Socá valley Slovenië

Started by bertdebel, August 19, 2016, 19:10:58

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Vliegvissen Soca valley
3 (75%)
Vakantie Slovenië
1 (25%)

Total Members Voted: 4


pierre

Google ff op jigstreamer + fly fishing. Dan zie je een iets beter voorbeeld dan in de link van Gert  ;).

MarcelN

Die jigstreamers waar de locals daar mee vissen worden zelfs met de hand geworpen :o en geloof me die zijn écht zwaar met een half konijn erin verwerkt.
Maar verdomde effectief in die diepe pools, ik heb er ooit zelfs een bekende gids mee zien slingeren ::) maar dat doet tie nooit meer ;D
Zoek maar eens op youtube wat voor meter+ marmerforellen ze ermee vangen op de Soca. Dat is hetzelfde met die watervallen, daar moet je vol in het vallende
water werpen net als een echte prooi die erin valt, zodra je vliegenlijn ermee aan de haal gaat pakken ze hem echt niet in het geval van de standaard streamers.

Mike

[attachment id=1 msg=175748]

Dit zijn die jigg streamers die ik gebruikte. Zijn idd gebonden op die dingen uit de link van Gert. Deze wegen 6 gram.
Er zijn nog zwaardere te koop maar ik vond dit wel welletjes zo.
Ik wierp ze gewoon met mn 10 ft #5 maar echt sierlijk vliegvissen is het niet idd.
Ver gooien hoeft eigenlijk niet want je kunt gewoon voor zo'n waterval gaan staan en dat ding erin zwiepen en door die waterval heen trekken.
Ik snap best dat sommige vliegvissers dit tegen staat omdat het meer vertikalen is maar het punt is dat je die grote vissen anders gewoon echt niet gaat vangen. Het stroomt daar zo alle-jezus hard en die grote vissen liggen echt op de bodem onder dat woest kolkende water. Daar kom je anders nooit met nimfjes of gewone streamers.
Ik viste de rivier stroomopwaards met mn 10 ft #2 met de french leader en 3.5 mm jigg nimfjes en als ik bij de waterval kwam deed ik 4 of 5 worpen met mn #5 en zo'n jigg streamer.
Het is een keuze die je voor jezelf moet maken. Loop de watervallen met de joekels voorbij of haal een handje vol van deze streamers en kijk of je zo'n monster onder zo'n waterval vandaan kunt trekken.

Dat een jiggstreamer niet altijd nodig is om dikke vissen te vangen bewees mn vismaatje, door met een droge vlieg een hucho te vangen van 65 cm.
Dat was erg gaaf. De gids had zelfs nog nooit zoiets meegemaakt.
EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

Nigel

Deze week zijn wij teruggekomen van Kroatië. Zoals ik al aangaf een stop gemaakt in Slovenië en 1 dag gevist.
Het verhaal is hier te lezen. https://nigelvdputten.wordpress.com/2018/09/03/soca-de-gok-toch-gewaagd/
Nogmaals bedankt voor alle tips en info want die hebben voor mij een mooie ervaring gemaakt!

MarcelN

Mooi verslag Nigel ::goodjob::
Ik ken al die plaatsjes die je beschrijft én die vis die stijgt :(
Ik stond er met mijn #3 en dan is een streamer wel heel interessant, maar zonder zinklijn haken ze af, ik had geen zin om de #6 te pakken.
Rond Kamno bridge worden geregeld marmerforellen uit de harde stroming gevist.
Ik ben meer van de droge vlieg op de Savinja en Sava, al werken streamers daar ook erg goed in het najaar.

MartinT


Steelhead

Thanx Nigel, leuk verslag en prettig om te lezen.
Ik weet hoe mooi en moeilijk de Soca kan zijn 8)

Bram
my best memories are not that old!

Nigel

Bedankt voor de reacties! Slovenië vergeet ik in ieder geval niet meer. Misschien kom ik er nog eens voor die Sava en Savinja.

JEVDE

Hallo Nigel,

Inderdaad leuk om te lezen! Ik ken dat stuk bij kamno wel een beetje. Mooie vangstresultaten hoor!

Twan

@Nigel Leuk om te lezen!

@de rest. Wij vertrekken vannacht naar Slovenië en we overnachten er 10 nachten en we hebben 9 visdagen.

We verblijven aan de Idrijca en zullen ook de Socá bevissen en de zijrivieren.

Ik zal hier onze bevindingen posten.

Steelhead

@Twan: succes! Ik krijg net via Instagram wat leuke foto's van knappe regenbogen die kennissen van me op de Idrijca gevangen hebben!
my best memories are not that old!

Twan

#37
Vandaag op de idrijca 17 vissen gevangen. 16 regenbogen en 1 hybride. Zie foto. Erg laag water dus niet heel makkelijk. Veelal op de streamer. En 2 dikke regenbogen op de zware fishskull. Zoals gezegd is het niet echt vliegvissen, maarjah wel vis. Nymphen en droge vlieg was erg taai.

Twan


Twan

#39
Ik lees net mijn eigen bericht terug en ik moet het corrigeren zie ik. Ik heb 10 vissen gevangen op de ijdrica, waaronder de hybride en de 2 dikke regenbogen. De andere 7 waren niet van mij. Dus we hadden er 17 in totaal samen. 1 grote regenboog midden in de stroming verspeeld bij travnik. Ging om een steen. Zinktip door midden.

Gisteren had ik er 8 in totaal. Allemaal regenbogen. 1 60er. De rest kleiner dan 60 cm. Op de soca.

Vandaag op de baca en de idrijca had ik er 9 in totaal in de dikke regen en bruin water. 4 marmoratas en 5 regenboogforellen. Nog nooit eerder een marmorata gevangen. 1 bijna 60er regenboogforel. Andere 4 kleiner. 1 mega vis eraan gehad, ik kreeg hem niet binnen. Uiteindelijk de vis achterna moeten lopen en toen bijna binnen handbereik, maar de haak schoot uit zijn mond.

Wel erg mooi vissen in de omgeving van tolmin. Morgen wachten we nog even af of we gaan vissen. De idrijca stroomt voor onze voeten en is helemaal bruin. Tot zover weer een update....  :)

JEVDE

Beste Twan,

We hebben even contact gehad naar aanleiding van mijn artikel over Slovenië in de Nederlandse Vliegvisser. Tof om te zien dat jullie goed vangen in Slovenië. En gaaf dat je al 4 marmorata hebt weten te strikken! Heel veel plezier op de rest van de trip!

Twan

#41
Oh haha dat ben jij dus. Nu heb ik je naam ook gelinkt aan je username 😁.

Gisteren was gekkenhuis. Water ging van bruin naar helder. Ze hebben denk ik vis uitgezet. Met 2 man ongeveer 100 vissen gevangen veelal hetzelfde formaat. Ik had bijna 60 regenbogen waaronder 2 marmoratas. Was toevallig ook vlakbij ons huisje. We hebben niet in dezelfde pool gevist waar de uitzetters bleven hangen, maar het was verspreid over een heel gebied. Uitzetters vangen is niet heel speciaal, maar wel leuk om veel vis te vangen. Vandaag is het water weer bruin.

Twan

We zijn weer terug uit slovenie en de soca en de zijrivieren kan ik zeker aanbevelen. Qua visserij, maar ook qua omgeving. We hebben 9 dagen gevist op de soca, lepena, baca, idrijca, trebuscia, tolminka en de kanomlja gevist. Met 2 man tussen de 200 en 250 vissen gevangen, met geen echte kleine vissen en een aantal echte mooie exemplaren. Geen vlagzalmen helaas dit jaar. Veelal regenbogen, maar ook bruine, hybrides en marmoratas. Het vissen was niet altijd even makkelijk. Weinig gevangen met droog en of nymph. Veel met streamers gevist. Niet de leukste visserij, maar wel het effectiefste voor ons. Kortom een goede tijd gehad. Dit was de 2de keer voor ons om in slovenie te vissen. In 2016 zoals ik hier ook heb gepost gevist op de sava bohinkja ook dit was voor ons een unieke beleving.

Twan

Jongens. Ik ben de laatste tijd niet heel actief, maar heb ik wat gemist? Lijkt wel dood hier....

JB

Quote from: Twan on October 08, 2018, 20:13:59
Jongens. Ik ben de laatste tijd niet heel actief, maar heb ik wat gemist? Lijkt wel dood hier....

Denk dat er gevist wordt  ;D
Een dag niet gevist is een dag zonder ergenis (vlieg aan de bodem, vlieg in een boom, vis verspeelt en mijn favoriet NIETS GEVANGEN)

Mike

Quote from: Twan on October 03, 2018, 20:33:57Geen vlagzalmen helaas dit jaar. Veelal regenbogen, maar ook bruine, hybrides en marmoratas.

Apart is dat. Ik ben in jullie ook naar Slovenië geweest en heb veel verschillende rivieren bevist en helemaal geen vlagzalmen gevangen. Onze gids bracht ons nog naar wat plekken waar er heel veel zouden moeten liggen maar we hebben ze niet gevonden. We vingen idd ook alleen bruin, regenboog, marmorata's en hybrides. En mn maat ving nog een hucho maar idd 0 vlagzalm terwijl ik het jaar ervoor best veel vlagzalm heb gevangen.
Vraag me af hoe dat komt..
EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

Twan

Wat je schetst is heel herkenbaar. Van de 7 rivieren die wij hebben gevist dit jaar hebben we ook geen 1 vlagzalm gezien of gevangen. We waren er voor het eerst dus ook niet echt kennis over mogelijk stukken waar vlagzalm zich op houdt. Maar het viel wel op idd. 2016 op de sava bohinkja verschillende vlagzalmen gevangen en gezien, toen had ik ook een hucho. Eind september zou de vlagzalm toch wel wat gretiger moeten zijn...

Twan

@mike kon die gids dat ook niet verklaren? Maybe lange lage waterstand en de hitte ofzo?

JEVDE

Heb dit jaar op de (upper) Soca wel vlagzalm gevangen. Geen grote exemplareren en het waren er ook niet heel veel. Wel hier en daar wat grote gespot, maar helaas niet kunnen haken. (Ondanks tot 2 keer toe wel een aanbeet van dezelfde vis, grrrr..... ;-) ). Wat m.i. wel heel erg opviel dit jaar was dat er grote exemplaren van de marmorata waren uitgezet. Daar waar het een paar jaar geleden niet altijd even makkelijk was om een marmorata te vangen (zonder dikke streamers of zonder echt naar meer afgelegen water te gaan), ving ik er dit jaar vrij gemakkelijk een aantal. Redelijk grote exemplaren ook.

Mike

#49
Quote from: Twan on October 11, 2018, 19:58:17
@mike kon die gids dat ook niet verklaren? Maybe lange lage waterstand en de hitte ofzo?

De gids gaf aan dat t waarschijnlijk kwam doordat er niet lang  daarvoor erg veel en hard had geregend en dat er overstromingen waren geweest.
De vlagzalm zou naar andere delen van de rivieren kunnen zijn gespoeld.
En toch blijf ik t vreemd vinden want ik ben wel iemand die heel veel meters maakt tijdens t vissen. We hebben 7 volle dagen gevist en op sommige dagen meerdere rivieren en trajecten gehad maar ik heb geen vlagzalm gevangen.
Terwijl ik 2 jaar geleden, begin maart, toch met grote regelmaat flinke vlagzalmen ving.

Moet wel zeggen dat ik de hengeldruk ook wel echt extreem vond in deze periode. Op sommige plekken gunden de vliegvissers elkaar echt het licht in de ogen niet. Betaal je €90,- voor een vergunning en dan breek je nog je nek over de vliegvissers en dat daar zaten een aantal behoorlijk gefrustreerde zieltjes bij.

Uiteindelijk zijn we naar een aantal kleine zogenaamde 'tributary rivers' geweest waar het veel rustiger was.
Maar ook daar geen vlagzalm.
Aan t einde van de trip stond mn teller op ommenabij 300 vissen en dat bestond voor meer dan 2/3de uit bruine forel, de rest regenboog en een paar marmorata's en hybriden.
Mn maatje ving overigens nog wel 2 vlagzalmpjes op een droog vliegje, in de schemer.

EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER