Oostvoornse Meer 2023 - 2024

Started by Franky Boy, December 01, 2023, 00:04:15

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Franky Boy

Laatste uitzetting van dit voorjaar
Vorige week met flinke wind en soms hoge golven met schuimkoppen de laatste 'batch' van regenboogforelletjes in het Oostvoornse Meer uitgezet.
Marinus Heetkamp van Forellenkwekerij de Tipbosch uit Hellendoorn kon door zijn werk alleen maar 's avonds en dat was wel gunstig.
Geen aalscholver meer te zien en door de hoge golven was er ook al weinig zicht.
Marinus zet zijn forellen bij voorkeur met een net uit, waardoor ze minder bij elkaar blijven hangen dan wanneer ze uit een grote buis in het water worden 'gedumpt'.
Door het onstuimige weer was de verspreiding bovendien optimaal.
Deze regenboogforellen met een lengte van 25 tot 35 cm zijn iets meer dan een jaar oud en hebben hopelijk nog een heel leven in het Oostvoornse Meer voor de boeg.
Vorig jaar waren eveneens in april 150 kilogrammen regenboogforellen met dezelfde afmetingen uitgezet en die vertoonden een snelle groei en een goede overleving. De hoop is dat het dit jaar hetzelfde zal zijn.
In totaal zijn dit jaar tot nu toe al 1000 kilogrammen forel en saiblingen uitgezet met afmetingen tussen de 25 en 38 centimeter:
500 kilogram beekforellen (Duitse kweek)
400 kilogram regenboogforellen (Nederlandse kweek)
100 kilogram bronforellen (Saiblingen, Duitse kweek)
Al deze forellen (of hun ouders) zijn niet genetisch gemanipuleerd en bestaan uit zowel mannetjes als vrouwtjes.

( Foto's Wim Kruining )
IMG_3173.jpgIMG_3174.jpgIMG_3177.jpgIMG_3180.jpg   

Franky Boy

#26
Opmerkelijk filmpje dat kanovisser Daniel van der Post vorige week in het Oostvoornse Meer met een onderwatercamera maakte.
Deze visser trolt vaak met kunstaas die hij achter zijn trapkano aan sleept. Een 'luie' manier van vissen, ware het niet dat hij flink moet trappen om zich over het meer voort te bewegen!
Zou niet mijn manier van vissen zijn, maar is wel bijzonder effectief, gezien de grote vissen die hij in de loop der jaren in het Oostvoornse Meer heeft gevangen.
Ik laat dit filmpje zien omdat er bijzonder gedrag van de uitgezette forellen op te zien is.
Sinds 13 maart zijn er in totaal 1000 kilogram vrij kleine forellen uitgezet. De meeste waren tussen de 25 en 35 centimeter.
Op het filmpje is goed te zien dat deze vrij kleine forellen nog steeds in groepen bij elkaar zijn en ook in groepen jagen.
Het gaat om beekforellen, regenboogforellen en saiblingen. Bijzonder is dan ook dat deze drie verschillende soorten gezamenlijk opereren!
Bijzonder is ook dat ze zich bij het trollen niet gemakkelijk laten haken. Je ziet ook aardig wat 'missers'.
Aan het einde van het filmpje neemt ook nog een grote forel een kijkje...
Het filmpje staat op Facebook, maar soms zijn die filmpjes ook door niet-leden van Facebook te bekijken.
Ik hoop dat dit nu ook het geval is.
https://www.facebook.com/daniel.vanderpost.7/videos/1111036376837534

Franky Boy

#27
Stropers en illegale vissers op OVM
Er zijn de afgelopen dagen wat 'verdachte' en illegale activiteiten op het Oostvoornse Meer gesignaleerd.
- Vissers die ophielden met vissen als andere vissers naderden.
- Auto dichtbij in de struiken langs het fietspad geparkeerd.
- Vissers die met dobbers met daaraan wormen of garnalen visten.
- Vissers die vanaf Loswal of vanaf houten vlonders (bij Loswal of Stormvogel) visten.

Er worden momenteel veel forellen gevangen die in de vorige maanden zijn uitgezet en in het kielzog daarvan worden ook een aantal mooie grote forellen van vorig jaar gevangen.
Dat trekt - dat is duidelijk - ook verkeerd publiek.
Schat de situatie in of de figuren die zich met deze activiteiten bezig houden, daarop aangesproken kunnen worden.
Neem geen enkel risico, vooral als het om meerdere personen gaat!
De BOA's van Sportvisserij Zuidwest Nederland (en via hen ook andere BOA's) zijn van deze situatie op de hoogte gebracht, maar zij moeten een groot gebied controleren en zijn vaak niet in de buurt als illegale activiteiten worden gesignaleerd.
Ze gaan de komende tijd wel vaker controles uitoefenen.
Er bestaat geen alarmnummer voor illegale visserij. Overtreding van de regels in de vergunning is overigens geen stroperij in de zin der wet, dus daarvoor heeft het bellen van het landelijke meldnummer voor visstroperij geen enkele zin.
Daarom is het misschien verstandig om ernstige overtredingen van de regels voor de visserij op het Oostvoornse Meer hier (in dit forum) te melden.
Dan kunnen de betreffende instanties daarvan op de hoogte worden gesteld.
Bellen om meteen een BOA of politie aan het OVM te krijgen, is  helaas een onmogelijkheid.

Franky Boy

Vangstrapportages Oostvoornse Meer in 2022 en 2023
Onlangs rolde de nieuwe 'De Nederlandse Vliegvisser' in de bus.
Daarin stond naast heel veel mooie artikelen over binnen- en buitenlandse vliegvisavonturen ook een artikel van mijn hand over - hoe kan het ook anders? - het Oostvoornse Meer.
Dit keer een korte analyse van de vangstrapportages in 2022 en 2023.
Zoals iedereen zou moeten weten, biedt Sportvisserij Zuidwest Nederland de gelegenheid om de vangsten in het Oostvoornse Meer online te melden.
Wim Kruining heeft alle meldingen die in 2022 en 2023 zijn gedaan overzichtelijk in een spreadsheet geordend en aan mij was de taak om daar iets zinnigs over te zeggen.
Twee bijzonder interessante jaren omdat zich in september en oktober 2022 in het Oostvoornse Meer twee rampen voltrokken die het grootste deel van de botten en haringen alsmede bijna al de forellen doodden...
In december 2022 begonnen we bij het beheer van de forelstand in het OVM eigenlijk weer op nul.
Hoe zouden de vangsten in 2023 zijn?
Hoe zou de forelstand zich in 2023 weer herstellen?
De ramp zelf tekende zich in de vangstrapportages natuurlijk ook af door de sterk verminderde vangsten van botten en nul haringen die in 2023 werden gerapporteerd.
Aangezien de forellen zich in het Oostvoornse Meer niet met succes kunnen voortplanten, vindt de recrutering van regenboogforellen en bruine forellen uitsluitend door de uitzettingen plaats.
Ondanks het feit dat er door diverse oorzaken in 2023 niet extra veel forellen werden uitgezet, herstelde de forelstand zich dat jaar buitengewoon goed en waren de groei en de overleving van deze uitgezette forellen ook uitzonderlijk goed!
Voor een goed uitzetbeleid is het van groot belang dat sportvissers hun vangsten in het Oostvoornse Meer online melden.
Blijf dat dus doen!
Scherm­afbeelding 2024-06-08 om 11.58.51.png

Franky Boy

Jack Verschoor zet een regenboogforel van 83 cm in het Oostvoornse Meer terug.

Facebook video

Bert J.

The older we get, the more we feel that the enjoyment of the moment is a state of grace, a golden gift

Dorski


Franky Boy

In maart is er als proef ook 100 kilogram bronforel uitgezet.
In het verleden zijn er met succes ook saiblingen in het Oostvoonse Meer uitgezet. Het ging daarbij om Elzasser saiblingen, een kruising tussen de bronforel (American brook trout) en de beekridder (Arctic char).
De laatste tien jaar hebben uitzettingen van saiblingen weinig opgeleverd. Zo werden van een uitzetting van honderden kilo's IJslandse Arctic chars enkele jaren terug, later maar een paar - deels vermagerde - vissen teruggemeld.
Deze bronforellen worden - de kleine uitzetting in aanmerking genomen - echter best goed gevangen en blijken in die paar maanden bovendien goed gegroeid.
Hier zet Jack Verschoor zo'n mooie bronforel in het Oostvoornse Meer terug.

https://www.facebook.com/reel/1428166761222196

Franky Boy

Ondanks dat we al voor de helft in de maand juli zitten, wordt er door sommige vissers nog steeds goed in het Oostvoornse Meer gevangen.
Door de wind komt er nog voldoende zuurstof in het water en door de menging van het water en de nachtelijke afkoeling, blijven de watertemperaturen acceptabel.
Het is aan de sportvissers zelf om vast te stellen of het vissen uit het oogpunt van het welzijn van de vissen nog verantwoord is.
In de toekomst komt er waarschijnlijk een vaste gesloten tijd in de zomer, in plaats van de gesloten tijd in de winter (November).
De vangsten waren de afgelopen weken voor sommige vissers uitzonderlijk goed.
Er werden hoofdzakelijk regenboogforellen en bruine forellen gevangen van de uitzettingen van maart en april.
Die blijken uitzonderlijk goed gegroeid!
Veel van die klein uitgezette forellen zijn inmiddels de 40 centimeter al gepasseerd en verkeren allemaal in topconditie.
Hier een bruine forel die recent door Jack Verschoor werd gevangen en weer springlevend teruggezet.

https://www.facebook.com/reel/996746288441067

Franky Boy

Advies visserijstop Oostvoornse Meer
Even een dringend advies met betrekking tot het vissen in het Oostvoornse Meer.
Op dieper water wordt er soms nog goed gevangen, maar de temperaturen aan de oppervlakte zijn door het warme weer inmiddels te hoog geworden. Daardoor zal het steeds moeilijker worden om de vissen te 'reanimeren'.
Er zit momenteel een goed bestand aan steeds groter wordende forel. Laten we zorgen dat die vissen de zomer overleven en we komend najaar toptijden gaan beleven!

Franky Boy

De watertemperaturen in het Oostvoornse Meer zijn door de langere nachten en het koelere weer wat gedaald en op een aanvaardbaar niveau gekomen om er weer te vissen.
Jack Verschoor ving enkele dagen geleden weer zijn eerste vissen waaronder deze mooie regenboogforel die flink partij aan de hengel gaf, maar tenslotte weer vlot wegzwom.
(filmpje op facebook)

Franky Boy

In maart is als proef weer eens 100 kilogram bronforel (Bachsaibling) in het Oostvoornse Meer uitgezet, om te kijken of deze stam het beter deed dan de voorgaande uitzettingen van bronforellen en beekridders waar bijna niets van werd teruggemeld.
Die bronforellen van maart werden tot de zomer redelijk goed gevangen, het kleine aantal uitgezette vissen in aanmerking genomen.
Na de warme zomer was het best wel spannend of de bronforellen de vrij hoge watertemperaturen zouden hebben overleefd. Ze zijn namelijk - net als de andere 'chars' - echte koudwatervissen.
Tot gisteren was er nog geen enkele bronforel na de zomer gemeld.
Gisteren ving Jack verschoor naast enkele regenboogforellen en een bruine forel een prachtig gekleurde bronforel in paaikleed.
Dat geeft de burger weer moed, want in de gesloten maand november staat een uitzetting van 400 kilogram bronforellen gepland.
BronforelJack.png

Franky Boy

Inmiddels is er een tweede bronforel (na de zomer) gevangen...

sarca2

Als die genoemde omkeringen terug kunnen blijven komen en daardoor bijna alle uitgezette vis dood kan gaan lijkt het me onethisch om daar vis te blijven uitzetten. Is het niet beter om ergens anders uit te zetten? (als je al door wilt gaan met uitzettingen, waar ik ook al twijfels bij heb of je dat moet willen).


Als je met iets meer afstand kijkt is het toch gek om een vrachtwagentje met forel te bestellen dat levende vis loost die straks weer sterft door een omkering waarna je opnieuw een vrachtwagentje levende vis bestelt en het zich weer herhaalt.

Op mij komen deze uitzettingen over als iets wat we (mijzelf incluis) jaren geleden heel leuk en normaal vonden maar in de huidige tijd waarin door sommigen soms wat anders wordt gekeken naar onze sport, sportvissen niet meer zo vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Ik ga ook wel eens vissen op een forellenput, ben daar niet op tegen maar dit wringt wat mij betreft toch een beetje.

::new::

Franky Boy

#39
Ik begrijp je denkwijze.
Maar:
1) Er wordt onderzoek gedaan en er wordt naar oplossingen gezocht om het probleem op te lossen. Daarvan zullen niet alleen de sportvissers profiteren, maar ook andere recreanten en de horeca.
2) Met de natuurlijke bestanden (haring, bot, schol enz.) is het niet anders. Die zijn in 2022 ook gedecimeerd en zijn nu met een snel natuurlijk herstel bezig (haring) of een traag herstel (platvissen).
Kan nu elk jaar ook weer mis gaan. Kost alleen de hengelsportfederatie niets...
3) Op forelputten is het nog veel erger. Daar overleven de niet gevangen forellen niet langer dan een paar weken of hooguit maanden. Op de Ronde Bleek is dat iets beter. Op het Oostvoornse Meer worden veel forellen van vorig jaar gevangen en zelfs een enkele overlevende van de ramp van 2022.
4) Door de uitzet van forellen kunnen wij de sportvisser de mooiste bruine forellen en regenboogforellen van Nederland bieden. Voor regenboogforellen van soortgelijke kwaliteit moet je ver reizen en diep in de portemonnee tasten. Voor soortgelijke bruine forellen en Ferox-forellen moet je naar Denemarken, Beieren of Ierland afreizen.
Sportvissers komen vaak helemaal uit Duitsland of België om hier te vissen. Een enkeling komt zelfs uit Engeland, Frankrijk of Tsjechië...
5) Men (Gemeente, Waterschap) is blij dat er forellen worden uitgezet, want die houden de uitheemse grondels goed onder controle door predatie. Die grondels hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit.

Vraagje: Wanneer heb je voor het laatst in het Oostvoornse Meer gevist?

sarca2

Hoi,

De door jou gestelde 'Maar' is volgens mij er toch wat naast. Voor wat betreft punt 1 en 2 zou ik dan zeggen: wacht op die oplossing. Doe in de tussentijd de uitzettingen op een water dat niet zo dodelijk voor het vissenleven is zou ik dan zeggen (als je toch wilt uitzetten). Dan maar bijvoorbeeld in het Lauwersmeer.

En het argument 'kost de hengelsportfederatie niets' is een nuchtere constatering maar ik vraag me als ik dat lees dan af of je mijn denkwijze wel echt begrijpt. Het gaat er toch niet om dat de vis gratis is, dus dan maakt het niet meer uit of ze kapot gaan.

Over de sterfte in een forellenput; dat wist ik dus niet. Ik zal eens navragen bij de Ronde Bleek als ik daar volgende keer weer ben maar ik heb de indruk dat de vis in de relatief ondiepe kreken het seizoen (oktober - mei) overleeft en dan wordt weggevangen om in de grotere diepere plas verder te overleven. Maar misschien zit ik mis en gaat alle vis op een (relatief ondiepe, zoals de meeste vijvers) forellenput zo snel dood als jij aangeeft. Dat zou mij tegenvallen en ik meen ook niet dat dit zo is maar heb het nooit nagevraagd.

En ik heb nog nooit op het OVM gevist.

::new::

Franky Boy

Dat dacht ik al, dat je nog nooit op het Oostvoornse Meer had gevist, want de meesten die er wel hebben gevist, praten anders.
Nog afgezien van het feit dat het Lauwersmeer niet van Sportvisserij Zuidwest Nederland is, maar van twee andere federaties (met een eigen budget voor visuitzettingen), is het Lauwersmeer voor uitzettingen een 'bodemloze put'. Er zijn twee beroepsvisserijbedrijven met (gedeeltelijk) schubvisrechten actief en het meer staat via de spuisluizen feitelijk in open verbinding met de Waddenzee.
De paar honderd kilo bruine forel die er wordt uitgezet, is meestal binnen een maand 'verdwenen'.
Op de meeste forelputten is dat overigens niet anders. Sommige forelputten zetten op hun kleine plasje jaarlijks meer forel uit dan in het hele Oostvoornse Meer wordt uitgezet! Meerdere keren per jaar komt de truck weer nieuwe forellen afleveren.
De Ronde Bleek is daarop een gunstige uitzondering. Door catch & release en soms bijvoeren van de forellen, zijn zulke grote uitzettingen daar niet nodig en is de overleving beter.
Of de vis nu gratis is of niet, dat maakt ze niet minder kwetsbaar voor zuurstoftekorten. Je bedoelt toch niet dat de federatie ze met netten zou moeten vangen en naar zee overbrengen, om ze voor vissterfte te behoeden?
Er is dit jaar overigens in het Oostvoornse Meer niet zo'n zuurstoftekort opgetreden dat er vissterfte is opgetreden. We hopen dat dit de komende jaren ook niet zal gebeuren totdat er een aanpak van het probleem heeft plaatsgevonden.
Tot dan hoop ik dat je een keer kans ziet om op dit unieke water te vissen.

Menno_siemensma

Quote from: sarca2 on October 16, 2024, 11:25:12Hoi,

De door jou gestelde 'Maar' is volgens mij er toch wat naast. Voor wat betreft punt 1 en 2 zou ik dan zeggen: wacht op die oplossing. Doe in de tussentijd de uitzettingen op een water dat niet zo dodelijk voor het vissenleven is zou ik dan zeggen (als je toch wilt uitzetten). Dan maar bijvoorbeeld in het Lauwersmeer.

En het argument 'kost de hengelsportfederatie niets' is een nuchtere constatering maar ik vraag me als ik dat lees dan af of je mijn denkwijze wel echt begrijpt. Het gaat er toch niet om dat de vis gratis is, dus dan maakt het niet meer uit of ze kapot gaan.

Over de sterfte in een forellenput; dat wist ik dus niet. Ik zal eens navragen bij de Ronde Bleek als ik daar volgende keer weer ben maar ik heb de indruk dat de vis in de relatief ondiepe kreken het seizoen (oktober - mei) overleeft en dan wordt weggevangen om in de grotere diepere plas verder te overleven. Maar misschien zit ik mis en gaat alle vis op een (relatief ondiepe, zoals de meeste vijvers) forellenput zo snel dood als jij aangeeft. Dat zou mij tegenvallen en ik meen ook niet dat dit zo is maar heb het nooit nagevraagd.

En ik heb nog nooit op het OVM gevist.


de uitzet van forel in het lauwersmeer is niet te vergelijken met die in het OVM, vele malen groter water, veel minder water is bevisbaar (lees mag je niet vissen) en het staat in verbinding met het oa reitdiep, wat tevens weer in verbinding staat met andere kanalen en wateren, plus de open verbinding met de zee via de sluizen. De forel wordt een week of 2,3 met rap afnemende kans gevangen, en maandje na de uitzetting niet of nauwelijks meer. OVM blijven ze los van de hete zomermaanden, prima vangbaar.
Fishing is like a box of chocolates, you never know what you gonna get.

sarca2

naar Menno, ik zei bijvoorbeeld Lauwersmeer. Kan dus ook ergens anders zijn. Bedankt voor je uitleg, dan heeft daar uitzetten geen inderdaad geen zin. Ik was gewoon slecht geïnformeerd over het Lauwersmeer. Mijn punt is: kies nou voor uitzetten daar waar de vis niet dood gaat of grote kans heeft om voortijdig dood te gaan.

naar Franky: ik bewonder je passie, respecteer dit ook, wil echt geen ruzie maken, maar ik denk dat we langs elkaar heen praten en laat het daarbij.
::new::

Franky Boy

Quote from: sarca2 on October 17, 2024, 20:28:51naar Franky: ik bewonder je passie, respecteer dit ook, wil echt geen ruzie maken, maar ik denk dat we langs elkaar heen praten en laat het daarbij.
Bedankt!
Je hebt in ieder geval dit 'morsdode' forum over het Oostvoornse Meer weer tot leven gebracht...  :D

Franky Boy

Ik hoorde van iemand dat dit forum geen nieuwe leden meer toelaat.
Klopt dat?
Misschien kan de administrator daar iets over zeggen.

Gert

De site beheerder, Plantje (forumnaam) is in augustus voor het laatst actief geweest op het forum. Dus dat zou een reden kunnen zijn dar nieuwe aanmeldingspogingen blijven liggen.
Maar: om hem wakker te schudden kunnen we hem beter op een andere manier proberen te benaderen dan via dit topic  :D

Ik zal hem wel even proberen te benaderen.

Gert

@Franky Boy: kun jij svp bevestigen dat je zojuist een PM van mij hebt ontvangen? Dan weet ik in ieder geval dat dat nu goed gaat - is ook wel eens anders geweest.

Franky Boy


Franky Boy

Inmiddels ook reactie moderator ontvangen!