Alpen weer als eitjes zou kunnen leveren. En dan het type met die soms 'bizarre' tekening.
We zijn allebei 'warm' bij onze zoektocht. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een stam uit een Beiers of Oostenrijks Alpenmeer. (Zie onderwaterfoto).
Soms lijkt mijn zoektocht dood te lopen als een kweker zegt: "Nee, die van ons hebben niet van die grote vlekken, maar alleen kleine X-vormige stipjes!".
Wat mij wel duidelijk is geworden, is dat men in Zwitserland heel nauwgezet in een meer alleen maar meerforellen uitzet waarvan de ouders ook uit dát meer komen.
In Duitsland en Oostenrijk is dat vaak een beetje een 'rommeltje', daar worden dikwijks allerlei types meerforel uitgezet, zonder rekening met de afkomst te houden.
Elk meer heeft immers zijn eigen unieke type meerforel, geëvolueerd door duizenden jaren van isolatie van andere bruine forellen...
Het maakt mijn zoektocht er niet gemakkelijker op!
Voorlopig heeft onze kweker in Duitsland in december eitjes van een stam uit een meer in Tirol aangeschaft die over 3 jaar groot genoeg zullen zijn om uitgezet te worden. Niet vissen met die spectaculaire grote vlekken, maar wel erg mooie meerforellen.
Ook hier nog enkele foto's van meerforellen zoals die voor 2023 in het OVM werden gevangen.
(Foto's o.a. van Jack Verschoor en Jordy van der Tien)
Scherm�afbeelding 2024-01-15 om 11.12.00.png
MF1MoritzThomasg.jpg
MeerforelBizarJV.jpg
MeerforelJordyvdrT.jpg
Werkelijk prachtige forellen Franklin, metname die van de eerste en derde foto (wat mij betreft)! Wel de vraag van mijn kant, wat maakt het dat je specifiek opzoek bent naar dit "ras" dat je omschrijft? Doet deze beter op het OVM? Beter dan enig ander soort meer/ of bruine forel? Is dat de investering/zoektocht waard?
Quote from: gijsie20 on January 25, 2024, 22:19:41Werkelijk prachtige forellen Franklin, metname die van de eerste en derde foto (wat mij betreft)! Wel de vraag van mijn kant, wat maakt het dat je specifiek opzoek bent naar dit "ras" dat je omschrijft? Doet deze beter op het OVM? Beter dan enig ander soort meer/ of bruine forel? Is dat de investering/zoektocht waard?
Twee goede redenen om dit specifieke type van meerforel weer uit te zetten:
1) De sportvissers vonden het fantastisch om ze te vangen en dan vooral om hun fraaie uiterlijk.
2) Ze deden het naar verhouding ook erg goed in het Oostvoornse Meer.
Ad 1:
Het motiveerde zelfs sommige vissers om in het OVM te vissen.
En welke visstandbeheerder wil dat nu niet?
Een vis die als een trekpleister kan dienen.
Iets leuks voor de sportvisser!
Ad 2:
Die Alpine forellen deden het best wel goed in het OVM.
Ze moesten op de online formulieren als 'bruine forel' worden gemeld, maar bij de opmerkingen merkten veel melders op dat een bepaalde bruine forel een meerforel was.
Ook op de sociale media kwamen veel foto's van meerforellen voorbij.
Ik weet even niet meer uit het hoofd hoeveel kilogrammen meerforel in 2019 waren uitgezet, maar het ging niet om een erg grote uitzetting.
Ze werden in 2019 uitgezet en meerforellen van deze uitzetting werden nog tot in het 'rampjaar' 2022 gevangen.
En als die ramp van september (eigenlijk waren het twee opeenvolgende vissterftes) er niet was geweest, hadden er nu nog meerforellen van die eerste uitzetting rondgezwommen.
En ja, als ik heel eerlijk ben, vind ik het gewoon prachtige vissen.
Het is voor mij geen enkele moeite om mijn 'netwerk' bij die zoektocht te gebruiken en zelfs nog uit te breiden.
En mijn kennis over 'meerforellen' is er zelfs door toegenomen.
Je bent nooit te oud om te leren.
Voor een pensionado met een wat kwakkelende gezondheid is het fantastisch om nog zo bezig te zijn.
Het is in ieder geval beter dan doelloos achter de geraniums te gaan zitten (die ik overigens niet heb...).
Hi Franklin, bedankt voor je uitgebreide antwoord! Fijn en mooi dat je je zo inzet hiervoor!
Bedankt!
Ik doe het met veel plezier.
Ik ben ook blij dat Sportvisserij Zuidwest Nederland mij zoveel vertrouwen geeft en mij contacten met kwekers laat leggen en mij onderhandelingen met ze laat voeren en - in overleg met de federatie - bestellingen laat plaatsen.
Werkt erg fijn zo en geeft veel voldoening.
Helemaal mee eens, leuk ook dat je hier updates deelt
Pracht vissen!!
Overleeft een forel Catch & Release?
Op de foto wordt zo'n bizar getekende meerforel door Jack Verschoor in het Oostvoornse Meer teruggezet.
Heeft dat terugzetten van gevangen forellen eigenlijk wel zin?
Sommige mensen beweren dat een forel de inspannende drill, het hanteren en uit het water nemen niet zou overleven.
Anderen vermoeden dat de forel na de slechte ervaring met een 'lekker hapje', dat voorzien is van een scherpe haak, zelfs geen (of te weinig) voedsel tot zich neemt en verhongert.
De terugzetplicht is op het Oostvoornse Meer ingevoerd omdat in de beginjaren veel teveel vissen werden meegenomen en er zo maar weinig forellen tot mooie afmetingen konden uitgroeien. De 'plastic zakken brigade' hield toen aardig huis...
Met Catch & Release in combinatie met het gebruik van kunstaas (of kunstvlieg) met één enkele weerhaakloze haak, hoopte men de overlevingskansen aanzienlijk te verhogen.
De afgelopen jaren heb ik enkele forellen op foto's zien voorbijkomen die meer dan één keer zijn gevangen en in de tussentijd nog enkele centimeters waren gegroeid. Een bruine forel werd zelfs twee keer door dezelfde visser gevangen op bijna dezelfde plek! Die merkte na het bekijken van de foto's dat hij een 'oude bekende' had gevangen.
Ik denk ook dat veel van de grote forellen tijdens hun verblijf in het Oostvoornse Meer al meer dan één keer met een vishaak hebben kennis gemaakt.
Zonder Catch & Release zoudern er in het Oostvoornse Meer veel minder forellen gevangen worden dan nu het geval is.
Catch@Release.jpg
Ik ben van mening dat netjes terug zetten altijd zin heeft. Met snoeken heb ik ook vaak genoeg hetzelfde exemplaar 2x gevangen en bij het vliegvissen op steelhead was het soms echt duidelijk zichtbaar dat ze al meerdere malen gehaakt waren. De gaatjes van eerdere haken waren goed zichtbaar. Of ze ook daadwerkelijk gevangen waren? Ik denk zelf van wel want ik heb 1x een steelhead gevangen die nog een vlieg in z'n bek had, maar 100% zekerheid is er niet.
Wel belangrijk is dat de vis niet, of zo kort mogelijk uit het water is.
De tijd van de vis hoog ophouden voor de foto komt ten einde. Keepemwet!
Op vakantie in Normandië, toen ik net met vliegvissen begonnen was, ben ik eens een meivlieg verloren door lijnbreuk bij een mooie forel.
Een half uurtje later heb ik dezelfde vlieg kunnen recupereren door dezelfde forel te vangen. De (weerhaakloze) vlieg zat muurvast in het kraakbeenachtige deel van de bek :)
De rapporten over de online vangstmeldingen van 2022 en 2023 zijn binnen.
Ik zal daar voor De Nederlandse Vliegvisser nog een uitgebreid artikel over schrijven, maar nu alvast enkele opmerkingen.
In 2022 vonden in september kort na elkaar twee rampen plaats die werden veroorzaakt door omkering van de bijna zuurstofloze onderste waterlaag. Dit werd door krachtige wind veroorzaakt.
Na de eerste omkering zijn nog enkele forellen gevangen (persoonlijke communicatie), daarna zijn er tot na de eerste uitzettingen (november 2022) geen forellen meer gevangen of gemeld.
Aangenomen mag worden dat maar enkele forellen beide rampen hebben overleefd.
Eigenlijk zijn we in december 2022 weer op 'nul' begonnen.
Bovendien was de concurrentie van andere vissoorten (botten, haringen en grondels) praktisch helemaal uitgeschakeld.
Daarvan hebben vooral de regenboogforellen - die slecht met andere vissoorten kunnen concurreren - het meeste geprofiteerd.
Werden er in 2022 ongeveer evenveel regenbogen als bruine forellen gevangen (met net iets meer bruine forellen dan regenboogforellen), dan was dat beeld in 2023 totaal veranderd.
In 2023 werden er ongeveer twee zoveel regenbogen als bruine forellen gevangen en dat terwijl er vier keer zoveel bruine forellen als regenboogforellen waren uitgezet!
Die toename was hoofdzakelijk toe te schrijven aan een uitzetting van 150 kilogram vrij kleine regenboogforellen (25 tot 35 cm lengte) die zich goed hebben verspreid, goed zijn gegroeid en goed hebben overleefd. Deze forellen zijn in 2023 gemiddeld 3 cm per maand gegroeid! Verder werden er nog 150 kilogram grote tot zeer grote regenboogforellen uitgezet.
In beide jaren werd er door sportvissers twee keer zoveel vanaf de kant of wadend gevist dan met een bellyboat of andere boot.
Geschat wordt dat maar eenvijfde deel van de sportvissers hun vangsten in het OVM online meldt.
Hoewel dit al een representatieve steekproef is, waaruit al conclusies mogen worden getrokken, kan dat natuurlijk nog veel beter!
Foto's van enkele verschijningsvormen van de bruine forellen die in 2023 werden gevangen.
(Foto's Chris van der Stelt)
368058632_335965902529343_2100607642452032184_n.jpg
399909596_3455347454704563_24096933684942625_n.jpg
406881550_302998912705406_266471891956362688_n.jpg
406989093_379125037863051_1382576179380542200_n.jpg
Saibling alert!
In het Oostvoornse Meer zijn binnenkort weer bronforellen (Salvelinus fontinalis) te vangen.
Deze saiblingen of chars zijn te herkennen aan:
* Lichte stippen tegen een donkere achtergrond.
* Witte randen aan borst- en buikvinnen, alsmede anaalvin.
* Kronkelige lijnen op de rug.
* Soms ook rode stippen, net als een beekforel.
Deze bronforellen moeten op de online vangstformulieren als 'Saibling' worden gemeld.
Elzassersaibling2.jpg
De recent uitgezette beekforellen en bronforellen (Bachsaiblingen) (lengte 25 tot 35 cm) werden goed gevangen.
Te goed gevangen eigenlijk...
Enkele vliegvissers boekten 100+ vangsten en hielden met tellen op.
Zolang de vis goed behandeld wordt, heb ik daar weinig moeite mee.
En door de sportvissers blijven de 'zwarte gevederde vrienden' tenminste nog op een afstand, want die aalscholvers zetten de gevangen forellen meestal niet meer terug of met een gat in de zijkant...
Enkele dingen zijn bij (en na) deze uitzetting opgevallen.
De grote bruine forellen en regenboogforellen die zich de afgelopen weken nog nauwelijks lieten vangen, worden nu opeens weer gevangen!
Dat heeft twee oorzaken:
* Door voedselnijd (voedselconcurrentie met de talrijke vers uitgezette forellen) gaan die grote forellen weer actief azen.
* Die vrij klein uitgezette forellen zijn 'hapklare' brokken voor de heel grote forellen.
Een goede kennis ving twee record bruine forellen met erg grote bekken waar een forelletje van 30 centimeter met gemak in past. Ze hadden ook opvallend bolle buiken...
Het is bekend dat de bronforellen niet tot de snuggerste salmoniden behoren en daardoor zich erg gemakkelijk laten vangen.
Dat blijkt, want sommige vissers melden dat bijna de helft van de gevangen vissen uit bronforellen (saiblingen) bestaat, terwijl de uitzetting maar voor éénzesde deel uit bronforellen bestond! :o
Ondanks de kolkende zee op het OVM als gevolg van een storm (of misschien wel mede daardoor) hebben de vissen zich razendsnel over het meer verplaatst. Bronforellen die alleen maar aan één kant van het meer waren uitgezet, werden de volgende dag al helemaal aan de andere kant gevangen!
Hopelijk gaan de saiblingen het weer goed op het Oostvoornse Meer doen, want de laatste uitzettingen van saiblingen (Elzasser saiblingen en Arctic chars van een IJslandse stam) hebben nauwelijks terugmeldingen opgeleverd...
Rond 2010 ging het nog erg goed met de saiblingen en hebben ze zelfs pogingen gedaan om zich in het OVM voort te planten!
(Foto van Janny Bosman)
Opvallend is dat het mannetje op deze foto alle kenmerken van een bronforel heeft en het vrouwtje meer op een Arctic char lijkt!
jannybosman2.jpg
Het online melden van vangsten in het Oostvoornse Meer
De website van Sportvisserij Zuidwest Nederland is helemaal vernieuwd.
Daardoor was het formulier waar online de vangsten in het Oostvoornse Meer konden worden gemeld tijdelijk verdwenen.
Die fout is nu weer hersteld.
Op hun homepage staat nu helemaal bovenaan een knop 'Sportvissers'. Als je die knop aanklikt, krijg je een pull-down menu en daarin kies je voor 'Vliegvissen'.
Op die pagina scroll je helemaal naar onderen naar de knop voor het online melden van vangsten in het Oostvoornse Meer.
Je kunt ook de volgende link kopiëren en ergens opslaan; dat is minder gezoek en gedoe.
https://app.clubcollect.com/forms/nl/sportvisserij-zwn/vangstregistratie-oostvoornse-meer (https://app.clubcollect.com/forms/nl/sportvisserij-zwn/vangstregistratie-oostvoornse-meer)
Laatste uitzetting van dit voorjaar
Vorige week met flinke wind en soms hoge golven met schuimkoppen de laatste 'batch' van regenboogforelletjes in het Oostvoornse Meer uitgezet.
Marinus Heetkamp van Forellenkwekerij de Tipbosch uit Hellendoorn kon door zijn werk alleen maar 's avonds en dat was wel gunstig.
Geen aalscholver meer te zien en door de hoge golven was er ook al weinig zicht.
Marinus zet zijn forellen bij voorkeur met een net uit, waardoor ze minder bij elkaar blijven hangen dan wanneer ze uit een grote buis in het water worden 'gedumpt'.
Door het onstuimige weer was de verspreiding bovendien optimaal.
Deze regenboogforellen met een lengte van 25 tot 35 cm zijn iets meer dan een jaar oud en hebben hopelijk nog een heel leven in het Oostvoornse Meer voor de boeg.
Vorig jaar waren eveneens in april 150 kilogrammen regenboogforellen met dezelfde afmetingen uitgezet en die vertoonden een snelle groei en een goede overleving. De hoop is dat het dit jaar hetzelfde zal zijn.
In totaal zijn dit jaar tot nu toe al 1000 kilogrammen forel en saiblingen uitgezet met afmetingen tussen de 25 en 38 centimeter:
500 kilogram beekforellen (Duitse kweek)
400 kilogram regenboogforellen (Nederlandse kweek)
100 kilogram bronforellen (Saiblingen, Duitse kweek)
Al deze forellen (of hun ouders) zijn niet genetisch gemanipuleerd en bestaan uit zowel mannetjes als vrouwtjes.
( Foto's Wim Kruining )
IMG_3173.jpgIMG_3174.jpgIMG_3177.jpgIMG_3180.jpg
Opmerkelijk filmpje dat kanovisser Daniel van der Post vorige week in het Oostvoornse Meer met een onderwatercamera maakte.
Deze visser trolt vaak met kunstaas die hij achter zijn trapkano aan sleept. Een 'luie' manier van vissen, ware het niet dat hij flink moet trappen om zich over het meer voort te bewegen!
Zou niet mijn manier van vissen zijn, maar is wel bijzonder effectief, gezien de grote vissen die hij in de loop der jaren in het Oostvoornse Meer heeft gevangen.
Ik laat dit filmpje zien omdat er bijzonder gedrag van de uitgezette forellen op te zien is.
Sinds 13 maart zijn er in totaal 1000 kilogram vrij kleine forellen uitgezet. De meeste waren tussen de 25 en 35 centimeter.
Op het filmpje is goed te zien dat deze vrij kleine forellen nog steeds in groepen bij elkaar zijn en ook in groepen jagen.
Het gaat om beekforellen, regenboogforellen en saiblingen. Bijzonder is dan ook dat deze drie verschillende soorten gezamenlijk opereren!
Bijzonder is ook dat ze zich bij het trollen niet gemakkelijk laten haken. Je ziet ook aardig wat 'missers'.
Aan het einde van het filmpje neemt ook nog een grote forel een kijkje...
Het filmpje staat op Facebook, maar soms zijn die filmpjes ook door niet-leden van Facebook te bekijken.
Ik hoop dat dit nu ook het geval is.
https://www.facebook.com/daniel.vanderpost.7/videos/1111036376837534 (https://www.facebook.com/daniel.vanderpost.7/videos/1111036376837534)
Stropers en illegale vissers op OVM
Er zijn de afgelopen dagen wat 'verdachte' en illegale activiteiten op het Oostvoornse Meer gesignaleerd.
- Vissers die ophielden met vissen als andere vissers naderden.
- Auto dichtbij in de struiken langs het fietspad geparkeerd.
- Vissers die met dobbers met daaraan wormen of garnalen visten.
- Vissers die vanaf Loswal of vanaf houten vlonders (bij Loswal of Stormvogel) visten.
Er worden momenteel veel forellen gevangen die in de vorige maanden zijn uitgezet en in het kielzog daarvan worden ook een aantal mooie grote forellen van vorig jaar gevangen.
Dat trekt - dat is duidelijk - ook verkeerd publiek.
Schat de situatie in of de figuren die zich met deze activiteiten bezig houden, daarop aangesproken kunnen worden.
Neem geen enkel risico, vooral als het om meerdere personen gaat!
De BOA's van Sportvisserij Zuidwest Nederland (en via hen ook andere BOA's) zijn van deze situatie op de hoogte gebracht, maar zij moeten een groot gebied controleren en zijn vaak niet in de buurt als illegale activiteiten worden gesignaleerd.
Ze gaan de komende tijd wel vaker controles uitoefenen.
Er bestaat geen alarmnummer voor illegale visserij. Overtreding van de regels in de vergunning is overigens geen stroperij in de zin der wet, dus daarvoor heeft het bellen van het landelijke meldnummer voor visstroperij geen enkele zin.
Daarom is het misschien verstandig om ernstige overtredingen van de regels voor de visserij op het Oostvoornse Meer hier (in dit forum) te melden.
Dan kunnen de betreffende instanties daarvan op de hoogte worden gesteld.
Bellen om meteen een BOA of politie aan het OVM te krijgen, is helaas een onmogelijkheid.
Vangstrapportages Oostvoornse Meer in 2022 en 2023
Onlangs rolde de nieuwe 'De Nederlandse Vliegvisser' in de bus.
Daarin stond naast heel veel mooie artikelen over binnen- en buitenlandse vliegvisavonturen ook een artikel van mijn hand over - hoe kan het ook anders? - het Oostvoornse Meer.
Dit keer een korte analyse van de vangstrapportages in 2022 en 2023.
Zoals iedereen zou moeten weten, biedt Sportvisserij Zuidwest Nederland de gelegenheid om de vangsten in het Oostvoornse Meer online te melden.
Wim Kruining heeft alle meldingen die in 2022 en 2023 zijn gedaan overzichtelijk in een spreadsheet geordend en aan mij was de taak om daar iets zinnigs over te zeggen.
Twee bijzonder interessante jaren omdat zich in september en oktober 2022 in het Oostvoornse Meer twee rampen voltrokken die het grootste deel van de botten en haringen alsmede bijna al de forellen doodden...
In december 2022 begonnen we bij het beheer van de forelstand in het OVM eigenlijk weer op nul.
Hoe zouden de vangsten in 2023 zijn?
Hoe zou de forelstand zich in 2023 weer herstellen?
De ramp zelf tekende zich in de vangstrapportages natuurlijk ook af door de sterk verminderde vangsten van botten en nul haringen die in 2023 werden gerapporteerd.
Aangezien de forellen zich in het Oostvoornse Meer niet met succes kunnen voortplanten, vindt de recrutering van regenboogforellen en bruine forellen uitsluitend door de uitzettingen plaats.
Ondanks het feit dat er door diverse oorzaken in 2023 niet extra veel forellen werden uitgezet, herstelde de forelstand zich dat jaar buitengewoon goed en waren de groei en de overleving van deze uitgezette forellen ook uitzonderlijk goed!
Voor een goed uitzetbeleid is het van groot belang dat sportvissers hun vangsten in het Oostvoornse Meer online melden.
Blijf dat dus doen!
Scherm�afbeelding 2024-06-08 om 11.58.51.png
Jack Verschoor zet een regenboogforel van 83 cm in het Oostvoornse Meer terug.
Facebook video (https://www.facebook.com/reel/1522939765296206)
Prachtig!
Das een flinke inderdaad
In maart is er als proef ook 100 kilogram bronforel uitgezet.
In het verleden zijn er met succes ook saiblingen in het Oostvoonse Meer uitgezet. Het ging daarbij om Elzasser saiblingen, een kruising tussen de bronforel (American brook trout) en de beekridder (Arctic char).
De laatste tien jaar hebben uitzettingen van saiblingen weinig opgeleverd. Zo werden van een uitzetting van honderden kilo's IJslandse Arctic chars enkele jaren terug, later maar een paar - deels vermagerde - vissen teruggemeld.
Deze bronforellen worden - de kleine uitzetting in aanmerking genomen - echter best goed gevangen en blijken in die paar maanden bovendien goed gegroeid.
Hier zet Jack Verschoor zo'n mooie bronforel in het Oostvoornse Meer terug.
https://www.facebook.com/reel/1428166761222196 (https://www.facebook.com/reel/1428166761222196)
Ondanks dat we al voor de helft in de maand juli zitten, wordt er door sommige vissers nog steeds goed in het Oostvoornse Meer gevangen.
Door de wind komt er nog voldoende zuurstof in het water en door de menging van het water en de nachtelijke afkoeling, blijven de watertemperaturen acceptabel.
Het is aan de sportvissers zelf om vast te stellen of het vissen uit het oogpunt van het welzijn van de vissen nog verantwoord is.
In de toekomst komt er waarschijnlijk een vaste gesloten tijd in de zomer, in plaats van de gesloten tijd in de winter (November).
De vangsten waren de afgelopen weken voor sommige vissers uitzonderlijk goed.
Er werden hoofdzakelijk regenboogforellen en bruine forellen gevangen van de uitzettingen van maart en april.
Die blijken uitzonderlijk goed gegroeid!
Veel van die klein uitgezette forellen zijn inmiddels de 40 centimeter al gepasseerd en verkeren allemaal in topconditie.
Hier een bruine forel die recent door Jack Verschoor werd gevangen en weer springlevend teruggezet.
https://www.facebook.com/reel/996746288441067 (https://www.facebook.com/reel/996746288441067)
Advies visserijstop Oostvoornse Meer
Even een dringend advies met betrekking tot het vissen in het Oostvoornse Meer.
Op dieper water wordt er soms nog goed gevangen, maar de temperaturen aan de oppervlakte zijn door het warme weer inmiddels te hoog geworden. Daardoor zal het steeds moeilijker worden om de vissen te 'reanimeren'.
Er zit momenteel een goed bestand aan steeds groter wordende forel. Laten we zorgen dat die vissen de zomer overleven en we komend najaar toptijden gaan beleven!
De watertemperaturen in het Oostvoornse Meer zijn door de langere nachten en het koelere weer wat gedaald en op een aanvaardbaar niveau gekomen om er weer te vissen.
Jack Verschoor ving enkele dagen geleden weer zijn eerste vissen waaronder deze mooie regenboogforel die flink partij aan de hengel gaf, maar tenslotte weer vlot wegzwom.
(filmpje op facebook) (https://www.facebook.com/reel/776467064520483)
In maart is als proef weer eens 100 kilogram bronforel (Bachsaibling) in het Oostvoornse Meer uitgezet, om te kijken of deze stam het beter deed dan de voorgaande uitzettingen van bronforellen en beekridders waar bijna niets van werd teruggemeld.
Die bronforellen van maart werden tot de zomer redelijk goed gevangen, het kleine aantal uitgezette vissen in aanmerking genomen.
Na de warme zomer was het best wel spannend of de bronforellen de vrij hoge watertemperaturen zouden hebben overleefd. Ze zijn namelijk - net als de andere 'chars' - echte koudwatervissen.
Tot gisteren was er nog geen enkele bronforel na de zomer gemeld.
Gisteren ving Jack verschoor naast enkele regenboogforellen en een bruine forel een prachtig gekleurde bronforel in paaikleed.
Dat geeft de burger weer moed, want in de gesloten maand november staat een uitzetting van 400 kilogram bronforellen gepland.
BronforelJack.png
Inmiddels is er een tweede bronforel (na de zomer) gevangen...
Als die genoemde omkeringen terug kunnen blijven komen en daardoor bijna alle uitgezette vis dood kan gaan lijkt het me onethisch om daar vis te blijven uitzetten. Is het niet beter om ergens anders uit te zetten? (als je al door wilt gaan met uitzettingen, waar ik ook al twijfels bij heb of je dat moet willen).
Als je met iets meer afstand kijkt is het toch gek om een vrachtwagentje met forel te bestellen dat levende vis loost die straks weer sterft door een omkering waarna je opnieuw een vrachtwagentje levende vis bestelt en het zich weer herhaalt.
Op mij komen deze uitzettingen over als iets wat we (mijzelf incluis) jaren geleden heel leuk en normaal vonden maar in de huidige tijd waarin door sommigen soms wat anders wordt gekeken naar onze sport, sportvissen niet meer zo vanzelfsprekend zou moeten zijn.
Ik ga ook wel eens vissen op een forellenput, ben daar niet op tegen maar dit wringt wat mij betreft toch een beetje.
Ik begrijp je denkwijze.
Maar:
1) Er wordt onderzoek gedaan en er wordt naar oplossingen gezocht om het probleem op te lossen. Daarvan zullen niet alleen de sportvissers profiteren, maar ook andere recreanten en de horeca.
2) Met de natuurlijke bestanden (haring, bot, schol enz.) is het niet anders. Die zijn in 2022 ook gedecimeerd en zijn nu met een snel natuurlijk herstel bezig (haring) of een traag herstel (platvissen).
Kan nu elk jaar ook weer mis gaan. Kost alleen de hengelsportfederatie niets...
3) Op forelputten is het nog veel erger. Daar overleven de niet gevangen forellen niet langer dan een paar weken of hooguit maanden. Op de Ronde Bleek is dat iets beter. Op het Oostvoornse Meer worden veel forellen van vorig jaar gevangen en zelfs een enkele overlevende van de ramp van 2022.
4) Door de uitzet van forellen kunnen wij de sportvisser de mooiste bruine forellen en regenboogforellen van Nederland bieden. Voor regenboogforellen van soortgelijke kwaliteit moet je ver reizen en diep in de portemonnee tasten. Voor soortgelijke bruine forellen en Ferox-forellen moet je naar Denemarken, Beieren of Ierland afreizen.
Sportvissers komen vaak helemaal uit Duitsland of België om hier te vissen. Een enkeling komt zelfs uit Engeland, Frankrijk of Tsjechië...
5) Men (Gemeente, Waterschap) is blij dat er forellen worden uitgezet, want die houden de uitheemse grondels goed onder controle door predatie. Die grondels hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit.
Vraagje: Wanneer heb je voor het laatst in het Oostvoornse Meer gevist?
Hoi,
De door jou gestelde 'Maar' is volgens mij er toch wat naast. Voor wat betreft punt 1 en 2 zou ik dan zeggen: wacht op die oplossing. Doe in de tussentijd de uitzettingen op een water dat niet zo dodelijk voor het vissenleven is zou ik dan zeggen (als je toch wilt uitzetten). Dan maar bijvoorbeeld in het Lauwersmeer.
En het argument 'kost de hengelsportfederatie niets' is een nuchtere constatering maar ik vraag me als ik dat lees dan af of je mijn denkwijze wel echt begrijpt. Het gaat er toch niet om dat de vis gratis is, dus dan maakt het niet meer uit of ze kapot gaan.
Over de sterfte in een forellenput; dat wist ik dus niet. Ik zal eens navragen bij de Ronde Bleek als ik daar volgende keer weer ben maar ik heb de indruk dat de vis in de relatief ondiepe kreken het seizoen (oktober - mei) overleeft en dan wordt weggevangen om in de grotere diepere plas verder te overleven. Maar misschien zit ik mis en gaat alle vis op een (relatief ondiepe, zoals de meeste vijvers) forellenput zo snel dood als jij aangeeft. Dat zou mij tegenvallen en ik meen ook niet dat dit zo is maar heb het nooit nagevraagd.
En ik heb nog nooit op het OVM gevist.
Dat dacht ik al, dat je nog nooit op het Oostvoornse Meer had gevist, want de meesten die er wel hebben gevist, praten anders.
Nog afgezien van het feit dat het Lauwersmeer niet van Sportvisserij Zuidwest Nederland is, maar van twee andere federaties (met een eigen budget voor visuitzettingen), is het Lauwersmeer voor uitzettingen een 'bodemloze put'. Er zijn twee beroepsvisserijbedrijven met (gedeeltelijk) schubvisrechten actief en het meer staat via de spuisluizen feitelijk in open verbinding met de Waddenzee.
De paar honderd kilo bruine forel die er wordt uitgezet, is meestal binnen een maand 'verdwenen'.
Op de meeste forelputten is dat overigens niet anders. Sommige forelputten zetten op hun kleine plasje jaarlijks meer forel uit dan in het hele Oostvoornse Meer wordt uitgezet! Meerdere keren per jaar komt de truck weer nieuwe forellen afleveren.
De Ronde Bleek is daarop een gunstige uitzondering. Door catch & release en soms bijvoeren van de forellen, zijn zulke grote uitzettingen daar niet nodig en is de overleving beter.
Of de vis nu gratis is of niet, dat maakt ze niet minder kwetsbaar voor zuurstoftekorten. Je bedoelt toch niet dat de federatie ze met netten zou moeten vangen en naar zee overbrengen, om ze voor vissterfte te behoeden?
Er is dit jaar overigens in het Oostvoornse Meer niet zo'n zuurstoftekort opgetreden dat er vissterfte is opgetreden. We hopen dat dit de komende jaren ook niet zal gebeuren totdat er een aanpak van het probleem heeft plaatsgevonden.
Tot dan hoop ik dat je een keer kans ziet om op dit unieke water te vissen.
Quote from: sarca2 on October 16, 2024, 11:25:12Hoi,
De door jou gestelde 'Maar' is volgens mij er toch wat naast. Voor wat betreft punt 1 en 2 zou ik dan zeggen: wacht op die oplossing. Doe in de tussentijd de uitzettingen op een water dat niet zo dodelijk voor het vissenleven is zou ik dan zeggen (als je toch wilt uitzetten). Dan maar bijvoorbeeld in het Lauwersmeer.
En het argument 'kost de hengelsportfederatie niets' is een nuchtere constatering maar ik vraag me als ik dat lees dan af of je mijn denkwijze wel echt begrijpt. Het gaat er toch niet om dat de vis gratis is, dus dan maakt het niet meer uit of ze kapot gaan.
Over de sterfte in een forellenput; dat wist ik dus niet. Ik zal eens navragen bij de Ronde Bleek als ik daar volgende keer weer ben maar ik heb de indruk dat de vis in de relatief ondiepe kreken het seizoen (oktober - mei) overleeft en dan wordt weggevangen om in de grotere diepere plas verder te overleven. Maar misschien zit ik mis en gaat alle vis op een (relatief ondiepe, zoals de meeste vijvers) forellenput zo snel dood als jij aangeeft. Dat zou mij tegenvallen en ik meen ook niet dat dit zo is maar heb het nooit nagevraagd.
En ik heb nog nooit op het OVM gevist.
de uitzet van forel in het lauwersmeer is niet te vergelijken met die in het OVM, vele malen groter water, veel minder water is bevisbaar (lees mag je niet vissen) en het staat in verbinding met het oa reitdiep, wat tevens weer in verbinding staat met andere kanalen en wateren, plus de open verbinding met de zee via de sluizen. De forel wordt een week of 2,3 met rap afnemende kans gevangen, en maandje na de uitzetting niet of nauwelijks meer. OVM blijven ze los van de hete zomermaanden, prima vangbaar.
naar Menno, ik zei bijvoorbeeld Lauwersmeer. Kan dus ook ergens anders zijn. Bedankt voor je uitleg, dan heeft daar uitzetten geen inderdaad geen zin. Ik was gewoon slecht geïnformeerd over het Lauwersmeer. Mijn punt is: kies nou voor uitzetten daar waar de vis niet dood gaat of grote kans heeft om voortijdig dood te gaan.
naar Franky: ik bewonder je passie, respecteer dit ook, wil echt geen ruzie maken, maar ik denk dat we langs elkaar heen praten en laat het daarbij.
Quote from: sarca2 on October 17, 2024, 20:28:51naar Franky: ik bewonder je passie, respecteer dit ook, wil echt geen ruzie maken, maar ik denk dat we langs elkaar heen praten en laat het daarbij.
Bedankt!
Je hebt in ieder geval dit 'morsdode' forum over het Oostvoornse Meer weer tot leven gebracht... :D
Ik hoorde van iemand dat dit forum geen nieuwe leden meer toelaat.
Klopt dat?
Misschien kan de administrator daar iets over zeggen.
De site beheerder, Plantje (forumnaam) is in augustus voor het laatst actief geweest op het forum. Dus dat zou een reden kunnen zijn dar nieuwe aanmeldingspogingen blijven liggen.
Maar: om hem wakker te schudden kunnen we hem beter op een andere manier proberen te benaderen dan via dit topic :D
Ik zal hem wel even proberen te benaderen.
@Franky Boy: kun jij svp bevestigen dat je zojuist een PM van mij hebt ontvangen? Dan weet ik in ieder geval dat dat nu goed gaat - is ook wel eens anders geweest.
Ja, ontvangen!
Bedankt!
Inmiddels ook reactie moderator ontvangen!
Ok, dan zal het binnenkort wel opgelost zijn.
De laatste paar weken vrij veel online meldingen van vangsten in het Oostvoornse Meer.
Ook een paar mensen die nul vangsten op een dag melden en dat is goed, want ook dat is belangrijk om te weten dat niet iedere visdag succesvol is. Soms meldt zo iemand een of twee dagen later wel een of meer gevangen forellen. De aanhouder wint!
De aantallen bruine forellen en regenboogforellen ontlopen elkaar niet veel en dat was te verwachten aangezien de in maart en april uitgezette hoeveelheden ongeveer even groot waren.
Als proef werd er toen ook een kleine hoeveelheid bronforellen uitgezet en ook daar zijn er de afgelopen weken een paar van gevangen. Mooie vissen in paaikleuren!
Er worden gelukkig ook weer haringen gemeld. Er zijn nog maar heel weinig meldingen van botten. Die lijken zich maar heel langzaam van de rampen van 2022 te herstellen...
Hier een filmpje op Facebook van Jack Verschoor die gisteren twee mooie regenbogen ving en een wat kleinere bronforel (Bachsaibling oftewel American Brook Trout). Hier toont hij een mooie zestiger regenboogforel in topconditie.
Meestal zijn filmpjes op Facebook wel te bekijken door mensen die daar niet zijn ingelogd.
Filmpje op Facebook (https://www.facebook.com/reel/1466131530718817)
Let op:
Morgen (vrijdag 1 november) begint de gesloten tijd op het Oostvoornse Meer!
De visserij is dan de gehele maand november gesloten.
Op 1 december kan er weer worden gevist.
Dan kunnen onder andere deze prachtige meerforellen ('Ferox-forellen') weer worden gevangen.
Even voor de volledigheid: Natuurlijk alleen met kunstaas met één enkele weerhaakloze haak of één enkele kunstvlieg voorzien van één enkele weerhaakloze haak.
Drietandige haken ('dreggen') zijn dus niet toegestaan.
Een prachtige 'ferox' met een bizar mooie tekening:
Stippen4.jpg
De mooiste forellen van Nederland zwemmen in het Oostvoornse Meer
Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bovenstaande opmerking vaak te horen krijg van regelmatige vissers (èn vangers) in het Oostvoornse Meer. En dat compliment, hoor ik graag! �
"Je moet ver reizen om zulke mooie forellen te kunnen vangen", hoor ik dan ook. En voor sommige bruine forellen, zou je inderdaad naar Denemarken of zelfs helemaal naar Patagonië moeten afreizen om vissen met een overeenkomstig uiterlijk te vangen.
"Stond je weer in de Skeena?", grap ik soms tegen een vliegvisser die mij weer eens een prachtige foto van een grote regenboogforel laat zien.
Voor de twijfelaars heb ik een fotocollage van enkele in dit jaar (2024) gevangen forellen gemaakt. Bijna allemaal hebben ze meer dan 6 maanden na de uitzetting in het Oostvoornse Meer rondgezwommen alvorens ze gevangen werden en een aantal zelfs bijna twee jaar. Als we in 2022 niet een paar rampen hadden gehad, hadden er nog veel oudere forellen in het Oostvoornse Meer gezwommen...
De nieuwe bruine forellen die twee weken geleden werden uitgezet, heb ik nog niet in dit overzicht meegenomen, want die moeten eerst nog mooier op kleur komen.
Dat is niet het geval met de mooie bronforellen ('Saiblingen') die al in maart van dit jaar werden uitgezet.
Van die bronforellen wordt nog een extra hoeveelheid in de gesloten tijd uitgezet. Ben benieuwd hoe die er in december uitzien.
Die bronforellen zijn echte 'koudwatervissen' die het deze winter goed moeten doen.
Om de forellen op de foto's goed te bekijken, moet je de collages aanklikken en eventueel nog op de foto's van de forellen 'inzoomen'.
Veel kijkplezier!
Vangsten van forellen en andere vissen online melden kan weer na 30 november op:
https://app.clubcollect.com/forms/nl/sportvisserij-zwn/vangstregistratie-oostvoornse-meer (https://app.clubcollect.com/forms/nl/sportvisserij-zwn/vangstregistratie-oostvoornse-meer)
Scherm�afbeelding 2024-11-04 om 21.38.30.png
Scherm�afbeelding 2024-11-04 om 21.38.46.png
Dat zijn inderdaad echt prachtige vissen Franklin!
Quote from: gijsie20 on November 15, 2024, 11:26:51Dat zijn inderdaad echt prachtige vissen Franklin!
Bedankt Gijs!
Als alles goed gaat, zijn er in de toekomst nog meer mooie vissoorten in het OVM te vangen en te bewonderen...
Voor mij inmiddels al weer een paar jaar geleden dat ik er heb gevist, is 2 uur rijden, en binnen die tijd sta ik ook in het buitenland op stromend water wat toch mijn voorkeur heeft. Maar leuk om te volgen, en wellicht weer eens een dagje plannen zo in de winter.
Uitzetting van bronforellen en zalm(pjes) in Oostvoornse Meer
Op woensdag 13 november hebben uitzettingen van zalmsmolts en bronforellen (Bachsaiblingen) in het Oostvoornse Meer plaatsgevonden.
Voor het eerst sinds 2014 zijn er weer jonge zalmpjes (15 tot 25 cm lang) in het Oostvoornse Meer uitgezet. De uitzetting moet als een experiment worden gezien om te kijken hoe kleine zalmsmolts in dit brakke water met veel grote forellen en aalscholvers overleven. Deze smolts zijn veel sterker dan die in 2014 werden uitgezet. Door beter voer en 'training' met een hogere zwemsnelheid in de kwekerij, hoopt de kweker van Der Atlantische Lachs dat deze smolts beter zullen overleven dan die in 2014 in het OVM waren uitgezet.
Tijdens de uitzetting op 13 november bleek al dat deze visjes in een bijzonder goede conditie verkeerden, waardoor het erg moeilijk was om ze goed op de foto te krijgen. Ze zwommen ook bijzonder snel van de uitzettingsplaats weg.
Naar het zich laat aanzien zullen de kleinste smolts einde volgend jaar al de 30 centimeter passeren en de grootste moeten dan over de 40 centimeter zijn. Als ze in het Oostvoornse Meer overleven tenminste...
In een volgende posting zal worden duidelijk gemaakt hoe de zalmen van de forellen te onderscheiden zijn. In het begin zullen de 'smolts' nog vaak met haringen worden verward. Belangrijk kenmerk is dat ze dat kleine vetvinnetje hebben en haringen niet.
Er werd 115 kilogram zalmsmolts uitgezet, wat ongeveer neerkomt op circa 1200 zalmpjes.
Bronforellen
Op 13 november werden er ook weer bronforellen in het Oostvoornse Meer uitgezet. De bronforel (Salvelinus fontinalis) komt oorspronkelijk uit het Oosten van Noord-Amerika en heet daar brook trout. De soort is nauw verwant met de beekridder oftewel Arctic char, waarmee hij vaak wordt verward.
In maart vond een relatief kleine proefuitzetting van 100 kilogram bronforellen plaats. Daarvan werden er na de uitzetting erg veel gevangen, maar veel boeiender was dat deze 'koudwatervissen' ook na de zomer nog werden gemeld.
Dat was voor Sportvisserij Zuidwest Nederland aanleiding om in de winter een grotere hoeveelheid bronforellen uit te zetten.
De uitgezette bronforellen waren tussen de 25 en 40 centimeter lang.
Melden
Op het online vangstenformulier was nog steeds gelegenheid om gevangen Atlantische zalmen te melden. Dat formulier behoefde door deze nieuwe uitzet van zalmpjes dus niet te worden gewijzigd.
Bronforellen moeten op het formulier als 'Saibling' worden gemeld.
Foto's van de uitzettingen van Marius van Kampen en Wim Kruining.
Zalmpjes1.jpgIMG_3914JPG.jpgRing1.jpgIMG_3916JPG.jpgBronforel1.jpgIMG_3920JPG.jpgIMG_3927JPG.jpg
Wat een prachtige vissen weer. Bedankt voor het delen Franklin.
ik hoop dat ze de zwarte dood lang genoeg ontlopen tot ze groot genoeg zijn...
Quote from: Menno_siemensma on November 21, 2024, 18:21:09ik hoop dat ze de zwarte dood lang genoeg ontlopen tot ze groot genoeg zijn...
Gelukkig hebben de haringen zich na het rampjaar 2022 weer heel snel hersteld.
Er zijn momenteel een paar gigantische scholen haring in het Oostvoornse Meer.
Die haringen hebben voor een effectieve afleiding van de aalscholvers gezorgd, waardoor de in het voorjaar vrij klein uitgezette beekforellen en regenbogen dit jaar goed hebben overleefd en met weinig verliezen zijn geconfronteerd.
Ook heb ik dit jaar en vorig jaar geen meldingen gehad van forellen met diepe krassen en andere verwondingen.
In het verleden was dat wel anders!
In sommige jaren vertoonde circa een vijfde van de beekforellen herstelde wonden die door aalscholvers waren veroorzaakt. Dat de regenbogen die wonden minder vertoonden, was geen goed teken. Die bleken een veel gemakkelijker prooi voor de aalscholvers en veel zullen in de magen van aalscholvers zijn verdwenen!
Dat was in 2023 en dit jaar gelukkig anders.
De aalscholvers namen niet de moeite om achter die paar forellen aan te gaan, maar richtten zich hoofdzakelijk op de tienduizenden haringen!
Dat deden ook de grote roofforellen.
Bellyboaters namen soms op 20 meter diepte enorme scholen haring op hun fishfinders waar, omringd door grote vissen van (geschat) meer dan 80 centimeter lengte! Door de grote diepte onbereikbaar voor vlieg of kunstaas...
Die grote roofforellen zijn momenteel een veel groter gevaar voor kleine uitgezette vissen dan de aalscholvers.
Na de uitzetting van de relatief kleine beekforellen en regenboogforellen in maart en april werden de grote forellen opeens opvallend actief!
We gaan het zien of deze relatief kleine zalmpjes aan die grote forellen kunnen ontsnappen.