Technishe stuff of Technishe shit

Started by speycast, February 04, 2013, 20:20:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

speycast

...

catchem

Omdat toch veel mensen met een lijn te zwaar gooien, of omdat die hengel toch voor een #5 geschikt was, ik zaou het niet weten. Wat ik wel interesant vindt is waarom ze met die rio de belly er niet helemaal uitkrijgen.

Gert

Bert, ik dacht, blijkbaar net als Catchem, bij een 790-4 aan een hengel van 7 foot en 9 inch, #4, of 4-delig. Maar het is blijkbaar een #7 van 9 foot 0 inch, 4-delig.
Verder geen idee, en geen verstand van waarom ze een #5 lijn hebben gepakt. Hebben ze dat verder niet uitgelegd in de test?

Groet,
Gert

marc

#3
als die mannen het al niet weten wat moeten wij er dan nog van bakken??
bescheiden mening van deze kant,hoor graag nadere uitleg van experts
marc

johannes

raar is het zeker en het is en blijft duidelijk dat verschillende mensen verschillende voorkeuren.

mag zelf nog wel eens graag m'n TT #6 lijn op een sage #8 zetten vind het heerlijk vissen  ;D

johannes

Was ooit aan het kijken bij een werpwedstrijd en daar waren een hand vol cracks uit de werpwereld bij (centifiseerd bla bla bla)
Weinig mensen imponeerde bij deze wedstrijd en iedereen die zegt 25 meter te werpen moet dit maar eens nameten  ;D ;D

Ook was daar Menno van Dam bezig (iedereen wierp met de zelfde lijn die SA).
Hij wierp daar een worp die ruim over de 40 meter was helaas was z'n vlieg net buiten de 3 meter breede baan geland dus werd i afgekeurd.
Hij won wel de wedstrijd met 38 meter nog iets als ik het goed heb.

durf niet meer te zeggen met welke hengel het was wel een fabrieks #5 meen een sage.

Raymond

Is naar mijn idee toch een logisch verhaal. Een werphengel (ja, een vliegenhengel is ook een werphengel) heeft maar één werpgewicht (werpvermogen). Met een werphengel en molen is dit ideaal, je hangt het ideale werpgewicht eraan en hop! Je werpt ver, heel ver als je goed kan werpen. Bij een vliegenhengel is dit anders, het werpgewicht wordt steeds groter naarmate je meer vliegenlijn uit de top hebt. Dus wil je ver werpen, moet het ideale werpgewicht (werpvermogen dus) van je hengel ongeveer overeenkomen met het gewicht de hele vliegenlijn zijn. De lijnklasse is bepaald door de eerste negen meter lijn te classificeren, dit is gedaan doormiddel van de AFTMA standaard. Dit kun je meten. Het werpgewicht van een hengel kun je ook bepalen. Zover is het allemaal duidelijk. Maarrrr, aangezien we geen casters zijn maar vissers die in de meeste gevallen niet verder werpen dan 15 meter, zijn de normale hengels ook daarop ingedeeld (bij benadering). Ga je verder werpen met een correcte hengel en lijncombinatie, zul je dus hoogstwaarschijnlijk je hengel overbelasten.

Wat doen de casters die dus heel ver willen werpen, die zetten een lichtere lijn een op een snelle hengel met een hoger vermogen. Dus het hele lijngewicht benadert het werpvermogen van de hengel.

Wat bepaalt het werpvermogen van een hengel? Buigweerstand en snelheid (massatraagheid) van de afgebouwde blank. Dit wordt beinvloed door het soort materiaal, de massa van de hengel, de blankdikte en -lengte en de tapering. Een heel technisch verhaal wat eigenlijk een echte hengelbouwer zou moeten uitleggen.
::wtf::

Raymond

Hoe je het ook draait of keert, Bert, als je een hengel overbelast, zul je nooit ver gooien. Het werpgewicht moet gewoon overeenkomen met het vermogen van de hengel. Ik ben het ook helemaal met je eens dat hetgeen de fabrikanten op hun hengels zetten soms mijlenver van de werkelijkheid afstaat... Iets dat waarschijnlijk ook voor de lijnen geldt. Vandaar dat wij steeds bezig zijn om te proberen een lekker werpende lijn voor onze hengels te vinden.
::wtf::

Raymond

Hahaha..., ik geloof dat het vinden van de juiste combinatie van hengel en juiste lijn mijn hele leven zal blijven beheersen... Tjonge jonge, ik heb me al wat afgeklooid... pfff...
::wtf::

johannes

zit me af te vragen of het juiste werpgewicht van een lijn ook nog afhankelijk is van je werptechniek om de hengel goed te laden.

snelle werpers zullen een hengel anders laden dan een tragere werper.
of is dit onzin?

johannes

Quotewat denk ik wel veel uit maak is je werp kwaliteiten   laat je de lijn goed strekken ?

zijn je stops goed   en werp je met geveol of met kracht

daar ligt mijn probleem het meest denk ik  ::) ::)

Rene V.

Goed antwoord Bert,

Ik vind het belangrijk om met een regelmaat de puntjes weer even bij te houden,gewoon droog,klopt de timing,strekt de lijn,werkt de dubbelstrip nog ?
Houd je scherp :).

Rene V.

johannes

Quotebij de meeste van ons johannes   soms weer even wat droog kloten om weer de foutjes er uit te helpen helpt wel

zou wel nodig zijn maar vind het zo sund van m'n vistijd  ;D