#5 reel monteren op #3 hengel

Started by Fly4Fish, May 04, 2024, 19:41:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Fly4Fish

Dag allemaal,

Het is logisch, dat je met een #5 lijn niet op een #3 hengel kunt vissen, maar geldt dit ook voor de reel zelf?

Ik heb namelijk een super fijne #5/6 reel welke ik eigenlijk in de zomermaanden nauwelijks gebruik. Zou je deze met een #3 lijn ook op een #3 hengel kunnen vissen, of wordt de reel qua gewicht dan te zwaar voor de hengel (balans)? De #3 hengel is namelijk vederlicht.

Iemand ervaring hiermee?

Martijn

Ik zou het even uitproberen - mijn gevoel zegt dat de reel wat aan de grote kan zou kunnen zijn, maar de grootte en gewichten van de reels kunnen behoorlijk van elkaar verschillen...

Zou zonde zijn om een zware, grote reel op een lichte hengel te zetten. Als het meevalt qua gewicht en grootte, waarom niet :-)

Gert

Ja, eens met Martijn. Als je de reel er gewoon even opschroeft met de 5-lijn door de ogen, en er een flink eind afspoelt omdat die een paar gram zwaarder is dan een 3-lijn, zou de combi redelijk goed in balans moeten zijn als je het midden van de handgreep in je hand legt (liefst op 1 vinger). Zit je hengeltop meteeen tegen het plafond zou ik het afraden  :D

Gert

En wat de ervaring betreft: wel andersom. Een moderne, lichte reel op een oude splitcane is niet in balans, hoewel de lijnklasse hetzelfde is. Combi is letterlijk topzwaar en is erg vermoeiend met werpen/vissen.

Fly4Fish

Gisteren even geprobeerd en de hengeltop ging inderdaad richting het plafond.
Buiten dat, zag het ook wel een beetje komisch uit ja  :D

Gert

Ok, als het er niet uitziet is het sowieso geen optie  :D
Maar als het zwaartepunt nog binnen het kurk van het handvat valt is het wel te doen hoor.
Je kunt het zelf vergelijken met je #5 hengel hoever de zwaartepunten uit elkaar liggen.

sarca2

5-6 reel zal wat lomp zijn denk ik. Voor 30 tientjes heb je prima el-cheapo reeltje #3-4 in huis van ali (max catch in aanbieding oid). Ik heb zelf Beatis ultralite 80 gekocht voor op een #3 nymph hengel (iets van 80 euro dacht ik) maar eigenlijk was reeltje van 30 tientjes al goed genoeg geweest bij deze lijncategorie denk ik.
::new::

henkverhaar

dertig tientjes? Dat vind ik niet meer el-cheapo ;-)

sarca2

Quote from: henkverhaar on May 13, 2024, 22:34:42dertig tientjes? Dat vind ik niet meer el-cheapo ;-)
haha 3 tientjes dus
::new::