Hitte-pistool voor smelten loops aan vliegvislijn?

Started by Martijn, January 28, 2024, 16:37:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Martijn

bij het opruimen van de kast kwam ik de nodige oude lijnen tegen die achteraf toch nog wel een rondje mee kunnen gaan...
Zeker voor vissen aan de kust/tussen stenen om mijn nieuwe lijnen een beetje te sparen...

Er zitten alleen geen loops aan.
Het zijn er ook iets te veel om dit bij een winkel te laten doen....

Weet iemand "hitte-guns" te koop die je op deze manier traploos kan instellen?
Ik kom bij de reguliere winkels voornamelijk hitte-pistolen/fohns tegen die je in 3 standen kan instellen. Vaak ook met een grote mondopening.

Het liefst heb ik er dus ook één met opzetmonden zodat je een smallere luchtstraal hebt...

Weet iemand waar je dit soort dingen kan vinden? (of moet ik een gok wagen bij Aliexpress?)


Alvast bedankt!

paul de bruijn

Voor een goed instelbare betaal je best wat geld,vraag is of dat het waard is.Makita heeft een mooie,kun je de graden instellen,maar die kost wat.

henkverhaar

Jaren geleden waren er van die setjes met hittebestendige krimpkous; dan maakte je de lus met de krimpkous er omheen - krimpkous verhitten met een aansteker en als de lus goed gelast was krimpkous verwijderen. Maar persoonlijk zou ik een lus met een takeling maken, eventueel van alleen de kern (mantel strippen) of een stuk mono met een naaldknoop aanzetten en daar een lus in maken.

Mantel strippen: verweken met aceton, daarna met een nylon lus die je in de zachte mantel 'begraaft' er af trekken. Lus in de kern maken gaat het 'beste' door het einde 'in de kern te frommelen' (daar had je van die splice-sets voor), maar gewoon terugslaan en takelen gaat ook - moet je wel wat handigheid in krijgen. Daarna afwerken met een zachtblijvende PVC lijm, bijvoorbeeld het spul dat je (vroeger) kan/kon kopen om PVC regencapes te repareren.

Gert

Ok, de vraag gaat over een hitte-pistool. Maar bij deze toch nog wat andere suggesties om een loop aan je vliegenlijn te maken.
1. Ik heb geen slechte ervaringen met braided loops, mits je de sleeve voorziet van een beetje lijm zodat die er niet per ongeluk afgeschoven kan worden.
https://youtu.be/ZJRb4f1OMaw

2. En wat ik tegenwoordig doe, als simpele variatie op de tips van Henk Verhaar:
Uiteinde van de vliegenlijn strippen, lusje in de kern knopen en afwerken met een stukje krimpkous en/of een druppeltje waider repair of iets dergelijks.

Beide manieren hebben mogelijk tot gevolg dat je een heel klein stukje vliegenlijn hebt wat niet meer zo soepel is, en dat kun je merken bij het overslaan van de leader, maar als ik lees dat het doel is om  er mee aan de kust/tussen stenen te vissen zou ik me daar weinig zorgen over maken.