Een geweldige dag in Slovenie ;-)

Started by Arjan Maat, September 13, 2013, 15:17:59

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Arjan Maat


In search for Marble Trout

Omdat het vorig jaar op de Idrijca helaas nog niet gelukt was om een Marmorata te vangen, laat staan op een droge vlieg was de drive om dat dit jaar wel tot een succes te brengen nog groter geworden. Ik had me dus nog beter voorbereid dan vorig jaar en zowel voor de gezelligheid, maar ook voor zijn enorme kennis en omdat het met 2 veel veiliger is een erg afgelegen stuk rivier af te vissen contact gezocht met Lesly Janssen van Hooked on Slovenia. Dat is dus een heel goede beslissing gebleken, hierna volgt een "summiere" beschrijving met veel foto's van een heel lange en memorabele dag.

Wij stonden op de camping in Lesce aan de Sava Dolinka op zich een mooie rivier, maar het kan beter in Slovenië, deze camping was nl. makkelijker om later weer makkelijk door te kunnen rijden naar Kroatië. Als je aan deze kant van Slovenie zit en je wil via het dal van Bohinj via Bohinj Bistrica naar het dal van de Soca is de autotrein een geweldige uitkomst, in 10 min.  sta je aan de andere kant van een enorm massieve bergketen en gaat er een heel ander deel van Slovenie beginnen, naar mijn idee mooier als de kant van Bohinj.


Autovlak Bohinj Bistrica.


Fishing is at the otherside of the mountains

Ik had met Lesly afgesproken aan de andere kant en nadat we elkaar de handen geschud hadden en het plan voor de dag besproken ging de reis al snel in de richting van Tolmin.

TolminkaHelaas was de keuze om op dit stuk van de Tolminka te starten mss niet de beste, maar de omgeving maakte heel veel goed. We hebben toen besloten om terug dit heftige dal uit te klauteren, en een andere rivier te gaan bevissen. Dat is dus DE rivier van de wilde marmer forel bij uitstek geworden, een Marmorata vangen was toch wel een missie vandaag.  Lesly is geen man van heel veel woorden, maar als het over zijn passie gaat dan kan er enorm fijn mee kletsen en het gaat hoofdzakelijk over 2 dingen, de schoonheid van Slovenië en het vissen op een aantal geweldige rivieren met zijn Tenkara hengel. Aangekomen bij rivier nummer 2 van vandaag hebben we eerst maar eens iets gegeten en koffie gedronken. Lesly had een geweldige lunch bij zich en samen met mijn onafscheidelijke percolator hebben we een fijne maaltijd in elkaar gedraaid.Pancakes and coffeeMy big friend at the water, a fantastic Bialetti

Toen was het toch echt tijd om weer serieus te gaan vissen en knoopte ik een veel te grote hertenhaar Sedge aan mijn 10/00 tippet, dit stuk water was echt pocket water met af en toe een iets grotere poel, denk dan niet aan een poel van 10 X 10 meter, maar een poel van 2,5 X 4 meter. Dat betekende dat vis op snel stromend water geen keuze heeft om lang te denken, die "moeten" eten en op de poelen waar het rustiger stroomde moest alles echt perfect zijn.  Marmorata's zijn heel schuw en op dit kristalheldere water was het helemaal niet simpel, maar een rustige stroom opwaartse worp op een vis die je hebt zien stijgen of ziet cruisen in een poel kan wel betekenen dat mijn doel van die dag tot een goed einde zou komen.
Al vrij snel was mijn dag succesvol, op een snelstromend stuk water met een meter of 2 vliegenlijn en een 9ft 7X leader was het raak, uit het niets klapte een forel op mijn vlieg en niet veel later lag de eerste Salmo Marmoratus in het schepnet. Niet zo'n grote vis, maar wel prachtig getekend, en vooral wild! Volgens Lesly was dit stuk van de rivier volledig gevrijwaard van uitgezette vis, en zeker de Marmorata's hier waren wild.Salmo Marmoratus ;-)

Niet heel veel verder na de eerste Marmorata kwamen we op een stukje met een geweldig mooie poel. Aan het eind van deze poel zagen we een vis staan en die volgde de gepresenteerde hertenhaar sedge toch wel een meter of anderhalf voordat hij hem uiteindelijk "nam" , dat was dus een perfecte presentatie en imitatie want deze forel had echt wel tijd om zich te bedenken, ik zette de haak met een stripstrike en een mooie drill volgde, nummer 2 lag even later in het net. Echt wel kicken hoor.
Uit deze poel volgde nog 2 forellen, uit het midden van de poel nog een Marmorata en uit de start van de poel nog een flinke " hybride" een kruising tussen een Bruine forel en een Marmorata.Number two on my Loop Cross S1 #4


A naughty Hybrid

Na zo'n ervaring kan een dag niet meer stuk, prachtige vissen gevangen, geweldige omgeving en de schemer moest nog komen.

Lesly en ik viste vervolgens om en om, Lesly de Tenkara stukjes en ik de stukken die met de vliegenhengel beter te bevissen waren.All native Marble Trout, a real magic stretch of water!

En zo kwamen we onder een brug uit waar de rivier een bredere bocht nam en het begin van de poel in de bocht het einde was van een stroomversnelling.
Dit zijn de plekken die je eerst maar eens goed moet observeren. Al snel zagen we 2 actieve forellen. De eerste halverwege de poel aan de zijde van de hoofdstroom: die steeg af en toe naar een drijvend insect. De tweede lag direct aan het begin van de poel tegen de muur aan, aan de andere zijde van de hoofdstroom met zijn rugvin tegen het wateroppervlak met tussen pozen van 2 – 3 seconden midges van het wateroppervlak te "sippen" . Het enige wat je dan ziet is een klein golfje van het water op een rustig stukje naast de stroom; vaak ook tussen de witte vlekken schuim van het einde van de stroomversnelling.

Tja, nadat ik de forel halverwege gemist had doordat ik mijn hengel ophief in plaats van een stripstrike moest dit wel de afsluiter van de dag gaan zijn. De hoofdprijs misschien wel.

Na wat overleg met Lesly, en de keuze voor een "matching" patroon van de olijfkleurige midges die van het wateroppervlak kwamen bonden we een haakje 22 olijf met wittefoam midge aan de tippet en . . . . . . liep ik nog heel, maar dan ook heel voorzichtig nog een aantal stapjes naar voren de poel in. Enigszins "stressie" wierp ik mijn vlieg naar het stukje water tussen het einde van de stroomversnelling en de sippende forel, eerste worp niet top en niet ver genoeg, 2e worp dan maar. Ik stripte nog wat lijn van mij Danielsson Dryfly af en . . . . . . daar lande mijn vlieg al een heel stuk beter op het water, mooi aan de andere kant van de hoofdstroom en de vlieg ( het vliegje ) had ongeveer een 5 tal seconden voordat het zou gaan "dreggen". Na 2 seconden op het wateroppervlak te liggen verdween mijn vliegje ineens onder water . . . . . . . . . ik zette de haak met een strip en BANG, mijn Loop #4 mooi krom en een bonkende flits in de diepte. Hangen, wow wat was dit gaaf! De vis dook diep weg en klapte flink met zijn kop. Na een prachtige drill kwam de forel dichterbij en konden we ook deze scheppen. De mooiste vis van de dag kwa afmeting lag in mijn handen:  zo te zien had hij al wat te lijden gehad gezien de krassen op zijn zijkant, maar deze vette bonus maakte het een top dag!


Bonus, a sipping Marble caught on a tiny #22 hook ;-)

Conclusie: 5 Marmorata's aan de droge vlieg en een mooie hybride!  Mede dankzij Lesly Janssen van Hooked on Slovenia is dit een heel succesvolle dag geworden.  Lesly TOPPIE man !

Tot snel in Mol, voor koffie en een babbel.

MarcelN

Mooi daar he Arjan, lastig die foto's bekeken en genoten! ::goodjob:: Lesly is een top gozer, erg gezellig met hem gehad daar.

Arjan Maat

IK krijg die foto's er niet fatsoenlijk bij vanuit Photobucket, welke van de 4 links moet ik op dit forum gebruiken ?

Arjan Maat

Hoi Marten,


Pfff dat is pas echt werken, een Marmorata vangen is echt makkelijker  8)

Veel plezier met plaatjes kijken  :)

Marksman


Jan_Smeijers

Mooi verslag met top foto's, erg mooi landschap zeg pff!
Gr. Jan


Wiel Slovenië

Mooi verslag Arjan en mooie foto's. Wij zitten hier min of meer "vast" in Bohinjska Bistrica maar een straf is dat natuurlijk niet ;)

Gerrit72

The only difference between men and boys is the price of their toys.

Rossie69