OVM (Nieuw seizoen '14-'15)

Started by Franky Boy, December 01, 2014, 08:47:05

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Koen


MarcelN

Op totalfishing zag ik dat ze ze ook vangen met pluggen trollend vanuit een kano/hobie, ben benieuwd of er een enkele haak aan zat, daar de actie van de pluggen dan vaak weg is  ::) luie donders, trollen  ???

Franky Boy

Ze zeggen dat ze met enkele haak vissen.
Ik heb dat dit jaar ook bij een plugvisser 'gecontroleerd' en zowaar: er zat een enkele enkele haak aan de plug :)
Maar wat te denken van een regenboogforel met zulke krassen in hetzelfde artikel? (zie foto)
Die kunnen niet komen van het op de stenen slepen van forellen.
Meeuwen? Aalscholvers? Of is hij/zij door krabben aangevreten toen de forel in een fuik zat (maar dat zijn meestal ernstiger verwondingen).
Aalscholvers laten door hun haakbek ook meer gaten achter.
Raadsel...

MarcelN

Ziet er lekker uit zeg, is dat niet na de paai? Dan zie ik hele stofwolken tegen de dammen aan, die zullen dan best wel beschadigen of niet?
Afgelopen jaar toch diverse tegen gekomen met 2 dreggen! bij de speeltuin Oostvoorne en zelfs vanaf de kade en steiger Loswal  :o die laten zich informeren door een shoppie in de buurt, slechte info blijkbaar.

Franky Boy

Ik meen dat Avicentra in Oostvoorne wel goede informatie geeft, dus dan zou het een ander zaakje moeten zijn.
Nee, deze krassen zijn zeker niet van de paai. Die beperken zich tot de staart en de onderkant. Bij regenbogen zijn er ook minder bijtwonden, want de mannetjes gedragen zich niet zo agressief tegenover elkaar als bij de saiblingen en de bruine forellen.
Zouden van heel grote meeuwen (mantelmeeuwen enz.) kunnen komen. Die heb ik wel eens in actie gezien na een uitzetting. :(

Bone F

Voor mij lijkt het nog het meest op een beschadiging door stenen voor die "broodnodige" foto. >:(

grtn
Frans

MarcelN

#31
Ah ja die foto's :-X blijf nou eens liggen op die stenen....jump jump, ach Frans, ik zal de volgende keren al die bekken eens erop zetten, je weet niet wat je ziet soms :'( echt hele slierten vlees hangen erbij >:(
Franklin, tóch noemden ze avicentra...... die zeggen niets over de kade en steiger, of gaan ervan uit dat men het boekje doorspit :-X

Arjan Maat

Die beschadigingen aan de huid / schubben zie je ook heel vaak bij zeeforel die je in het voorjaar vangt in de Deense wateren, dus dat het door fotograferen op de stenen komt lijkt mij heel sterk.

Waar het wel van komt durf ik zo niet te zeggen.

TL Arjan

Franky Boy

Ik ben het met Arjan eens.
Als dit door het onthaken en fotograferen op de stenen komt, hebben ze wel behoorlijk met deze vis staan 'schuren' over die stenen.
Het zijn duidelijk evenwijdige krassen over de gehele zijkant van de vis.
En ik denk dat de andere kant van de vis er precies zo uitziet!
Enige logische verklaring die ik hiervoor heb, is dat de vis in de snavel van een grote visetende vogel is geweest die zich in het formaat had verkeken. Dan schuiven ze die vis door hun snavel heen van kieuwdeksels tot staart en omgekeerd en kunnen dit soort evenwijdige krassen en ontschubbingen ontstaan.
Vorig jaar al soortgelijke ontschubbingen op regenboogforellen gezien, ook op foto's op dit forum.

Leo-L

Quote from: MarcelN on December 10, 2014, 22:00:39
Op totalfishing zag ik dat ze ze ook vangen met pluggen trollend vanuit een kano/hobie, ben benieuwd of er een enkele haak aan zat, daar de actie van de pluggen dan vaak weg is  ::) luie donders, trollen  ???

Die luie donder van "totalfishing", met die mooie beekforel van 61 cm, ben ik toevallig en ik kan je zeggen dat trollen met zo'n trapkayak echt niet lui is. Je mag ook altijd m'n kunstaas doos komen controleren hoor, de staartdreggen van de pluggen zijn vervangen door enkele haken en de voorste dreggen zijn afgeknipt zodat alleen het steeltje er nog aanhangt. Eventueel zit daar nog wat loodraad omheen om de actie van de plug te behouden.

Vliegvissers die een stoeltje bij zich hebben dat is pas lui. Maar daar oordeel ik niet over want misschien heeft die persoon wel een handicap en dan heb ik er diep respect voor dat zo iemand toch nog kan vissen.

Waarom zouden we de manier waarop iemand vist afkatten zolang het binnen de regels gebeurd. Dat het een effectieve manier van vissen is staat voor mij buiten kijf. Naast die bruine forel van 61 had ik er die dag ook nog één van 38 cm. Twee dagen later had ik bruine forellen van 44 en 55 cm en een regenboog van 55 cm.
Ik moet ook zeggen dat ik 1 december gewoon geblankt heb en dat ik deze maat forellen heb gevangen is uitzonderlijk en dat ook nog binnen 1 week.

Zo'n beschadigde vis als op de foto met Daniël kom ik ook vaak tegen, geen idee hoe dat komt.

jur606

Leo je niet gek laten maken joh.

Als je je aan de regels houd, en dat doen de meeste visser wel. (ook met plug e.d.) is er niks aan de hand laat ze maar praten dan.
tevens vanunit de kajak kand e vis niet even opd e stenen gelegd worden :)

ja je kan veel pluggen met enkele haak hun actie laten behouden door looddraadje zwaardere enkele haak etc.
en ja ik vis ook geregeld trollend en werpend vanuit de kajak op divers water zovel met kunstaas,aasvis,en vleigenhengel.

En gloof me hele dag vanuit de kajak (trollen werpen e.d.) is zwaarder als hele dag vliegvissen en af en toe uitrusten op steen even lunchen etc? als ik met de kajak ben eet drink ik vaak al trollend.

Ik zeg maar zo eerst proberen en dan pas oordeel vellen :)


Scaramouche

Heeft die regenboogforel niet gewoon in een schepnet gelegen? Niet iedereen loopt rond met rubbercoated netten, sommgie zijn van ruw geknoopt touw, dan krijg je dat. Ik heb van Daniel overigens al veel verslagen gelezen en hij gaat echt wel netjes met zijn vangsten om. Ik geloof nooit dat hij die vis over de stenen heeft laten stuiteren.
Liever 1 vis aan de haak, dan de lucht van 10

Franky Boy

Bedankt Leo-L
De meeste plugvissers die ik heb gezien waren goed bezig en hadden hun kunstaas goed getuned zodat de actie niet verloren ging met een enkele haak. En blijkbaar vingen ze ook nog aan een enkele haak!
Waar die krassen vandaan komen, is voorlopig nog de vraag. Niet van jullie behandeling in ieder geval!
Zelfs al heb je een schepnet van geknoopt hard nylondraad (andere theorie), dan krijg je nog niet dit beeld van beschadiging. Dan moet je de forel in het net van de buitenkant flink met beide handen in dat net 'boenen' om deze beschadigingen te krijgen. En er is niemand die dat zo doet.
Ook op de stenen laten stuiteren, levert een paar krassen op maar deze vissen zitten helemaal onder!
Er worden de laatste tijd wel meer grote beekforellen gevangen, maar daar moet - zoals je schrijft - wel hard voor worden gewerkt.
Ik heb wel de indruk dat de kans op grote bruine forellen vanuit een bellyboot, pontonboot of kano wel groter is dan vanaf de kant.
Mijn hoop is dan ook dat zij dit jaar de eerste zalmen en zalmpjes gaan vangen, hoewel dit vanaf de kant ook al is gelukt. :)

Leo-L

Quote from: Scaramouche on December 11, 2014, 10:19:11
Heeft die regenboogforel niet gewoon in een schepnet gelegen? Niet iedereen loopt rond met rubbercoated netten, sommgie zijn van ruw geknoopt touw, dan krijg je dat. Ik heb van Daniel overigens al veel verslagen gelezen en hij gaat echt wel netjes met zijn vangsten om. Ik geloof nooit dat hij die vis over de stenen heeft laten stuiteren.

Ik ben het helemaal met je eens Scaramouche. Ik weet dat Daniël zijn foto's in de kayak maakt en zeker niet op de stenen. Daarnaast gebruiken wij alle twee een rubbercoated net. Van Berkley hebben ze mooie rubber kayaknetjes met een korte steel en er zit ook nog elastiek aan zodat ze ook gemakkelijk voor vliegvissers zijn. Ook nog eens voor een redelijke prijs.

Frank, ik ben ook benieuwd hoe de zalmpjes het gaan doen. Ik hoop wel dat ze niet ten prooi aan de aalscholvers zijn gevallen want daar zaten er van de zomer wel heel veel van op het water.

MarcelN

Bij deze mijn excuses Leo, dan ben ik steeds de verkeerde tegen gekomen met die enge pluggen.
Maar die beste man met die stoel wil heel graag met je ruilen hoor, 'ALS' hij er nog is, hoor/ lees weinig meer van hem  :'(
Vis heb ik genoeg gevangen, dus wie effectiever vist wil ik betwisten  ;)

Floor

Morgen (zondag) maar wat booby's e.d. los laten dacht ik zo. Nog meer mensen die dan een poging gaan wagen?
It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses...Hit it.

MarcelN

Morgen denk ik nog niet, ben herstellende van een operatie van afgelopen vrijdag(gisteren), maar deze week ben ik er vast wel een dagje met de zinklijn en kijken of ze ondertussen willen stijgen  ::) succes morgen en laat het hier weten waar en hoe precies, ik blijf op de dammetjes.

Hidde

Ben benieuwd naar jullie bevindingen wbt aanwezigheid van planten en vis in de buurt vd dammetjes.
Nog 4 dagen buffelen op de zaak en dan lekker 2 weken vrij. Tussen het klussen door vast wel ruimte een keer of 2 het ovm aan te doen..
Is het in de winter ook zo dat de vis actiever is in de ochtend en avond schemer?

MarcelN

Die planten is ook mijn enige zorg Hidde, ik heb er altijd goed gevangen in de winter ook overdag, tegen de avond, nou ja na 4'en, pakte ik ze ook van naast de kade bij de paal, voor de rest muddlers en streamertjes tussen de doorgangen is vaak effectief en de bekende boobies natuurlijk, kortom lekker actief vissen. Maar ze hebben mijn hengel ook wel eens zowat van de dam getrokken toen de streamer met roze kop op de bodem lag :o was een grote ook nog ;D

Leo-L

Over de planten hoef je je geen zorgen te maken, die zijn zo goed als weg.

Floor

Wat betreft waterplanten; bind eens een booby met de oogjes aan de onderkant van de haaksteel zodat het ding met de haakpunt naar boven drijft.
Zo blijft je vrijwel nooit hangen.

Zelf ben ik van plan om het aan de noord/ west zijde vanaf de dammetjes te proberen.
It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses...Hit it.

Lowlander69

Vandaag een uurtje of 5 aan de waterkant van het OVM gestaan bij de Loswal. niets gevangen of gevoeld.
'k Heb ook maar 2 keer een vis aan de oppervlakte gezien.
Nog 3 vissers gesproken en die hadden tot dat moment ook nog niets.
Ook nog een duiker gesproken, deze had maar 1 forel gezien.

De wind kwam vandaag vanaf de Loswal, misschien had ik aan de andere kant van het meer moeten wezen.

Van planten geen last gehad.

Groetjes Harry

Franky Boy

Nog even over die beschadigde grote regenboogforellen.
Aalscholvers grijpen vaak een vrij grote prooi, maar het lukt ze dan niet om ze door te slikken.
Ze laten dan meestal een patroon met krassen na, maar ook diepere gaten en krassen door de kromme punt van hun snavel.
Het krassen-patroon op de forellen doet daarom meer denken aan die van reigers of grote meeuwen.
Op de foto het krassen-patroon op een snoekbaars dat door een aalscholver is achtergelaten.


Bone F

Franky weet jij of een visboot met elektromotor toegestaan is op het OVM.
Vgrt.
Frans

Floor

Gisteren een 4 uur kunnen vissen, niets gezien en niets gevangen de aanzettende wind uit het westen maakte het werpen steeds intensiever maar, het zonnetje maakte veel goed.
It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses...Hit it.