Oostvoornsemeer over een paar jaar?

Started by Franky Boy, October 28, 2016, 21:31:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Franky Boy

Als alles gaat zoals het moet gaan, zullen de komende jaren meer bruine forellen (beekforellen) in het Oostvoornsemeer worden uitgezet.
Redenen?
Bruine forellen doen het de laatste jaren beter dan de regenboogforellen.
Bruine forellen azen meer op de grondelingen die inmiddels voor veel problemen zorgen op het gebied van de waterkwaliteit.
Hier een filmpje hoe de visserij er over een paar jaar uit zou kunnen zien (geen garanties... ;D)
https://www.youtube.com/watch?v=5ru89mEkNM8

sjoerd

Haha Franky, dat zijn mooie vissen die ze daar aan de andere kant van de plas vangen. Voor het OVM vraag ik mij alleen wel af, of zulke bakken voor de vliegvissers vanaf het kantje wel bereikbaar zijn aangezien dacht ik toch meestal diep worden gevangen , ook in de Engelse reservoirs oa.
Maar ja de tijd zal het leren. Een kleine bruine had ik iig wel enkele weken terug in het OVM. Dat kan dus wel haha.

MarcelN

Vergeet komende maand de mannetjes bows niet aub ;) ik wil met een 2-3jaar weer langs het riet genieten :)

sjoerd

Quote from: MarcelN on October 28, 2016, 22:10:22
Vergeet komende maand de mannetjes bows niet aub ;) ik wil met een 2-3jaar weer langs het riet genieten :)

Leg eens even uit Marcel wat je bedoelt met die eerste zin. Komende maand is OVM gesloten? Of bedoel je uitzetting van vis? ??

MarcelN

Er worden al jaren geen mannetjes meer uitgezet, waardoor de eenzame vrouwtjes niet weten wat te doen op de 'flats' en langs de dammen waar je voorheen nog veel paaigedrag zag als stofwolken en achter elkaar aan zitten.
Nu zou Franklin er weer voor zorgen dat ze terug komen, dus met een paar jaar weer grote 70'ers langs het riet 8) hoop ik....

Hidde

we kunnen wel enthousiast worden van de nieuwe uitzet... hoe zit het over een paar jaar met de waterkwaliteit?
hoe is de situatie nu met de retourleiding ed..

Franky Boy

Het is de bedoeling dat zowel mannetjes als vrouwtjes worden geleverd.
Er worden dit jaar trouwens minder regenboogforellen uitgezet.
Hoe de waterkwaliteit zich gaat ontwikkelen?
Geen idee!
Ik heb geen glazen bol om in de toekomst te kijken.
Grondeltjes (die massaal voorkomen) beïnvloeden de waterkwaliteit negatief. Dat is alles wat we nu weten.
Het pompsysteem werkt nog steeds niet ideaal.
Voor het uitpompen van overtollig water uit het Oostvoornsemeer wordt nu hetzelfde buizensysteem gebruikt als voor het inpompen van water wordt gebruikt.
Dat is niet ideaal...

MarcelN

'Jullie' moeten er gewoon wat grotere fe/male bows in uitzetten, een 40-50cm, natuurlijk kost dat extra geld, geld waar ik graag gul aan mee doneer!
En waarom meer bruine? Dat zijn juist van die beesten die het diepe opzoeken, of je moet er in het donker komen....lekkere buurt daar :-X
Die bovenste pijp komt nooit meer goed, ook al geen geld voor :( stom land, alles gaat verrot :-[
En wat het doneren betreft, ik deed dat ook altijd ruim aan die stichting Alpe d'HuZes, achteraf verdween dat ook grotendeels >:( dus graag tzt een direct nummer en ik weet wel meer bekenden die meedoen ;)

Franky Boy

Meer bruine forellen omdat die meer grondeltjes vreten.
Een soort actief biologisch beheer dus... :)
De bruintjes zijn in de winter (vanaf 1 december) overigens goed vanaf de kant te vangen.
Niet te dun vissen dan. :)
Die donatie, daar houd ik je aan!
::goodjob::

p.forel

Ovm weer uit landelijke vispas en gewoon dag vergunningen verkopen

sjoerd

Quote from: p.forel on November 05, 2016, 17:00:24
Ovm weer uit landelijke vispas en gewoon dag vergunningen verkopen

haha en dan aan te schaffen bij Wilkin de Boer zeker!
Maar even zonder dollen, waarom dagvergunningen? Het systeem nu is toch OK. Wat een gedoe om een dagvergunning te moeten halen als je even een uurtje wilt vissen bijv 's-avonds.
De visstand wordt DAAR niet beter van. Dan moet je toch echt andere oorzaken zien op te lossen.

MarcelN

#11
Of voor alleen serieuze 'flyers' voor bv €100,- per jaar? Ben je gelijk van dat pluggen gespuis af met dreggen.

Je moet toch makkelijk met een serieuze groep incl Belgen/Fransen en Duitsers zo toch een flinke pot kunnen maken voor grotere vissen incl betere controle, wat er overblijft gaat in de 'pijp'pot :-* nee die zoetwater afvoerpijp :P

p.forel

Quote from: sjoerd on November 05, 2016, 17:56:45
haha en dan aan te schaffen bij Wilkin de Boer zeker!
Maar even zonder dollen, waarom dagvergunningen? Het systeem nu is toch OK. Wat een gedoe om een dagvergunning te moeten halen als je even een uurtje wilt vissen bijv 's-avonds.
De visstand wordt DAAR niet beter van. Dan moet je toch echt andere oorzaken zien op te lossen.

Misschien meer inkomsten zo dat er meer vis uitgezet kan worden en ooit iets aan die pijp gedaan kan worden.

Gewoon betalen om te vissen op ovm  wat zou daar mis mee zijn.  Ja de zuinige Nederlanders zullen wel iets te zeiken hebben.

dag kaarten week kaarten en misschien voor Marcel wel een jaar kaart  ;)
   

Floor

Jammer dat mensen denken dat het uitsluiten van anderen die niet in hun ideaalbeeld passen een manier is om 'hun' problemen op te lossen.
Wat wel zou helpen is controle op uitvoering van de bestaande regels, handhaving! Ook daar betalen we immers voor. Deze handhaving is in Nederland over het algemeen een lachertje.
Een ander blijvend probleem is het onderhoud van het oostvoornse meer, ook al een lachertje. De desinteresse en belangenverstrengeling van verschillende partijen die niet alleen hier maar in heel Nederland een enorm probleem vormen los je niet op met dagvergunningen oid hiermee, adresseer je slechts een detail in het hele probleem.
It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses...Hit it.

p.forel

je moet ergens beginnen  toch
en dat kleine beetje wat de sportvisserij nederland in brengt in het ovm zal je echt ver mee komen

Franky Boy

Quoteen dat kleine beetje wat de sportvisserij nederland in brengt in het ovm zal je echt ver mee komen
Ik mocht willen dat ik dat bedrag jaarlijks op mijn bankrekening kreeg gestort dat Sportvisserij Nederland aan Sportvisserij ZWN voor het Oostvoornsemeer afdraagt...
Dan zou ik regelmatig op de Bahama's vissen of een trip naar het South-Island van Nieuw-Zeeland maken!  ;D 8)

MarcelN

Nou...dan verdwijnt er zeker ook een berg bij de directie ::) het is helemaal zo gek niet om er een betaalvijver van te maken, de prijzen hier zijn belachelijk laag voor een vispas vergeleken met het buitenland.
In wat voor orde van getallen praat je dan Franky? Het zou wel mooi zijn om het te behouden qua vissen en geen zeehonden erin >:( deze vissen zijn 100x mooier dan die obesie krengen van DRB.
De handhaving is ronduit erg slecht, maar de vissers die iets verdachts zien mogen ook wel wat alerter reageren ::agree::

p.forel

of jij maakt erg goedkope trips franklin of ????????????

goswit


MarcelN.   Waarom mogen er geen zeehonden in , is dat voor jouw eigenbelang, of begrijp ik dat verkeerd !!
Hobby     Vliegvissen -  Rentenieren ,maar die rente Pfffff

Ochi

Laten we allemaal eerlijk zijn het OVM is niet meer hoe het ooit geweest is, niet zoals 15 jaar terug, niet zoals 10 jaar terug, zelfs niet zoals 5 jaar terug.

Als we daar wat aan zouden willen doen en waar ik zelf ook graag aan mee zou werken en/of betalen zal toch eerst de handhaving verbetert moeten worden!!
Als ik voor 25 euro 1 dag betaal voor vissen in het buitenland of voor 50 euro 1 dag op de ronde bleek vis zou ik het niet erg vinden als er een apart vergunning voor het OVM komt.  Wat er wel bij hoort is een vereniging met controleurs op vergunning en ondersteund door BOA's en/of Politie.
Deze vereniging  moet toegankelijk zijn voor iedereen.

Als dit niet gebeurd kan je het net zo goed laten voor wat het is.

Ik wil geen platvis vangen, ik wil niet 1 keer in het jaar op een rijtje staan en veel van dat kleine net uitgezette spul vangen.
Ik wil lekker jagen door drapvrije  binnenbakken, soms niets vangen en soms een paar mooie, met of zonder Bellyboat kunnen vissen en dan ook kans hebben op een mooie vis zonder steeds die platte er aan te krijgen.
Bruine zijn mooi maar de combinatie met de mooie grote regenbogen maakte het zo uitdagend op het OVM.

Zolang dat niet kan blijf ik er lekker weg want ik erger mezelf kapot aan hoe het water er nu aan toe is.

sjoerd

Je kunt idd geen geld gaan vragen voor het vissen in het OVM met de vangsten zoals die er nu zijn.
En handhaving is één ding maar de aalscholvers en andere oorzaken van de teruggang van vangsten op het OVM, is wellicht nog belangrijker.

Bert valk

Volgens frank worden er zowel mannetjes als vrouwtjes uitgezet,maar als dit triploids zijn( forel die gekweekt wordt uit eitjes die een hoge druk of warmte behandeling hebben ondergaan zodat de hiervan gekweekte vissen voor het merendeel steriel zijn ) zal paaigedrag vrijwel niet voorkomen.
In de tijd dat er nog volop grote forel werd gevangen was het normaal dat uit een in de winter gevangen vis de kuit of hom spoot, iets wat ik de laatste pakweg 10 jaar niet meer gezien heb , de mannetjes waren toen goed herkenbaar aan de haakbek en donkere kleur. De reden dat veel viskwekers zijn overgegaan op triploids is dat ze in de kwekerij sneller groeien omdat ze geen hom of kuit aanmaken en dus bij hetzelfde gewicht eenmaal geslacht meer vis en dus meer geld opleveren.
Naar mijn mening zou het voor de overlevingskans van de uitgezette vissen gunstiger zijn ze in het voorjaar uit te zetten als er door een langzaam stijgende watertemperatuur meer voedsel beschikbaar komt.
Dit blijkt ook uit mijn notities , in het verleden leverden de jaren na uitzettingen in het voorjaar de beste vangsten op.

Franky Boy

Klopt, tegenwoordig worden veel regenboogforellen gekweekt die steriel zijn of alleen uit vrouwtjes bestaan.
Ik (en velen met mij) hebben de laatste jaren geen echte 'haakbekken' (mannetjes) in paaikleur meer waargenomen. Die werden vooral in de winter en het vroege voorjaar gevangen.
De kweker houdt vol dat hij voor het OVM geslachtelijk 'gemixte' regenboogforellen heeft geleverd.
We moeten maar eens een indringend gesprek met hem hebben.
Misschien zijn de eitjes die hij inkoopt, zonder dat hij het zelf weet, wel degelijk 'voorbehandeld'.
Beekforellen worden niet voor de consumptie gekweekt en zijn wel nog steeds geslachtelijk 'gemixt'. En dat blijkt ook uit de foto's. Maar de beekforellen vertonen helaas geen paaitrek naar de ondiepe plekken, zoals de regenbogen dat wel deden.