Vliegvissers.nl

'Overige zaken' => Doe het zelvers => Topic started by: JEVDE on December 30, 2020, 21:26:05

Title: Kurken handvat vervangen?
Post by: JEVDE on December 30, 2020, 21:26:05
Ik heb een mooie hengel waarvan het kurken handvat enigszins misbruikt is. Het is hierdoor wat afgebrokkeld hier en daar. Voornamelijk doordat het handvat gebruikt is om de haak in te steken. Nou vroeg ik me af of iemand weet of het kurken handvat makkelijk te vervangen is of te repareren. Is dit iets wat makkelijk te doen is? Dus gevalletje, nieuwe kurken handvat kopen en er op schuiven of is dit echt een specialistisch klusje? En wat kost zoiets. De hengel is verder in topstaat, dus zo zonde dat dat handvat zo is.
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: Martijn on December 30, 2020, 21:33:49
Ik ben ook benieuwd... Ik zie veel op YT staan, maar dat is met name het repareren van de grips (wellicht geen optie mee, zal je al overwogen hebben).
Bij de hengels waar ze de grip vervangen gaat het er wat grover aan toe... Maar verbazing weinig filmpjes eigenlijk over het vervangen.
Ik lees mee :-)
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: Streamer on December 31, 2020, 10:05:25
Start een zoektochtje op Pinterest, daar staat heel veel over custom build en repair flyrods. Niet kwijlen als je die custom rods voorbij ziet komen.
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: marc on December 31, 2020, 12:45:02
Als de beschadiging niet te erg is ,gaten opvullen met mengsel kurkpoeder en houtlijm.
Is het erger ?
Dieper insnijden en schijfje nieuwe kurk tussen lijmen .
Nog erger wordt het een ander verhaal .
Staan er ogen op dat deel van de hengel,kan je best al de ogen van de hengel verwijderen ,wel de afstanden onderling noteren.
Handvat verwijderen en nieuw oplijmen ( epoxylijm)
Alle ogen opnieuw wikkelen en aflakken met 2 komponentenlijm.
Mooie klus voor de winteravond gezellig door te brengen 🤔🤔🤔🤔🤔
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: henkverhaar on December 31, 2020, 17:10:32
Voor vervangen van t handvat moet je OF ogen OF reelhouder verwijderen. Tenzij je een nieuw handvat of ringen in de lengterichting doorsnijdt - wat ik niet aan zou raden.

Goed te doen maar wel wat werk, en vergt nauwkeurigheid en/of ervaring om het echt netjes te doen. En als je toch zo bezig bent kun je m.I. Net zo goed een handvat uit ringen opbouwen ipv een kant&klaar handvat monteren...
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: JurjenF on December 31, 2020, 18:15:26
Ik weet nog van de tijd dat ik met mijn vader enkele hengels heb gebouwd : daar zat het handvat (kurk) op een stuk volglas dat in het onderste deel van de hengel werd gelijmd.
Dat volglas zou je kunnen vervangen door een stuk holglas of wellicht carbon dat in de onderkant past. Maar dan moet je de reelhouder, als die aan de onderzijde zit eraf halen.Lees : zagen (vermoedelijk). Dan zou je de oude kurken eraf kunnen snijden en vervolgens nieuwe op het aparte stuk glas/carbon kunnen zetten. Het voordeel als het handvat op een apart stuk zit dat je de vorm er makkelijker in kan maken omdat het handvat eigenlijk een 'los' onderdeeltje is. Maar....al met al blijft het een dingetje.
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: Gert on December 31, 2020, 19:04:16
Ik ben geen hengelbouwer, maar heb wel eens een reel seat vervangen. Omdat die was gelijmd met smeltlijm (dacht dat dat standaard was?) was boven de stoom houden voldoende om zowel de oude eraf te krijgen, als de nieuwe erop te zetten. En als die eraf is moet het ook wel mogelijk zijn om de grip te vervangen, mits het inwendig niet taps toeloopt, want dan moet je inderdaad vanaf de andere kant werken denk ik.
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: henkverhaar on December 31, 2020, 21:01:21
Reel seats zitten vrijwel altijd verlijmd met epoxy (2K) lijm. Als je geluk hebt met een versie die inderdaad rond de 90-100 graden C verweekt zodat je m kunt lostrekken. Als ie met bijvoorbeeld klassieke Araldite vast zit wordt het een groter probleem. Bovendien kan de ruimte tussen blank en reel seat met verschillende zaken (tesacrep, drywall tape, touw) zijn opgevuld. Verweekte epoxy is niet geschikt om weer een volgende zaak (zoals een reel seat) te monteren, daarvoor moet je toch echt de blank weer prepareren en van nieuwe lijm voorzien.

Als ik een kurken handvat op een vliegenhengel zou moeten vervangen zou ik denk ik kiezen om de ogen te verwijderen (wikkelgaren met een scheermesje doorsnijden OP de voetjes) en naderhand weer te monteren - kun je gelijk controleren of er ogen vervangen moeten worden. Op een achterdeel zitten meestal maar 1 of 2 ogen - is een werkje van niks. Opnieuw wikkelen in de ruimte waar de vorige wikkelingen zaten; de lak KUN je zo aanbrengen dat je het niet ziet dat de hengel opnieuw gewikkeld is. Wil je de laklaag van de hengel herstellen of bijwerken dan wordt het een stuk meer werk, maar dan kun je ook de ogenverdeling eenvoudig aanpassen.
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: JEVDE on January 01, 2021, 11:26:30
dank voor alle nuttige info. Duidelijk geen DIY-klusje voor mij. ;-) Iemand een idee wat zoiets ongeveer kost als je het moet laten doen?
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: henkverhaar on January 01, 2021, 14:23:36
Ik zou zeggen kom langs - laat ik zien hoe het moet ;-)

“Commercieel” ben je denk ik al gauw eur 50 plus materialen kwijt - als t niet meer is
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: JEVDE on January 01, 2021, 17:59:18
Beste Henk,

Dat is een mooi aanbod. Ik stuur je even een berichtje.
Title: Re: Kurken handvat vervangen?
Post by: Woenos on February 09, 2021, 13:22:38
Heb het zelf gedaan, inclusief de reelhouder. Met wat tips van dit forum. Was echt goed te doen! Hier een linkje naar het topic: https://www.vliegvissers.com/SMForum/index.php?topic=11679.0