Ardennen in plaats van Noorwegen

Started by markpiet, June 22, 2020, 20:46:04

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

markpiet

We hadden onze zinnen gezet op Noorwegen voor de zomervakantie. Helaas zijn de grenzen niet op tijd open vanwege de corona perikelen. Misschien dat ze eerder open gaan maar dat risico nemen we niet.

Plannen omgegooid dus. Het worden 2 weken in de Ardennen dit jaar. 25 juli gaan we op gezinsvakantie naar camping Domaine long pre en na een week door naar parc Sunclass nabij Durbuy.
Tijdens onze vakantie ben ik altijd vrij om te vissen. liefst vroeg in de ochtend en in de avond maar dan niet elke avond. Maar soms ook een hele dag wanneer de dames iets gepland hebben waar ze hun vader wel bij kunnen missen. Al moet ik zeggen dat de laatste 2 jaar bij mijn meiden de wifi het grootste goed is en ik wat hun betreft de hele dag weg mag blijven zolang het eten maar op tijd klaar is  ;). Gelukkig heeft mijn vrouw nog wel behoefte aan wat aandacht  ;D.

Maar goed. Vissen dus. eerst een week op de Ambleve. Ik vond op het web dat ik terecht kan bij de camping zelf. Maar ook bij Stavelot of bij trois ponts. Als ik het goed heb begrepen zijn dat trajecten met elk hun eigen vergunning naast de staatsvergunning. Tips zijn van harte welkom.

Na een week trekken we door voor een weekje op parc Sunclass. Daar ben ik vorig jaar een weekend geweest. Je loopt daar zo van de camping af en kunt dan langs de brug afdalen naar het water van de Ourthe. Voor zover ik het goed begrepen heb is hier een staatsvergunning voldoende. Vorig jaar een dagje gevist hier. Het lukte nog net om tussen de kano's af en toe een vlieg nat te maken. een hand vol kopvoorns en een kleine forel wist ik te vangen. En een hilarisch moment toen er iemand uit een kano stapte om mij te vertellen wat ik allemaal fout deed. Er zou hier ook helemaal geen vis zwemmen. Vervolgens haak ik een mooie kopvoorn in een pauze tussen twee kano's waarop hij beteuterd weer in de kano stapte en het commentaar van zijn maten moest ondergaan. Maar Ik denk dat ik het water voortaan overdag maar aan de kano's over laat.
Mooie natuur daar en ook 2 keer een bever gespot.
groeten van Mark
><((((0>

MartinT

Als het zo doorgaat heb je weinig last van Kano's. Was al extreem laag water afgelopen weekend.
Bij DLP kan je al prima vissen aan de camping.
Verder alle info met gedetailleerde kaart op La Truite Stavelot website en ook in het Nederlands.
De Ourthe was vorig jaar juni opvallend goed op de openbare stukken.

kalterherberg

  Domaine Longpre aan de Ambleve.  Dit stuk Ambleve vanaf Stavelot tot de Voetbalvelden in Troispont  is een gezamelijk stuk van Latruitestavelot en lespecheur reunie troispont.
Noordelijk richtig Malmedy Eupen Ligneuville heb je de vergunning van Stavelot nodig. Zuidelijk van Troispont richting Coo die van Troispont.
Dus wil je vissen achter Longpre dan is een van de beide vergunningen en de belgische staatsvergunning voor wallonie voldoende

Mike

Ik ga toevallig vrijdagochtend die kant op omdat ik zaterdag met 2 maatjes een wedstrijd ga vissen op de Ambleve.
We gaan vrijdag vissen op wat verschillende wateren.
Zaterdag vissen we de wedstrijd en dan zondag weer ergens anders vissen en in de avond naar huis.
Ik laat wel ff weten hoe het was en ik zal wat beelden maken met de GoPro.
EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

kalterherberg

Succes dan   " team 6 "   :) :) en laat de Dagoberts smaken

Mike

Ik begreep er echt ff niks van maar ik zie nu dat we idd "team 6" zijn en "dagoberts" zijn kennelijk 3 broodjes die we krijgen  ;D
EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

markpiet

Bedankt voor de informatie.  ::goodjob::
Mike laat de "Dagoberts" maar goed smaken. Dat zullen vast rijk belegde broodjes zijn.  ;D Ik ben benieuwd naar de beelden en je resultaten.
groeten van Mark
><((((0>

kalterherberg

Een mooie 10e plek ,  team 6 .Ben benieuwd naar de fotoos.

Mike

Hoi Kalterherberg, ik ben er helaas niet aan toegekomen om filmpjes te maken.
Het is een mooi gebied daar rond de Ambléve maar er zit niet heel veel vis dus heb ik niet de moeite genomen om te gaan filmen.
We zijn de dag voor de wedstrijd op 2 plekken geweest om heel ff de spullen weer strak te trekken en ff in te komen. We zijn heel even bij een camping t water ingeweest en daar vingen we in vrij korte tijd een aantal mooie bruintjes.
Daarna zijn we naar een kleiner riviertje geweest waar we een stuk meer vingen maar echt wild was t ook niet.
Het is daar niet zoals Duitsland of Slovenië. Er wordt daar nog steeds heel veel gevist voor de pot en dat merk je wel in de aantallen. Daarnaast is de rivier ook een stuk groter dan de riviertjes in bv Duitsland.

De wedstrijd was weer erg leerzaam.
Je team bestaat uit 3 personen en je vist 2 x 2,5 uur met één van je teamleden.
Het andere teamlid moet dan een ander team controleren.
Wij hadden het geluk dat we een goed team mochten controleren wat ook op onze secties viste en zo dus konden zien hoe zij het traject 2,5 uur lang beviste en dat was weer erg leerzaam.

We zijn nog redelijk geëindigd idd. Dat verbaasde ons wel een beetje want we moesten het opnemen tegen allemaal locals en die weten elke pool, steen en stroomversnellinkje te vinden.EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

Mike

Ik wil er graag een paar foto's aan toevoegen maar het lukt helaas niet.
Als ik op "bestand kiezen" druk, kwam ik normaal gesproken in m'n map met foto's maar er gebeurd nu om één of andere reden helemaal niks meer  ::hulp::
EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

Koen

ik heb gehoord dat de grenzen van noorwegen (maar niet als je vanaf zweden komt) weer open gaan 15 Juli :)


Marco B

Zie er dit jaar toch maar vanaf. Wordt gewoon Nederland. Volgend jaar een nieuwe poging richting noorden en dan heb ik, als het goed is, alle tijd van de wereld.
Volg je slechts de kudde, dan loop je altijd door de stront!

markpiet

Hoi Koen,

We mogen inderdaad Noorwegen weer in maar de beslissing kwam helaas te laat voor ons. Dus toch maar de Ardennen dit jaar.

@Mike,
Goed gevist dan bij die wedstrijd. Jammer om te horen dat er weinig vis zit. Maar ik denk dat dat de pret niet mag drukken.
groeten van Mark
><((((0>

kalterherberg

@mike

Vond het aantal  gevangen vissen  tijdens de wedstrijd nog niet zo slecht , waren toch 321 stuks waarvan 264 forellen.Was dan toch een gemiddelde van bijna 43 vissen per uur , 36 vissers in het water is iets meer dan 1 gemiddeld per uur per visser . 24 juli  jl heeft er wederom een opzet plaatsgevonden. Waterstanden  zijn momenteel laag. De camping zal vermoedelijk Challes zijn geweest waar de l eau rouge in de ambleve stroomt. 

Mike

EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER


Mike

EDUCATION IS IMPORTANT BUT FISHING IS IMPORTANTER

markpiet

Ik ben nu al weer een dikke week terug. De temperaturen zijn inmiddels zover gezakt dat ik niet meer weg smelt achter de computer. Het word dus weer tijd voor een verslag van mijn vis avonturen. Het is geen visvakantie maar een gezinsvakantie waarbij ik ook met enige regelmaat mag vissen.

Amblève

Aangekomen op camping Domaine Longpré even het mondkapje opgezet om bij de receptie om een vergunning te vragen. Het bleek dat de camping een vergunning uitgeeft voor het gedeelte van de Amblève wat langs de camping stroomt. Van wat ik zo van het water gezien had zag dat er al goed uit. eerst maar eens het campingwater proberen.
De wekker gezet en om half acht het water ingestapt gewapend met een #6. Eerst maar eens proberen met een klein streamertje. (grizzly matuka haakmaat 6) Al snel was de eerste beekforel binnen. Een exemplaar van iets meer dan 20 cm. Eigenlijk wat onverwacht op een erg ondiep stuk onder de bomen vlak tegen de kant. Het water was nergens erg diep overigens behalve opeen plek waar ik even mijn streamertje achter een steen langs de kant los wou peuteren. Daar werd het toch opeens wel erg diep. Bang dat het water over de rand van mijn pak zou lopen ben ik toch maar rond het gat gelopen. Goed onthouden deze diepe plek dus. Tot het ontbijt doorgevist maar het bleef bij deze ene forel.  Het regende ook nog eens erg hard in de ochtend dus de lol was er ook snel af. De temperatuur liep erg snel op en al snel werd ik uit mijn pak gestoomd.
Volgende dag met de droge vlieg en een lichtere hengel aan de slag. hoewel ik nergens stijgende vis zag ving ik al snel een klein vlagzalmpje. verder nog een elrits en weer een beekforel. Niet slecht dacht ik zo voor een stuk campingwater.
later in de week overgestapt op euronymphen. Ik had mij hier wat in verdiept omdat het zo effectief zou zijn. Thuis had ik hiervoor een leader in elkaar geknoopt. Verder zonder speciale hengel. Na enige tijd lukte het mij steeds beter om om de vliegen stroomopwaarts te gooien. Dat is toch wel echt een andere techniek. Ik had de leader zo lang gemaakt dat hij ruim twee keer de hengellengte was zodat er geen vliegenlijn terug kan zakken of doorbuigen. Dus vanaf de reel gelijk de leader. Tja ik ving wel een forel maar ik had niet het idee dat ik goed deed.
Gelukkig kwam ik tijdens een wandeling langs de rivier Mike tegen die met nog twee andere mannen aan het vissen was. Ik heb 1 van de mannen flink uitgehoord over de techniek en goed opgelet hoe hun dat nou deden. Mooi om te zien hoe ze uit een diep gat een werkelijk schitterende regenboog wisten te vangen. Mike haakte er ook nog 1 in het zelfde gat. Dit verbaasde mij omdat ik niet had gedacht dat de andere vissen nog zouden bijten na de verstoring.
Met mijn nieuw opgedane kennis weer eens een poging gewaagd bij de camping. Ik had 2 mooie pools ontdekt op de camping. Helaas was de diepe pool vaak bezet door allerhande campingvissers maar achteraan op de camping was ook nog een mooie pool te herkennen aan een dooie boom met enkele nymphen erin.
Hier lukte het me ook om enkele vissen uit hetzelfde gat te halen op deze manier. Dat was me op de traditionele manier nog niet eerder gelukt. Ook leuk dat ik er een voor mij nieuwe soort ving. Mijn eerst barbeel. Geen reus maar dat maakt niet uit.
Voor de laatste 2 dagen een vergunning aangeschaft van la truite Stavelot zodat ik ook nog even buiten de camping kon vissen. Op camping L`eau Rouge kun je ook buiten kantoortijden terecht voor een vergunning. Let wel op dat je hier niet met pin kan betalen. Eerst maar eens dat diepe gat waar ik Mike gezien had. En ja hoor de vissen zaten er nog. een beekforel en een hele lelijke regenboog kwamen uit dit gat met de euronymph methode. Jammer dat het mij niet lukte om de lijn zo strak te krijgen zoals ik gezien had. Toch een lichte boog in de lijn waardoor ik de aanbeten wel goed kon zien maar niet gelijk voelde.
Verderop deed ik nog een aparte waarneming. op een rustig stromend stuk zag ik een steur van toch zeker een meter lengte zwemmen. Ik heb hem niet aangeworpen overigens omdat ik niet dacht dat ik deze kon houden op .10 tippet mocht ik hem per ongeluk haken.
Verder ben ik het nog even wezen proberen vlakbij camping du Challes waar een ander stroompje (lèau rouge) de Amblève in stroomde. Een mooi beekforelletje op de droge vlieg en verder niets meer.
Ik moet zeggen in de ochtend voor dat de andere campinggasten het water in stappen en in de avond wanneer de meeste campinggasten het water weer uit zijn valt er prima te vissen bij de camping. Ik heb alle keren minstens 1 vis gevangen. Buiten de camping uiteraard meer keuze maar als je niet bekend bent is het wel erg zoeken. Gelukkig is de omgeving wonderschoon. Een waadstok komt erg van pas vanwege de stenen die het waden toch wel lastig maken maar is met de lage waterstanden toch geen must. In totaal 5 verschillende soorten vis gevangen. Beekforel, regenboogforel, vlagzalm, barbeel en elrits. Ik heb op vier manieren gevist te weten met een streamer, nymphen onder een indicator, droge vlieg en het voor mij nieuwe euronymphen. Op alle manieren heb ik vis gevangen waarbij het euronymphen inderdaad het meest effectief was maar de droge vlieg deed er niet veel voor onder ondanks dat ik toch eigenlijk geen stijgende vis zag.
Op beide campings kon ik in het Nederlands een vergunning aanschaffen. Gelukkig maar want mijn Frans is niet al te best. Het kopen van een vergunning lukt nog wel maar extra vragen stellen wordt een uitdaging.

Voor de liefhebber is er ook nog een visvijver op de camping. Vorig jaar zou er regenboogforel uitgezet zijn hoorde ik van andere campinggasten. Die dreven daar allemaal dood in het water maar dat kan ik mij wel voorstellen met de zomerse temperaturen. Ik heb er dit jaar in ieder geval geen dode vissen gezien. Wel vingen de kinderen de ene na de ander karper in miniformaat.

Na een week vertrokken we naar Durbuy aan de Ourthe. Dat is toch wel weer een ander soort visserij maar dat bewaar ik nog even voor mijn volgende verslag.
groeten van Mark
><((((0>

Troutbuster

Mooi verslag Mark!  ::goodjob::

Ik ken het stuk Ambleve goed toen onze kids nog jong waren, en we regelmatig Domain Longpré bezochten voor een gezinsvakantie.

Mijn vliegvis "skills" waren destijds nog niet "je dat" maar ik ving altijd wel een forelletje ;)

Ik herinner me overigens nog 1 jaar erg goed omdat ik me (voor mijn begrippen destijds) helemaal klem ving in onze vakantie week op het stuk van het park.
De ene na de andere beekforel van mooi formaat "sneuvelde' aan de droge vlieg, (gekocht in een winkeltje in Stavelot, want binden ging me destijds ook niet al te best af :P!)  iedere pool en riffle leverde een aantal vissen op, en na het traject stroomopwaarts te hebben uitgekamd, liep ik terug en begon het feest weer van voor af aan ;D

Het verbaasde me wel want ik had in de jaren vooraf nooit zoveel gevangen als die week.

Na een local gesproken te hebben, bleek dat er vlak voor ons weekje het Belgisch Kampioenschap was gevist en ja, naast andere stukken Ambleve, ook op dat stuk!!
Door uitzettingen voorafgaand aan het BK, was er veel vis blijven hangen en vandaar mijn goede vangsten.


Dat soort toptijden blijven je altijd bij en zorgen ervoor dat ik de Ambleve en Domain Longpré nog altijd warm koester!

Bedankt voor het delen van je belevenissen.


Groet en goeds,

Jan
"Petri Heil"


Gert

Leuk verslag Mark, en een mooie aanvulling Jan!

markpiet

Ourthe

Deel 2 van mijn verslag.
Na een week zijn de doorgetrokken naar Durbuy. Parc Sunclass is een bungalowpark op 2 km loopafstand van Durbuy. Als je het terrein via de hoofdingang afloopt is het ongeveer een kleine km lopen naar de brug over de Ourthe. Aan de linkerkant van de brug met het bungalowpark in de rug kun je langs de brug afdalen naar het water over een smal paadje tussen de brandnetels en de bramen.
Dit gedeelte van de Ourthe is toch wel een ander type water als de Amblève. Het waadt in ieder geval wel een stuk makkelijker. Het visbestand is ook niet hetzelfde. Hier kun je je uitleven op kopvoorn of als de grootte je niet uitmaakt maar je aantallen erg belangrijk vindt op gestippelde alver. Hier heb ik ook alle technieken weer geprobeerd. De streamer leverde baars op. Droge vlieg kopvoorn en gestippeld alver. Nymphen zowel euro als indicator leverde ook kopvoorn en gestippelde alver op.
Gelukkig stond het water zo laag dat er niet met de kano gevaren mocht worden. Ik herinner me van een eerdere keer dat ik hier geweest was dat er overdag niet te vissen viel door de enorme stortvloed aan kano's. Er wordt veel gevist hier en dat kun je aan de grotere exemplaren wel merken. Die zijn behoorlijk schuw maar toch wist ik enkele kopvoorns te vangen die de 50 cm overstegen. zowel de droge vlieg als de nymph waren hierbij succesvol.
Ik heb hier ook enkele barbelen gezien maar het is me niet gelukt om deze te haken.

Als je oog hebt voor natuur dan valt er hier veel te zien. Een overdaad aan ijsvogels, muurhagedissen, beekjuffers en waterspreeuwen .Bevers in de schemering die je laten schrikken door met hun staart op het water te slaan zodra ze je in de gaten krijgen. Ze zijn hier goed te zien en er zijn er veel.

Ik heb hier in de ochtend, overdag in de brandende zon en 's avonds tot de schemering gevist. Alle keren heb ik vis gevangen. Waar ik me veel op gefocust heb zijn de vissen die de bodem afgrazen. vanaf de brug zijn ze goed te zien maar welke soort was me niet duidelijk. Deze hadden het al snel in de gaten als je in de buurt kwam en gingen dan doodleuk een klein stukje verder grazen. typisch het gedrag wat ik ken van een school ruisvoorns. Altijd net buiten bereik zodra ze je door hebben.
uiteindelijk kreeg ik er toch enkele te pakken. Het blijken dus gewoon kopvoorns te zijn. Ik had eigenlijk verwacht dat het sneep waren. Of is het meervoud snepen?

Vorig jaar in het voorjaar had ik hier nog een forel gevangen. Die locatie stond nu droog. Maar forel heb ik deze week helemaal niet gezien. Dat had ik ook wel verwacht maar toch stiekem een beetje jammer.

Mocht je hier met je gezin naar toe gaan dan is een bezoek aan Durbuy zeker een aanrader. Als je het park aan de achterkant verlaat dan loop je 2 km langs de Ourthe tot aan het stadje. Een leuke wandeling door het bos. Helaas op dit moment een mondkapjesplicht voor het hele stadje maar na 10 minuten heb je toch niet meer door dat je dat ding draagt. Er zit een restaurant gespecialiseerd in Burgers. (Nee niet die van de clown of de koning) Ik had hier een hamburger met gorgonzola en bramenmayonaise gegeten. Een aparte combinatie waar ik na vertrek nog extra van kon nagenieten toen ik mijn kapje weer opzette.  ;D

Ik zal nog weer een compilatie maken op Youtube en hier de link plaatsen. altijd leuk om wat beelden bij het verhaal te zien
groeten van Mark
><((((0>


Gert

Wederom een leuk verslag Mark. Laat die foto's maar komen!

guidogast

::agree::