Vliegvissen op forel in Lauwersmeer

Started by Franky Boy, March 26, 2016, 12:05:45

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

p.forel

Quote from: bartkoper85 on April 13, 2016, 16:35:23
Ha! dat heb ik wel afgeleerd mede door meerdere vreemde reacties als bovenstaande.... ::)

Misschien toch eens wat nuttigs posten Bart  krijg je geen vreemde reaktie er op ook

p.forel

Dat het beroep meer kapot maakt dan ons sportvisser lief is staat boven kijf.
Dat wij er als eenling niks aan kunnen doen is normaal.

Al zouden we met zijn alle wel iets kunnen betekenen  maar zoals overal als er eens iets op touw wordt gezet
Zie je van die 6 honderdduizend vissers maar enkele handtekeningen terug.


Franky Boy

Hopelijk komt er wat beweging in de zaak.
Vijf specialistenorganisaties (waaronder de VNV), hengelsportjournalisten, boegbeelden van de hengelsportgroothandel, vliegvisspeciaalzaken, vliegviswebshops en vliegvisgroothandels zijn het zat en hebben een open brief naar Sportvisserij Nederland en Sportvisserij Zuidwest Nederland gestuurd waarin een sterkere lobby (ook door de hengelsporthandel!) wordt bepleit om aan de ongebreidelde beroepsvisserij in het Benedenrivierengebied en de Delta een einde te maken. Maar ook de beroepsvisserij in andere wateren wordt genoemd.
Een steuntje in de rug voor onze belangenbehartigers!
http://www.vnv.nu/index1.php?id=3&cat=1&archief=&page_id=570df68cafefc

Hans-oet-remunj

Quote from: Floor on April 13, 2016, 13:56:57

Dit lijken mij onderwerpen van extreem groot belang en het verbaast me zeer dat veel mensen (zekker ook sportvissers) geen enkele interesse lijken te hebben in het feit dat vele vissoorten simpelweg worden uitgeroeid.

@Floor, goed punt.

Natuurbeheer houdt helaas vaak op bij de waterspiegel.

Er zijn zeker wel wat mensen die zich er wel druk om maken. Helaas is het taai en vaak vechten tegen de bierkaai. Met weinigen. Wat meer bijval/hulp  van de vissende 'achterban' zou idd leuk zijn.  "Knoteren lucht   op, maar lost niet op"

Een voorbeeldje nav die paling.  De waterkrachtcentrales (lees gehaktmolens) die onder het mom van het c02 dogma telkens maar weer op de agenda (komen te) staan helpen niet echt. Een paar foute waterkracht centrales in de benedenloop van een rivier, kunnen het paling bestand van de hele midden en bovenloop onder druk zetten. Nederland zit in de benedenloop van maas en rijn. Vb Maas: we  zitten in de bevoorrechte positie (verantwoordelijkheden ?) om met een paar strategisch geplaatste gehaktmolens de hele Franse en Belgische maas inc zijrivieren paling vrij maken: op een paar duizend kilometer rivier&beek de paling uitroeien voor het energie equivalent van een paar windmolens?

En het gebeurt allemaal niet omdat het moet, maar omdat het kan. Elk beetje renewable energy lijkt heilig, zelfs al maak je er meer mee kapot dan drank goed kan maken  ;)  Of omdat er altijd ook nog wel een andere oorzaak is aan te wijzen voor de achteruitgang, dus dan maakt die ene wkc extra toch al niet meer uit. Enz...

Daar maakt een beperkte groep aan sportvissers zich  idd behoorlijk druk om. Zouden er zeker veel meer mogen zijn, maar hoe te mobiliseren of zichtbaar te krijgen :-\

Maar goed da's een andere discussie.....

Mooi initiatief daarboven aan het lauwersmeer :) Veel plezier en succes bij de uitvoering ervan.

sjoerd

#54
Gisteren samen met zoon Menno, een dagje Lauwersmeer gedaan. Menno woonachtig in Groningen was al enkele keren geweest en had  elke keer nog forellen gevangen waaronder grote vissen. Dus toen ik maandagavond rond 10 uur een berichtje kreeg van Menno dat hij de volgende dag weer richting meer zou gaan, heb ik hem maar even bericht dat ik wel mee zou gaan.
Zo reed ik naar Groningen , pikte menno op en samen op weg naar lauwersmeer. Het weer zou redelijk zijn maar er waaide me toch een krachtige NW wind. Pfff. niet echt ideaal te noemen en de kleur van het water is verre van helder te noemen. Koffiekleurig, colakleurig iig weinig zichtdiepte. Maar goed Menno had al vaker daar gevangen dus het moest maar gebeuren. Warm aangekleed het water in en op zoek naar forel.
Na nog geen half uurtje een forse beuk op mijn hengel maar helaas geen hanger. Even later miste Menno erook eentje. Ze zitten er ieder geval nog wel!
Om kort te gaan. Menno pakte er drie stuks ik eentje. En beiden misten we nog enkele aanbeten. Toch geen slecht resultaat in deze vaak stormachtige omstandigheden.
Ergens midden op het water sprong een beste forel uit het water en eentje zag ik nog in enkele kolken wegsprinten. Verder was er geen vis te spotten, wat sowieso erg moeilijk is in deze winderige omstandigheden.
Al met al een hele leuke vader-zoon visdag met forellen. Wat wil je nog meer?
Ik ben wel benieuwd hoe de visserij zich zal gaan ontwikkelen. Trekt de forel straks naar diep water? Komen ze in de herfst terug naar de ondiepten. Allemaal vragen waar we pas later een antwoord op zullen krijgen . Voorlopig maar even profiteren van een leuke visserij daar in het Hoge Noorden.

Menno haakt de eerste in winderige omstandigheden

Mooi formaat vis, maar ze zitten er nog veel groter

Mijn eerste Lauwerse forel

een mooie bruin mannetje mag weer zwemmen.

Zweden1963

Blijft een mooie visserij........ En nog mooier dat het gewoon bij ons in de de buurt is Sjoerd.👍
Rein.

Plantje

Het jeukt me echt! Ik moet binnenkort maar eens gaan "overwerken" en het hengeltje meenemen. Ik ben potdomme iedere werkdag in Groningen!

Gerrit59

Mooi verslag en foto's Sjoerd!
En dat in Nederland...


Gerrit

Bert J.

The older we get, the more we feel that the enjoyment of the moment is a state of grace, a golden gift

sjoerd

Quote from: Gerrit59 on April 23, 2016, 17:44:00
Mooi verslag en foto's Sjoerd!
En dat in Nederland...


Gerrit

Het moest alleen wat dichterbij liggen. (smiley)

Rossie69


Gerrit72


Erg mooi Sjoerd! Morgen en het weekend zit ik in Lauwersoog voor een uitje met het gezin...alhoewel het kriebelt gaan er waarschijnlijk geen hengels mee...
The only difference between men and boys is the price of their toys.

Jouke

Wat voor een hengels gebruiken jullie voor deze visserij? Lange 10' hengels? Aftma 4/5?

Gerrit59

Aftma 4/5 is op groot water wel te licht. Je hebt dan toch wel minimaal een #6 nodig. Met een 9 ft kun je prima uit de voeten.

Gerrit

sjoerd

#64
Quote from: Jouke on April 28, 2016, 14:58:15
Wat voor een hengels gebruiken jullie voor deze visserij? Lange 10' hengels? Aftma 4/5?

negen foot 5/6 hengel. Met die wind wel nodig.Bij stilller weer kan een viertje ook goed, Leaderpunt 25/00 is aan te raden.

Gerrit59

Is dat op groot water niet wat licht Sjoerd?

Gerrit

Scaramouche

Hoe is het bodemverloop daar eigenlijk? Kun je op elk punt het water instappen om te waden of is het waden beperkt tot een paar plekken?
Liever 1 vis aan de haak, dan de lucht van 10

sjoerd

Quote from: Gerrit59 on April 28, 2016, 15:54:44
Is dat op groot water niet wat licht Sjoerd?

Gerrit

Waarom zou dat te licht zijn. Je kunt met een viertje ook aardig afstand werpen(voor zover dat altijd nodig is) Voor winde op groot water gebruik ik ook meestal mijn 4 tje.
Zoals gezegd, bij winderige omstandigheden liever een zwaardere klasse natuurlijk. Maar ook dan gooien we dan voor het windje af als het kan natuurlijk.

sjoerd

Quote from: Scaramouche on April 28, 2016, 15:58:27
Hoe is het bodemverloop daar eigenlijk? Kun je op elk punt het water instappen om te waden of is het waden beperkt tot een paar plekken?

Ik ken het hele meer niet maar waar wij visten kon je waden. Op andere plekken zul je wellicht wel diep water treffen.

Gerrit59

Quote from: sjoerd on April 28, 2016, 18:03:54
Waarom zou dat te licht zijn. Je kunt met een viertje ook aardig afstand werpen(voor zover dat altijd nodig is) Voor winde op groot water gebruik ik ook meestal mijn 4 tje.
Zoals gezegd, bij winderige omstandigheden liever een zwaardere klasse natuurlijk. Maar ook dan gooien we dan voor het windje af als het kan natuurlijk.

Jij hebt al ervaring daar Sjoerd, een 4-tje leek me wat aan de lichte kant. In de omstandigheden die je schetst kan ik het me echter voorstellen. En met een 25/00 tippet heb je natuurlijk ook wat te vertellen. En hoe lichter hoe meer sport, daar ben ik ook een voorstander van.

Gerrit

Menno_siemensma

#70
Gezien dat ik er nu 5 keer ben geweest zonder te blanken, blijven ze vooralsnog wel redelijk hangen, al is het, wellicht ook door slechte weersomstandigheden niet makkelijker op geworden. Toch heb ik de laatste keer afgelopen zondag met de club waarvan 5 leden er ook waren, als enige een mogen vangen. Er waren maar een viertal aanbeten, dus echt los was het niet echt.

De grond is daar zo goed als alleen maar zand op een paar stenen en boomstronk(en)  (een kostte mij die dag een mooie forel GRRR). Er zijn meerdere plekken waar je kan waden en het is gewoon zoeken naar waar ze voorbij willen zwemmen. Een #4-5 is qua sterkte dus prima te doen al is een stevige tippet wel aan te raden, gezien er ook forellen van 60cm rondzwemmen, waarvan ik uit eigen ervaring kan zeggen dat die daar een mooie hoepel van maken en geen problemen hadden met een hele lijn van 30m er uit te trekken in een run.  ;D
Fishing is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.

Wilco

Menno,
Het zou je sieren dat je eerst wat meer over jezelf verteld voordat je verder gaat op dit forum.


gijsie20

Ik vermoed zomaar dat Menno de zoon is van Sjoerd   :)
Maar man man wat een groot stuk water als ik zo op google maps kijk.
Lijkt me wel lastig die paar forellen te vinden. Mooi dat jullie ze gevonden hebben iig! Mooie plaatjes!

sjoerd

Quote from: gijsie20 on April 29, 2016, 08:59:56
Ik vermoed zomaar dat Menno de zoon is van Sjoerd   :)
Maar man man wat een groot stuk water als ik zo op google maps kijk.
Lijkt me wel lastig die paar forellen te vinden. Mooi dat jullie ze gevonden hebben iig! Mooie plaatjes!

Je mag nooit meer raden, al had ik zijn naam in mijn posting al vermeld natuurlijk, haha.

Menno_siemensma

#74
Quote from: gijsie20 on April 29, 2016, 08:59:56
Ik vermoed zomaar dat Menno de zoon is van Sjoerd   :)
Maar man man wat een groot stuk water als ik zo op google maps kijk.
Lijkt me wel lastig die paar forellen te vinden. Mooi dat jullie ze gevonden hebben iig! Mooie plaatjes!
correct  :)

Quote from: Wilco on April 29, 2016, 08:44:57
Menno,
Het zou je sieren dat je eerst wat meer over jezelf verteld voordat je verder gaat op dit forum.

Het was gister een lange dag werken, bij dezen.  ::new::
link naar welkomstpost
Fishing is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.