een #2 of een #3?

Started by sebas-vh, November 05, 2011, 06:07:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

sebas-vh

Hallo allemaal,

aangezien de gemiddelde voorn geen 40cm is die ik vang, wil lichter gaan vissen.
Wat voor hengel, reel en lijn ik wil ga ik zelf wel uitzoeken.

maar nu had ik een vraag.
Als je hier een beetje op het forum kijkt vist bijna iedereen in de polder met een #3.
Nu hoor ik eigenlijk bijna niemand over een #2. Is deze dan veel te licht voor dit werk?
Want eigenlijk vind ik als ik lichter wil gaan vissen(en ik heb nu een 4/5#) dat de stap naar een #3 niet zo groot is.. Het schilt nml maar 1-2 stappen, dacht ik zo..  ;D

en mss nog een rare vraag:
Maar wat zou ongeveer het werpgewicht(ik weet dat het niet bestaat bij vliegvissen, maar het is handig voor vergelijking) zijn van een #3 en een #2?

Ik heb zo'n gelijk topic niet kunnen vinden dus vandaar dat ik deze vraag stel.
Het klinkt mss een beetje stom, maar als ik lichter wil gaan vissen dan wil ik ook echt goed lichter gaan vissen. :)


Gr Sebas

jatwerk

#1
Voor wat betreft echt lichter gaan vissen is een drie  voor als je ook met wat wind twee nimphen of nog enigsinds afstand moet halen een goede keus.. Vis je echter in kleinschaliger water met maar 1 nimph, kleine of geen verklikker en weinbig wind is de twee een goede keuze..
Voor wat betreft het werpgewicht van een vliegenhengel kun je grain windows vinden
Een aftma 1 begint op 60 grains een 2 80 en iedere keer een 20 grains stap tot en met een 6 daarna worden de stappen groter. Binnen die 20 grain stappen zul je merken dat de verschillende lijnen fabrikanten hoger of lager in die 20 grains hun lijnen ontwikkelen. Je kunt de hengels ook uitmeten via het CCS systeem van Dr William Hanneman om een nog beter inzicht te krijgen van het daadwerkelijke aftma nummer..
Persoonlijk vis ik graag met een twee maar na verschillende twee hengels goed te hebben bekeken zijn het meestal geen 2tjes.. Wat op zich niet zo erg is want de meeste lijnen vandaag de dag zijn iets zwaarder als de eerder genoemde gewichten.. Ik zit helaas op mijn telefoon te werken anders had ik het iets beter uit kunnen werken, maar google doet wonderen..
Ook zijn die lichtere hengels eigenlijk niet bedacht om te nimphen zoals wij dat doen. Ze zijn er in de tijd gekomen voor uiterst selectief azende en grote vissen in de states die na een lang seizoen vliegvissers alleen nog maar op 7x tippets en kleine vliegjes te vangen zijn..

Succes met je keuze..

J

sebas-vh

Bedankt voor deze post!!
Ik ben hier veel wijzer door geworden. Ik heb net even via google een calculator gevonden die grains kan omrekenen naar gram.
Hieruit kwam dat een #3 hengel dus een werpgewicht heeft van 6.4 gram(klopt dit ongeveer?)

Quote from: jatwerk on November 05, 2011, 08:18:49
Voor wat betreft echt lichter gaan vissen is een drie  voor als je ook met wat wind twee nimphen of nog enigsinds afstand moet halen een goede keus.. Vis je echter in kleinschaliger water met maar 1 nimph, kleine of geen verklikker en weinbig wind is de twee een goede keuze..
Nu dan nog de hengel keus.
De feiten even op een rij:
- Ik vis nooit op groot water, eigenlijk alleen maar in polders en parkvijvers.
- Als het harder dan windkracht 4-5 waait(wat ik al best wel hard vind..), vliegvis ik eigenlijk nooit. Dan ga ik veel liever met mijn ul spinhengeltje van 1-5 gram spinnen.
- Ik ga deze hengel alleen op stilstaand water gebruiken, dus ik gebruik eigenlijk (bijna) nooit een beetverklikker..
- Als ik ga nimfen zullen er max 2 kleine nimfen, of 1 grote en 1 kleine aan komen te hangen.

Dus dan is volgens mij een #2 het meest geschikt voor mij.. toch? ;D

Hoop op nog meer nuttige reacties:)
Gr Sebas

Team

op jou leeftijd zou ik een #3 nemen,  een #2 heb je nog tijd genoeg voor, de leader die je gebruikt is belangrijk, de lijn ,welk merk , welk type, plezier moet altijd voorop staan. en respekt voor dier en natuur. wat ik wil zeggen is verdiep je niet te veel in grains ect maar meer in het lezenvan waters en de omgeving.
dan heb je een prachtig vliegvisleven voor je

Team
NUNC  AUT  NUNQUAM

Koen

liggen een #3 en een #4 niet wat dicht bijelkaar?

Team

natuurlijk Koen, maar  een#2 en een #3  ook, wat ik bedoel is dat je veel beter kunt varieren met leader dikte tippet dikte  7ft 8ft hengel, er zijn hele leuke 7ft
hengels aftma#3 dat is heel wat anders dan een  8ft #4.

Team
NUNC  AUT  NUNQUAM

Koen


weerwolf

Flauwekul! ik heb een twee die alleen met een 3 lijn lekker gooit, dus dat is een 3 (en dit is niet alleen mijn ervaring!). Ik heb ook een 2 die wel lekker gooit met een 2 lijn, maar wanneer ik er een andere 2 lijn op leg dan gooit hij wat minder. Hengels zijn niet altijd wat erop staat en voor lijnen is dat idem. De hengel/lijn/actie combi is wat telt dat is bijna belangrijker dan het aftma getal.

En de hengel die goed in "balans" is gooit gewoon lekker, ook als er wat meer wind staat, maar een 2 is veel windgevoeliger dan een 5 en dit zit hem gewoon in het gewicht van de lijn die minder "vatbaar" is voor de wind.


Als iedereen was zoals ik moest zijn, was de wereld perfect.

Sieger

#8
Helemaal eens Weerwolf.....

In theorie en als uitgangspunt wordt de Aftma-standaard gebruikt, maar in praktijk wordt daar ook naar lieve lust van afgeweken...
Er zijn maar erg weinig lijnen (en producenten) die op dit moment "echte" aftma's hebben...

Bv. De Royal Wulff TT lijnen werden 'vroeger' als 5/6 lijnen in de markt gezet en deze wordt nu als 5 verkocht. In praktijk is dit een TT lijn met een gewicht dat overeenkomt met een aftma 5 1/2...
Nog een: Rio produceert steeds meer lijnen met een halve aftma gewicht meer... Staat wel in de kleine letters (om de hengel meer te laten werken), maar men verkoopt een 5 nog steeds als een 5.... Erg goed lezen dus...

Als je eraan gewend raakt dat om met een zwaardere lijn te vissen dan je eigenlijk had gedacht, zal een lijn met het echte aftma-gewicht dus al snel te licht aanvoelen...

Voor hengel geldt eigenlijk hetzelfde... Zelf binnen 1 merk is de ene 5 niet gelijk aan de andere 5... Alles hangt dan weer af van stijfheid en herstelsnelheid (om niet te praten over de lengte...)..

Ben het dan ook helemaal eens dat de combi van hengel en lijn het visgenot/gemak/gevoel voor een heel groot deel bepaald... Is de combi niet goed voelt het aan als een goedkoop prul... Hetzelfde geldt ook andersom... Een heel goedkope hengel met de juiste lijn kan een wereldcombi zijn...

(en dan hebben we het nog niet eens over het verschil in maatvoering tussen VS bedrijven en Europese bedrijven.. de vorm van de belly, het materiaal van de lijn etc. etc.....  ::) )

Voor mij hangt de aftma waar ik mee wil vissen vooral af van het water, de vis en de omstandigheden af.. Dus op het zelfde water kan ik de ene dag vissen met een 3, maar de andere (meer wind.. K-weer) rustig met een 5....

Kortom.... Als je met een 2 wilt vissen... weet waarom (water etc...) en zoek de juiste combi...


(ben ik nog on topic... ??? )


Sieger

weerwolf

Sieger, voor mij ben je nog on-topic en dit zijn de leukere topics!!

juist in de aftma klasses zit het gevaar. Als je een 2 hebt die tegen een 1 aanzit of zoals ik heb een 2 die een 3 is dan zit er 2 klasses verschil in. Dus dat hierboven genoemde dat er weinig verschil zit in hengels van 2 klasses dat kan weinig verschil zijn maar ook heel veel.

Met een strakke 2 kan je beter een nimfje wegzetten als met een slappe 2, maar je werpkwaliteiten bepalen wat je hengel kan en de stijfheid van de hengel in mindere mate.
Als iedereen was zoals ik moest zijn, was de wereld perfect.

Sieger

Dat is precies wat ik bedoel met: "Kortom.... Als je met een 2 wilt vissen... weet waarom (water etc...) en zoek de juiste combi..."

Adviseren in letters gaat gewoon erg lastig... Weten waar je het voor wilt gebruiken en kijken wat het best bij jou persoonlijk past is het enige dat werkt....
Of het dan een 2 of een 10 is maakt niet meer uit... het blijft persoonlijk... (wat ik of wij er ook van vinden...  :D )


Sieger

weerwolf

#11
Dat missen we eigenlijk nog op het forum een hengel/lijn/reel probeerdag. Afgelopen binddag in apeldoorn gedaan met een paar mensen. En dat is toch best leuk. Net als laatst op het drontermeer gewoon eens een lijn van iemand anders proberen hoe die presteert op je hengel en werpvermogen.
Als iedereen was zoals ik moest zijn, was de wereld perfect.

A{b}r{a}xa{s}

dat idee moeten meenemen voor volgend jaar, zou best leuk zijn om daar iets mee te doen

jatwerk

#13
Sebas, het klinkt inderdaad of je aan een 2 veel plezier zult beleven en aangezien je ook graag met een ultra licht spinhengeltje vist ligt het in je straatje.. Wel is het raadzaam om eens goed rond te gaan kijken of je het eens met een twee (en de daarbij komende bepekingen) kan proberen.. Laat je niet afschrikken over commentaar of zo'n twee wel weidelijk is, jammer genoeg zijn de meeste van onze vissen niet zo sterk dus dat zit wel goed.. Ook voor grotere vissen zijn dit soort hengels geschikt (ze zijn er immers voor gemaakt), je kunt met een twee of zelfs 1 heus nog wel wat druk op een gehaakte vis uitoefenen.. Of zo'n twee nu echt een twee is kan eigenlijk alleen jij bepalen, ga je richting de duurdere merken zit het er meestal wel in de buurt, mensen als Steve Rajef, Tom Morgan, Jerry Siem etc hebben een opmerkelijk talent om vliegenhengels te ontwikkelen en te klasseren, toch ben jij degene die er mee gaat vissen en het is jouw hengel.
Veel 2tjes heb ik niet, wel weet ik dat de ERN van de hengels in aftma 2 die ik heb boven de twee ligt, de snelste heeft zelfs een ERN van 3,25. Het effectieve hengelnummer (ERN) mag dan wel hoger liggen maar de hengel werpt toch met het gewicht dat op de hengel staat, dus ook deze hengel vis ik met een twee lijn. En hierin ligt dus ook het antwoord, dat ik desbetreffende hengel graag met een aftma twee vis, betekend voor jouw vrij weinig, het zijn allemaal uitgangs posities waar je zelf je eigen draai aan moet geven. Dat de snellere hengel toch met een twee lijn goed voeld heeft alles te maken met de wijze waarop de hengel buigt. Het beste kun je dat waarnemen bij echte afstands kanonnen, kijk je bij werpwedstrijden en de hengels die daar gebruikt worden zie je dat zo'n aftma 5 meestal een ERN van tegen de 7 aan heeft. Toch (na wat oefening) kun je met dergelijke hengels prima vissend met een vijf uit de voeten.

(edit)
Ik lees veel dat het verschil tussen een drie en een vier niet zo groot is.. Dat is natuurlijk helemaal afhankelijk wat voor drie en vier, koop je ongeveer dezelfde hengel die je nu in een vier hebt zal het verschil niet zo heel groot zijn.. Maar alsnog wel een behoorlijke verandering, niet alleen omdat de hengel lichter is maar ook omdat de lijnen (van redelijke merken) toch een aanmerkelijk stuk dunner zijn in een drie. Dat komt in de regel omdat een vier nog als allround rivier hengel wordt gezien (met name in de UK en in mindere mate de VS) en een drie als een specialisten stok een echt presentatie wapen.. Vis je nu met een relatief snelle hengel en koop je er een die gematigder in aktie is zal het verschil behoorlijk zijn..

Wat eerder gezegd is kan ik mij alleen maar bij aan sluiten, plezier laat ik daarbij altijd de boventoon voeren en ook ik zal altijd proberen zo licht megelijk te vissen..

maar nu moet ik zelf even een lijntje strekken..... Voor een ieder die hetzelfde gaat doen, succes..

J

weerwolf

Vanmiddag hebben we bovenstaande theoretische geleuter in de praktijk gebracht  ;D ;D Harlin heeft een paar hengeltjes gekocht en daar hebben wel verschillende lijnen op geprobeerd en dan merk je veel verschil. Zo hebben we een 1 hengel met een 0 lijn opgetuigd en dit gooide perfect.  Zo hebben we ook verschillende #2 lijnen op #2 hengels gehad en ondervonden en aangetoond dat er veel verschil in zit. Maar je ziet het ook gelijk aan de werper terug hoe makkelijk of moeilijk het ineens wordt als het niet klopt.

Vanmiddag kwamen we tot de conclusie dat je een hengel moet kopen die kwa actie bij je moet passen en deze hengel moet je "tunen" met een lijn en dan moet je een perfecte combinatie krijgen die voor jou persoonlijk goed is. Maar ook het gewicht van de reel gaat meetellen in het geheel.

het is wel leuk om dit soort dingen te testen, en hoe vaak heb je de kans om zoveel lijnen op je hengel te testen!
Als iedereen was zoals ik moest zijn, was de wereld perfect.

Team

dat is nou precies wat ik bedoelde, voor iedereen is het anders,uitptoberen is het beste het is per persoon anders.
net zo als het tunen van een golfset.

Team
NUNC  AUT  NUNQUAM

harlin

Quote from: sebas-vh on November 05, 2011, 06:07:14
Als je hier een beetje op het forum kijkt vist bijna iedereen in de polder met een #3.
Nu hoor ik eigenlijk bijna niemand over een #2. Is deze dan veel te licht voor dit werk?
Want eigenlijk vind ik als ik lichter wil gaan vissen(en ik heb nu een 4/5#) dat de stap naar een #3 niet zo groot is.. Het schilt nml maar 1-2 stappen, dacht ik zo..  ;D
maar als ik lichter wil gaan vissen dan wil ik ook echt goed lichter gaan vissen. :)
In de haven had ik een 3-4, kwam niet ver genoeg naar mijn zin.
Heb toen een #4 gekocht, maar dan 40cm langer als de 3-4.
Het verschil is goed te voelen als de vis kleiner wordt.

Met het setje wat ik net heb gekocht heb ik verschillende grote voorns op de #3 te pakken in de haven.
Gaf een goed gevoel, genoeg power om de vis knap te landen.
Heb nu meer de 2 mee, maar nog geen flinke grote op gevangen.
Maar alleen het verschil tussen die 3-4 en die 4 is al erg groot in het gevoel van werpen en drillen.



Quote from: weerwolf on November 06, 2011, 18:37:27
Zo hebben we een 1 hengel met een 0 lijn opgetuigd en dit gooide perfect. 
het is wel leuk om dit soort dingen te testen, en hoe vaak heb je de kans om zoveel lijnen op je hengel te testen!






??? Een paar
zwaargewichten
aan het
lichtere werk.

Hier moest ik
de lucht zwaar
doordrukken
om nog iets
van een krom
hengeltje te
kunnen laten zien.

De werper
met dat
kromme ding
is Wilco

Weerwolf op de
voorgrond en
waar ik een
paar lijnen van
mocht uitproberen.

Als zo weinig ervaring hebt, als ik met dat lichte spul,
is het zeker mooi als je die verschillende lijnen kan uit proberen.
Als het dan ook nog zo is dat een goedkope lijn nog lekkerder gooit als een dure
dan begin je wel even achter je oren te krabben.

M.V.G. Harry/Harlin
   FF-LEKKER-KLOOIEN

Plantje

Quote from: sebas-vh on November 05, 2011, 06:07:14
en mss nog een rare vraag:
Maar wat zou ongeveer het werpgewicht(ik weet dat het niet bestaat bij vliegvissen, maar het is handig voor vergelijking) zijn van een #3 en een #2?
Zeker bestaat werpgewicht bij vliegvissen! Dat zit in je lijn....anders was het hele nut van zo'n dikke lijn weg natuurlijk.

Verder is het denk ik heel persoonlijk. Velen hier op het forum hebben zo ongeveer een garage vol aan hengels staan. De één voor ruisvoorn en de ander voor blankvoorn ;) (Ok, nu overdrijf ik :D)

Ik vermaak me tot nog toe nog altijd prima met een 5/6. Dit samen met de reel met 4 spoelen. Beide zaken heb ik naar volle tevredenheid van Hendri gekocht. Door verschillende lijnen bij me te hebben hoef ik eigenlijk op voorhand nooit te bepalen waar ik op wil gaan vissen. Als ik dan die leuke snoek zie staan of ik zie voorns stijgen naar de droge vlieg kan ik op dat moment er voor gaan! ;)
Maar dit is ieders persoonlijke voorkeur!

Edit: ik moet wel toegeven dat ik nog steeds geen gebruik heb gemaakt van het aanbod van Dartmayor om eens met zijn lichter hengeltje te vissen. Hij is er van overtuigd dat ik dan wel anders piep :D

weerwolf

Tja wat zal ik zeggen?? onbekend maakt onbemind........wat de boer niet kent vreet ie niet...........zo zijn er vast nog wel een paar.
Als iedereen was zoals ik moest zijn, was de wereld perfect.

Gert

Hier nog wat ter overweging:
Om een beetje afstand te halen ben je beter af met een #3.
Zo licht mogelijk vissen is pas leuk als je er een bijpassende vis aan hebt hangen - het gooien op zich geeft weinig voldoening is mijn ervaring.
Ik vis regelmatig met een #2 in de polder, maar er staat overdag bijna altijd wind - 's avonds valt die meestal weg - en de vis zit ALTIJD tegen de overkant of in ieder geval ver weg :(
Ik heb ook een heel soepel en superlicht #4 hengeltje. Daar kan ik wel makkelijk de afstanden mee halen die ik nodig heb om de vis te bereiken, en bijkomend voordeel is dat je de vis(jes) goed voelt tijdens de "drill." En deze hengel doet het ook goed op forel op stromend water.

Dus: neem ook een superlicht fullflex #3 (of misschien zelfs #4) mee in je overwegingen.
Later kun je dan altijd nog weer meer hengels aanschaffen.

Jij hebt nu nog het probleem dat je voor een moeilijke keuze staat welke hengel AAN TE SCHAFFEN.
Ik, en velen met mee denk ik, staan elke keer weer voor de keuze "WELKE HENGEL(S) ZAL IK VANDAAG EENS MEENEMEN? ;D

Groet,
Gert

weerwolf

ga ik een eind in mee, maaaaarrrr de actie van een full-flex kan niet iedereen evengoed mee overweg.
Als iedereen was zoals ik moest zijn, was de wereld perfect.

HappyFisherman

Vorig jaar heb ik me een #2 6' gekocht ener een DT2 lijntje op gezet. Is het functioneel, gooit het lekker of vang ik er meer mee? Nee, maar ik vind het wel erg leuk en daar is het mij om te doen ;)
Vliegvissen is bevlogen vissen...

A{b}r{a}xa{s}

Ooit (in een opwelling) ook eens een 6'#2 hengeltje gekocht maar die heb ik al vlot de deur uit gedaan.
Vaak omstandigheden waardoor ik het niet lekker vond om hem te (kunnen) gebruiken.
Moet er wel bij zeggen dat dat was in de periode dat ik nog niet zo lang vliegviste en mijn werptechniek nog het nodige te wensen overliet.
Ik weet inmiddels wel wat voor soort actie ik in een hengel lekker vind werpen en dat #2-tje zou ik denk ook nu nog te veel een zwabberstokje gevonden hebben.
Je moet met dit soort licht materiaal zeker wat alternatieven uitproberen want er is zoveel variatie dat een goede keuze maken, zonder er een gevoel bij te hebben, volgens mij bijna niet te doen is.

Gert

Ik koop ook wel eens een hengeltje (of iets anders) in een opwelling, gewoon nice to have, en voldoet niet altijd aan de verwachtingen. Beetje last van verzamelwoede waarschijnlijk...

Maar waar het hier om gaat is de vraag van Sebas: hij wil lichter gaan vissen omdat hij zijn #4/5 hengel te zwaar vindt voor datgene waar hij het meeste op vist: voorn(tjes) in de polder. En dat is volgens mij iets anders als "ik zou er graag een zo licht (en kort) mogelijk hengeltje bij willen hebben omdat dat ik geld te veel heb, het een hype is, etc., ook al gooit het voor geen meter".

Maar Sebas zegt zelf ook:
"Als je hier een beetje op het forum kijkt vist bijna iedereen in de polder met een #3.
Nu hoor ik eigenlijk bijna niemand over een #2. Is deze dan veel te licht voor dit werk?"


Ik denk dat het antwoord is: "Ja, als je onder de meest voorkomende omstandigheden een vervanging voor je #4/5 zoekt om in de polder te vissen is een #2 te licht".
Daarom zal bijna iedereen ook wel met een #3 vissen in de polder. ;)

En daarbij lijkt mij een 6 ft hengeltje ook gewoon te kort voor het reguliere werk.

Sebas, ik ben benieuwd wat het (als eerste) gaat worden....

Groet,
Gert

vliegvisgek

een 4/5 van een niet al te bekent merk is natuurlijk niet te vergelijken met een 3tje van een goed merk had vanmorgen ook een 4/5 van mede visser in de hand nou ik dacht dat het een 7 was nadat ik met mijn 4tje viste wat een strakke zware stok die 4/5  ???