Karper op de vlieg in een vijvertje

Started by EB86, May 27, 2024, 09:44:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

EB86

Goedemorgen,

Ik heb besloten om dit jaar op meer soorten te gaan vliegvissen. Normaal ging ik 1 of 2x per jaar naar de Ardennen of Duitsland, maar ik wil graag meer vissen. Ik heb in de winter al de snoek belaagd en gevangen en ga binnenkort ook op winde, snoekbaars en roofblei proberen op de rivier. Fint en zeebaars hoop ik ook te belagen.

Nu heb ik gehoord van een vijvertje bij mij in de buurt waar aardig wat karper zit. Mijn buurjongetje heeft er de afgelopen dagen 6 gevangen en ook een aantal zeelten. Het is alleen wel zo dat je de karpers niet zo zeer ziet azen. Ze liggen best diep. Hoe zouden jullie dit aanpakken? Wat voor soort vlieg en hoe te vissen? Beetverklikker, binnenstrippen of laten dalen?

Alle tips/info is welkom.

Mike

#1
Goed voornemen.
Ik ben geen expert op t gebied van karper maar ik denk dat t vrij noodzakelijk is om deze te zien als je echt goede kans wil maken.

Voor roofblei, winde en snoekbaars is dit niet het geval.
Mocht je je vangkansen op de laatste 3 willen verbeteren is het misschien een idee om je in te schrijven voor een cursus dag bij Flyfishing Academy.
Er staan weer 2 dagen gepland de komende maanden op de Merwede waar we voor een aantal mensen wat goede stekken en methodes gaan demonstreren. De laatste x is het zeer goed bevallen en hebben verschillende cursisten mooie grote windes en snoekbaarzen gevangen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan het ultra light vissen op allerlei soorten die daar in grote getale aanwezig zijn. Met het juiste materiaal en de juiste techniek is 100 visjes op een dag geen uitzondering.
IMG-20200902-WA0011.jpg20210602_193541.jpg20210602_193515.jpgScreenshot_20201016-081938_Gallery.jpgScreenshot_20200831-235221_Gallery.jpg20200620_173916.jpg20200620_234039.jpg20190712_112917.jpg
20200423_115823.jpg
EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

Fly4Fish

Ik denk dat als je meer uren maakt op verschillende type wateren, de soorten vanzelf wel komen  :D

Als je afwisselend vist op een rivier, meer/plas, beekje of stadswater merk je dat elk water vaak zijn eigen periode heeft. Vang je massaal blankvoorn op de rivier en ga je de volgende dag naar een plas, dan kan het zijn dat je alleen baarsjes vangt, dit als voorbeeld.

Gericht vissen is een leuke uitdaging als je maar geniet. Je hebt dagen dat je gericht met een kleine streamer op roofblei vist en niks vangt. Een andere keer vis je met een nimf op blankvoorn en vang je een heuse roofblei!

Dus ik zeg, wissel zo veel mogelijk af qua water, techniek en vliegen.

Momenteel kun je op veel wateren karper spotten, met name de ondiepe stukken. Je kunt het met een sponsvlieg proberen of een nimf. Om te beginnen is een (kleine) vijver wel aantrekkelijker dan groot water, lijkt mij. Dan leer je hoe het voelt om een karper te drillen. Op groot water loop je het risico dat je niet toereikend lijn en backing hebt als je een behoorlijke joekel aan de lijn hebt.

Succes!


Menno_siemensma

Karper met de vlieg is in mijn ogen alleen mogelijk als je ze ook ziet, anders kun je net zo goed een dobber pakken met normaal aas en wachten. Supersaai in mijn optiek, maar zicht vissen daarentegen is superspannend.
Ook hier in groningen is het water op enkele uitzondering koffie met melk kleur, als je geluk hebt theekleurig met een wolkje melk. Enige momenten dat je dan karper hoog ziet is als het A. zonnig en B. ook warm is met niet al te veel wind erbij.
Vooral in de lente zijn ze na de winterperiode vaak goed te vangen, voordat ze paaien, na de paai ook zeker mogelijk maar stukken lastiger en zijn ze voorzichtiger. Belangrijkste is zorgen dat je zonder de vis te verjagen de vlieg (carpbolletje of flinke zeer langzaam zinkende nimf/vlieg) zo presenteert dat die min of meer exact in de richting ligt van de karper om tijdens het azen op te pikken zonder moeite en niet te dicht bij ze landt (vaak meer dan 1m afstand) dat ze verjaagd raken. Ze zullen vaker niet dan wel 10cm naar links of rechts of naar boven gaan om de vlieg te pakken als het niet perse hoeft. Ik vis zelf zonder indicator, meestal verjaag je daarmee de vis maar het kan soms werken als je ze verwoed ziet azen op de bodem.
Dus vaak even kijken, tijdens warme zonnige momenten/dagen, meestal ben je in een half uurtje wel klaar bij een vijver, zoek echt naar de wat actieve vis, maar focus niet op de compleet stil liggende of heel snel zwemmende vis. Langzaam cruisende, of liefst een vis die wat aan het rondsnuffelen in tussen planten, af en toe stopt om wat te pakken, is waar je je op moet richten.
Fishing is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.