Oostvoornse Meer 2022 - 2023

Started by Franky Boy, January 18, 2023, 17:18:07

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Franky Boy

Dag allemaal!
Na de ramp in september (de laag zuurstofloos water die 'omhoogklapte') zijn er eind-september en in oktober nog enkele forellen gevangen.
Dat gaf hoop!
Sinds de opening van het nieuwe visjaar na de sluiting op 1 december zijn er zeggen en schrijven slechts twee regenboogforellen gevangen, waarvan 1 van de uitzetting in november was...
Ook werden er nog enkele botten gevangen.
Dat is natuurlijk een droevig resultaat...
Ik hoop binnenkort meer nieuws en hopelijk beter nieuws te brengen.

Dedada

Dank je!
Laten we hopen op mooie berichten

gr Dennis

Franky Boy

Quote from: Dedada on January 20, 2023, 13:25:41Laten we hopen op mooie berichten
ja, dat zou mooi zijn, maar ik kom binnenkort met een mengsel van goede (hoopgevende) berichten en één heel slecht bericht...

zeeforel

Zag Hans Bock weer met een mooie regenboog vandaag op Instagram (Hooked_on_flyfishing).

HappyFisherman

Quote from: Franky Boy on January 20, 2023, 14:19:22ja, dat zou mooi zijn, maar ik kom binnenkort met een mengsel van goede (hoopgevende) berichten en één heel slecht bericht...


Heetkamp heeft er geen zin meer in 😂
Vliegvissen is bevlogen vissen...

Franky Boy

Quote from: HappyFisherman on February 03, 2023, 19:53:04Heetkamp heeft er geen zin meer in
Gelukkig heeft deze forellenkweker er nog wel zin in.
Heeft het momenteel - net als zijn collega's in Duitsland en Denemarken - wel erg moeilijk door de hoge prijzen voor energie en visvoer.
We hopen natuurlijk dat hij het wel redt.

Franky Boy

#6
Meervoudige ramp...
Ik heb een aantal zaken van het OVM de afgelopen week op een rijtje gezet.
Met name het feit dat er - voor zover bekend - geen forellen meer van de uitzettingen van voor september 2022 worden gevangen.
In september vond massale vissterfte van haringen en botten plaats.
Er werd ook een tiental grote dode forellen tegen de grinddammen aangetroffen. Aangenomen moet worden dat de meeste gedode forellen naar de bodem zijn gezonken. Er worden zelden of nooit dode forellen drijvend of aangespoeld in het OVM aangetroffen. Dode forellen zakken meestal naar de bodem.
Sinds 1 december zijn er eigenlijk alleen nog maar 'uitzetters' van deze winter gevangen. Dat doet mij concluderen dat er ergens in oktober zich nog een tweede ramp met zuurstofloos water heeft voltrokken, waardoor zelfs de overlevers van de eerste ramp het leven hebben gelaten... Ik kom tot die verschrikkelijke conclusie om twee redenen:
* Na de ramp in september zijn er door vier vliegvissers nog een aantal forellen gevangen. Er zaten toen dus nog forellen. Er werden ook azende forellen waargenomen.
* Duikers meldden na de ramp in september nog een grijs-witte zuurstofloze laag in de diepte die niet was opgelost. Door stormen kan die laag alsnog later omhoog zijn gekomen... Bijna alle haringen waren toen al dood (door de eerste ramp) en er kan zich toen ongemerkt een tweede ramp hebben voltrokken.
Ik moet helaas vaststellen dat er na 1 december GEEN ENKELE forel van de uitzettingen van voorgaande seizoenen meer is gevangen. En moet helaas concluderen dat die er waarschijnlijk ook niet meer zijn!

Voeg daarbij het feit dat de echte 'cracks' sinds 1 december soms wel een tiental keren naar het OVM zijn afgereisd en daarbij het hele meer intensief hebben afgevist en daarbij geen enkele forel hebben gevangen en ook geen forellen meer hebben waargenomen!
Dit zijn allemaal mensen die altijd wel een forel in het OVM weten te vangen.
De forellen die nu worden gevangen zijn allemaal van de laatste uitzettingen van november en vooral afgelopen week afkomstig.

We kunnen nu wel weer nieuwe forellen uitzetten om de verloren gegane investering van de voorgaande jaren te compenseren, maar er blijft een zwaard van Damocles boven de forellen in het meer hangen.
De problemen (en de fosfaten) zijn nog steeds niet opgelost. Er kan nog steeds fosfaatafgifte vanuit het bodemslib plaatsvinden en een langdurige, warme, zomer hoort ook dit jaar weer tot de mogelijkheden...
Onze voorstellen om het meer met 'coccolieten-krijt' te behandelen zijn door het Waterschap Hollandse Delta nooit opgepikt.
Ons voorstel betrof toen alleen behandeling van de ondiepe lagunes met coccolietenkrijt, maar er ligt nu een laag slib over de gehele bodem van het meer.
Ik begrijp dat het voor het Waterschap een forse uitgave is om het hele meer met kalk te behandelen, maar de Zweden hebben op het hoogtepunt van de zure regen (in de 80-er jaren) meren met de oppervlakte van het IJsselmeer met kalk behandeld!
Niets doen is nu geen optie meer.

ferdinand

Ha Franklin, ik ben het eens met je analyse en je conclusie is ook aannemelijk. Ik ben in oktober 2x naar het OVM geweest en heb daar op verschillende plaatsen gevist met verschillende methoden, echter zonder een spoor van vis te zien. In december ben ik teruggegaan en toen ving ik een regenboog van 65 cm, die duidelijk  afkomstig was van de uitzetting in november. Daarna ben ik op 3 februari nog een keer gegaan, toen was mijn vangst één kleine regenboog (ca. 30 cm), eveneens duidelijk afkomstig van een recente uitzetting. Er werden op die dag door andere vissers meerdere grote regenbogen gevangen, maar voor zover ik het kon beoordelen waren het allemaal "uitzetters". Het minste dat nu moet gebeuren is m.i. onderzoek naar de mogelijke oorzaken van de sterfte. Ik heb daar eerder voor gepleit. Als inderdaad blijkt dat de sliblaag de boosdoener is - wat het meest waarschijnlijk lijkt - is behandeling met coccolietenkrijt een goede oplossing.

Streamer

Geloof niet dat het waterschap iets gaat doen voor die paar vliegvissers. Het OVM moet door gespoeld worden. Je kan dat meer niet vergelijken met de meren in Zweden.
IHYT

Franky Boy

Quote from: Streamer on February 11, 2023, 23:36:40Geloof niet dat het waterschap iets gaat doen voor die paar vliegvissers. Het OVM moet door gespoeld worden. Je kan dat meer niet vergelijken met de meren in Zweden.
Je bent grappig...  :D
Het Oostvoornse meer is niet alleen voor de vliegvissers interessant, maar vooral voor de strandrecreatie en de horeca.
Die - en de gemeente Westvoorne - klagen al jaren over de slechte waterkwaliteit, de stank, de blauwalgen en de slijmerige bagger als je van het strand het water instapt!
Als vliegvissers alleen zijn we inderdaad 'roependen in de woestijn'...

Dedada

Quote from: Franky Boy on January 20, 2023, 14:19:22ja, dat zou mooi zijn, maar ik kom binnenkort met een mengsel van goede (hoopgevende) berichten en één heel slecht bericht...

Het klinkt allemaal niet zo hoopgevend als ik dit allemaal lees, moet ik eerlijk zeggen. Toch ben ik wel benieuwd naar het 'deel' goede berichten van het 'mengsel' waar je het over had Franklin. :D

Groeten Dennis

Streamer

Ik kan dan grappig zijn, voorlopig heb jij een rapport in handen wat je onder de pet houd. Ook grappig ?
De stank en de slechte waterkwaliteit zijn er al heel lang.
En dat fosfaten probleem is een oneindige cyclus die moeilijk te bestrijden is. Kortom, het is trekken aan een dood paard.
Je zou je bijna gaan afvragen of die uitzettingen niet onder dierenleed vallen.
IHYT

Martijn

ik hoop eigenlijk - waarschijnlijk tegen beter weten in- dat het wel mee valt, en dat er geleidelijk aan weer leuke vissen gevangen worden...

Zijn er nog wel pogingen gedaan?

Franky Boy

#13
Quote from: Martijn on March 24, 2023, 16:46:20ik hoop eigenlijk - waarschijnlijk tegen beter weten in- dat het wel mee valt, en dat er geleidelijk aan weer leuke vissen gevangen worden...

Zijn er nog wel pogingen gedaan?
Er worden momenteel wat forellen van de uitzettingen van november en januari gevangen.


Franky Boy

Op 23 maart zijn er weer beekforellen (bruine forellen) in het Oostvoornse Meer uitgezet.
De dagen erna stond er flinke wind er waren er schuimkoppen op de golven.
Gunstig, want dan hebben meeuwen en aalscholvers minder goed zicht in het water.
Daarna is er twee weken niets meer van deze forellen vernomen en ook van de eerdere uitzettingen werden bijna geen forellen meer gevangen.
Tijdens de Pasen was het druk op en aan het Oostvoornse Meer en werden er zowaar weer forellen gevangen, waaronder ook de laatst uitgezette beekforellen.
Minstens één beekforel van de laatste uitzetting vertoonde flinke krassen die hoogstwaarschijnlijk door een meeuw is veroorzaakt. Een zilverkleurige bruine forel vertoonde een wond die door een aalscholver moet zijn veroorzaakt.
Het is nu heel belangrijk dat er weer zoveel mogelijk vangsten in het Oostvoornse Meer online worden gemeld. Daarbij kunnen ook eventuele beschadigingen worden doorgegeven en/of foto's geplaatst.
Dat melden kan op:
Website VNV: https://vnv.nu/vangst-registratieformulier-oostvoornse-meer-test/
Website Sportvisserij Zuidwest Nederland: https://www.sportvisserijzwn.nl/vis-en-water/oostvoornse-meer/vangstregistratieformulier.html

Martijn

Goed teken dat er toch wat leven wordt gezien!
... ik ben heel benieuwd hoe het in het OVM ontwikkelt, en of het weer een beetje wil herstellen.

Franky Boy

Quote from: Martijn on April 22, 2023, 19:35:43Goed teken dat er toch wat leven wordt gezien!
... ik ben heel benieuwd hoe het in het OVM ontwikkelt, en of het weer een beetje wil herstellen.

1 zwaluw maakt nog geen zomer.
Het is een kleine opleving, maar 'we' zijn er nog lang niet.
Er zal eerst diepgaand onderzoek moeten worden gedaan naar de oorzaken van de ramp van september.
Daarna zullen maatregelen moeten worden getroffen om de waterkwaliteit te verbeteren.
Als de ramp zich dit jaar herhaalt, terwijl er nog geen uitzicht op verbetering is, zou Sportvisserij Zuidwest Nederland wel eens kunnen besluiten om met het uitzetten van forellen voorlopig te stoppen.

Streamer

Ik kan ze geen ongelijk geven. Er is echt geen diepgaand onderzoek nodig, toch ?
IHYT

Franky Boy

Quote from: Streamer on April 23, 2023, 14:40:05Ik kan ze geen ongelijk geven. Er is echt geen diepgaand onderzoek nodig, toch ?
Het waterschap neemt geen genoegen met 'vermoedens' hoe de ramp is ontstaan.
Ze willen 'keihard' bewijs zien, wat er allemaal speelt en welke stoffen daarbij een rol spelen.
Bovendien ontkennen ze dat het uit de haven ingelaten water daarbij een rol speelt.

Martijn

Quote from: Franky Boy on April 01, 2023, 23:38:51Er worden momenteel wat forellen van de uitzettingen van november en januari gevangen.


Hele mooie vangsten zeg, goed ook om te zien dat er nog mooie forellen worden gevangen! Ik weet niet over hoeveel visdagen deze vangsten zijn gedaan, maar dat zijn wat leuke exemplaren die zo op beeld staan.
En leuke compilatie/filmpje!

Streamer

Wie beweert dan dat het wel door het water van de haven komt ? Er is daar maar 1 ding aan de hand, Het is kraak helder en water staat stil. Dat is het grote probleem, zo moeilijk is dat toch niet ?
Zie het als een aquarium, als ik hier mijn filters uit zet dan heb ik in no time 1300 liter groene soep.
IHYT

Franky Boy

Quote from: Streamer on April 24, 2023, 06:41:19Wie beweert dan dat het wel door het water van de haven komt ? Er is daar maar 1 ding aan de hand, Het is kraak helder en water staat stil. Dat is het grote probleem, zo moeilijk is dat toch niet ?
Zie het als een aquarium, als ik hier mijn filters uit zet dan heb ik in no time 1300 liter groene soep.
Was alles maar zo simpel...
Volgens het waterschap was - desgevraagd - de kwaliteit van het uit de haven ingepompte water goed.
Daar bestaan nogal wat twijfels over.
Het water in de haven is een mengsel van zeewater en Rijnwater. In de haven waait kolenstof vanuit de kolenopslag en er wordt regelmatig ruwe olie in gemorst. Ook is er neerslag vanuit de petrochemische industrie (de grootste van Europa). Rijnwater bevat bovendien allerlei meststoffen en residuen van bestrijdingsmiddelen en medicijnen.
Die twijfels lijken mij dus gerechtvaardigd.
Het zou mooi zijn als er maar één probleem in het Oostvoornse Meer zou spelen, maar ik ben bang dat er meer problemen zijn. Het is goed dat dit allemaal eens goed wordt onderzocht.
Het ontbreken van een regelmatige circulatie van het water in het Oostvoornse Meer is een van die problemen.
Vroeger werd er uit één pijp water vanuit de haven ingepompt en in het meer op diepte ingebracht. Op een andere plaats werd aan de oppervlakte weer overtollig water uit het meer gepompt via een andere pijp. Dit kon gelijktijdig plaatsvinden zodat door het inpompen van zouter water het peil niet teveel zou stijgen.
Hierdoor onstond er een circulatiestroming in het meer.
Doordat de oude pijp waarmee het water uit het meer werd gepompt, was ingestort, is een nieuwe situatie ontstaan. Het waterschap was niet van zins om die oude pijp te vervangen en gebruikt nu dezelfde pijp om water in het meer te pompen en uit het meer te pompen. Dat kan natuurlijk niet gelijktijdig, zodat op dezelfde plaats waar het water wordt ingepompt het na enige tijd weer wordt uitgepompt.
Van een circulatiestroming is dus geen sprake meer!
Waar haal je vandaan dat het water in het OVM kraakhelder is?
Ja, in de winter en het vroege voorjaar is het water meestal kraakhelder, maar naarmate er meer licht is en de temperaturen stijgen treedt er bloei van zwevende algen (fytoplankton) op waardoor het doorzicht enorm afneemt. Dat veroorzaakt dan vermoedelijk later in het jaar de grote problemen.

Streamer

Waar haal ik het vandaan ja, idd in de winter en het vroege voorjaar is het water kraak helder. Dat is de basis van alle ellende. Na 50 jaar aquariums van een viskommetje tot wat ik nu heb, weet ik echt wel hoe het in elkaar steekt.
Probeer niet alle problemen bij de industrie e.d. te leggen. Dan hadden deze problemen al lang en breed eerder bekent moeten zijn.
De industrie was vroeger vele malen vervuilender dan nu. Of ben je die dikke zwarte rook wolken boven de BP al vergeten ?
Nu ineens is het een mengsel van water en weet ik al niet wat. Ga dan ook het Brielse meer testen. Daar komt water vanuit de oude maas in terecht, dat zou dan ook vervuild moeten zijn.
En wel raar dat die beroeps visser zijn handel mag verkopen, het zou dan wel uit een vervuild meer komen. Daar hoor ik niemand over.
Ik denk dat het OVM een gepasseerd station is, als er niet door gespoeld word. Al die vermoedens er bij halen heeft geen enkele zin. Het begint een beetje op een soap te lijken.
Eerst testen en dan pas kan je met een redelijk betoog komen. Er word betwijfeld of het ingepomte water van goede kwaliteit was, door wie dan en waar is dat terug te vinden ? En kom nou eens met dat rapport wat ergens ligt. Want die info is misschien wel van belang. Waarom word dat niet openbaar gemaakt ?
Eigenlijk lijkt het niet op een soap, maar is het dat al. 
IHYT

Franky Boy

Quote from: Streamer on April 24, 2023, 16:56:06Waar haal ik het vandaan ja, idd in de winter en het vroege voorjaar is het water kraak helder. Dat is de basis van alle ellende. Na 50 jaar aquariums van een viskommetje tot wat ik nu heb, weet ik echt wel hoe het in elkaar steekt
Met alle respect: Je wil een aquarium toch niet met een complex systeem als het Oostvoornse Meer vergelijken?
Ik schrijf 'met alle respect', want ik ken een paar aquariumliefhebbers die over veel kennis over water en vis beschikken en waarvan ik veel heb geleerd.
Juist omdat veel nu op vermoedens en geruchten is gebaseerd, is het belangrijk dat er diepgaand onderzoek wordt gedaan. Zoals je zelf schrijft: "Eerst testen en dan pas met een redelijk betoog komen"...

Streamer

#24
Wat is er zo complex aan dat OVM, helemaal niks. Gewoon een bak water, meer niet. Het is pas een systeem al er eb/vloed is of als er een volwaardig in - en uitlaatsysteem zou zijn.

Ik wil je er op wijzen dat jij degene bent die al die vermoedens rond strooit, dat is wel terug te lezen.
Maar waarom kom je niet met dat rapport naar buiten ? Als je bang bent om mensen voor hun schenen te schoppen is het voor mij duidelijk dat je eigenlijk niet zoveel op heb met de vissers daar.
Als je zoveel geleerd hebt over aquaria, dan weet je ook dat een aquarium een veel moeilijker bio systeem heeft dan een open water.
Voor de duidelijkheid, mijn bak is 1300 ltr zout water, met een bioloog filter van 700 ltr, computer gestuurd. Dan heb je een systeem en ik spek de kas van eneco, dat is minder met de huidige energie prijzen.
Maar goed, ik zie dat rapport wel verschijnen op dit forum.

IHYT