Zit er noemenswaardig verschil in één aftma zwaardere lijn?

Started by Martijn, July 28, 2019, 12:00:12

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Martijn

Ik ben voor een nieuwe #4 hengel me weer even aan het verdiepen in vliegvislijnen...

Nu is het verschil in gewicht tussen de diverse aftma-klasses alleen kleiner dan ik verwacht had - het verschil tussen #4 en #5 (van eerste 9 meter) zou ongeveer het gewicht van een visitekaartje zijn, ca. 1 gram ?! hetzelfde verschil ongeveer tussen #3 en #4. Een gewicht van niets dus.
Met dit soort gewichtverschillen lijkt het mij moeilijk om een hengel te overladen (of je moet bij wijze van spreken een #8 lijn op een #3 hengel zetten  :o)

Bij een lijn voor langere afstanden "long distance casting" wordt er vaak gewoon een halve of hele aftma groter verkocht.
Zo worden goedkope lijnen doorgaans een stuk zwaarder uitgevoerd (omdat ze het niet zo nou nemen met de toleranties, de lijn zou zomaar een aftma zwaarder kunnen zijn dan opgegeven) en daardoor "ook heerlijk werpen". Eigenlijk vis je dan gewoon met een # zwaardere lijn.

- Het lijkt mij nu dat het merk+type/ verdeling van gewicht in de lijn meer van invloed dan de aftma klasse (dus TT, DT, WF, long belly, short belly, nauwkeurigheid van de fabrikant van het gewicht van de lijn)
- Heeft iemand toevallig wel eens dezelfde lijn in 2 verschillende opeenvolgende aftma's geprobeerd op dezelfde hengel, merk je dat verschil uberhaupt?
- Ik heb een Orvis #3 lijn en een Orvis #5 lijn (ik ga er vanuit dat deze dus volgens aftma klasse zijn). Zou ik verschil merken als ik een #4 lijn zou kopen?

Hoe denken jullie hierover?
Is dit te kort door de bocht/ onzin/wat is jullie ervaring?

p.forel

Lijkt minder dan dat het is he

Verschil tussen 3 en 4 lijn 1,3 gram .
Maar hang nu een gewicht aan je hengeltop en laat beide hengels eens buigen tot 90 graden.
Dat is ongeveer wat je hengel buigt tijdens een worp.  90 graden is het best  minder is je lijn te licht meer dan te zwaar.

Als je dit gedaan heb wel beide hengels zelfde merk en serie
Dan hoor ik wel welk verschil er tussen die twee hengels zit

Ik weet dit al !!!!

Martijn

Het gaat mij er dus om of ik mijn bestaande #3 lijn of #5 lijn net zo goed op de #4 zou kunnen zetten zonder noemenswaardig in te leveren op werpcapaciteit.
En ik besef dat ook de 1,3 gram wordt versterkt door de achterwaartse beweging (laden van de hengel) en de kracht/versnellling die tijdens de worp wordt toegepast...

Maar ik denk dat dit een vraagstuk is waar ik toch geen passend antwoord op kan vinden..   :-\

p.forel

Bijna 28 gram verschil tijdens werpen dus zeg jij het maar kan het kwaad of niet

If you stick too much weight outside the tip ring, at best you will make the rod sluggish ('soggy' for the technicians out there), at worst you will destroy your rod (either it will break just above the handle, beneath the handle, or at some other place altogether!)

Maar zolang je niet weet wat de werkelijke aftma van je hengel is.
Is de hele lijn discussie  totaal niet relevant

Wat er op staat is meestal niet correct
Net als bij lijnen  zowel de duurste als de goedkoopste.

Test van aftma 5 hengels




Martijn

28 gram is een ander verhaal, is dat het totaal van de krachten bij elkaar opgeteld? En hoe wordt zoiets bepaald/ waar kan ik dat terugvinden?
Enige wat ik kon vinden was een verschil van ruim 1 gram totaal (in de tabel van Aftma).

In dit geval ben ik uiteraard meteen overtuigd.

p.forel

Kijk eens hoe een hengel buigt tijdens werpen.  90 graden als allles klopt in je setup
Om dus de zelfde buiging te krijgen  van een 3 en een 4. Heeft de 4# 15 gram meer nodig

28 was rekenfoutje van mij oeps 😜

Dus met een 5 lijn  die maar 1,3 gram zwaarder is op je aftma 4 hengel is  ook 15 gram toevallig
Maar tussen een 5 en een 6 zit weer 17,5 gram om zelfde buiging te krijgen


Kijk eens naar voorbeeld van stukje terug hoe hengels van zelfde aftma toch zo veel kunnen verschillen
Een 5 wat eigenlijk een 3 is die laden met wat jij zeg 1 klasse hoger dus een 6 lijn oeps lekkere combo
Maar er staat ook een 5 tussen die eigenlijk een 6 is. Dus met 5 lijn van juiste gewicht gooit dat ook weer niet perfect


Martijn

Bedankt, ik ben wel voldoende overtuigd! :-)
Ondanks dat ik me soms afvraag of die minimale verschillen echt van invloed zijn en of hengels er wel of niet tegen kunnen... -er zijn tenslotte lijnen die als bv. 5/6 lijnen verkocht worden- maak ik het setje maar gewoon af met een reel en nieuw bijbehorend lijntje  8)

p.forel

Een 5 lijn twee meter na de belly  uit de top weegt dan ook al weer 1 gram zwaarder
En zo kan je zelf wel bedenken waarom er short belly en longbelly lijnen zijn
Voor elk doel is er dus ook weer een perfecte lijn te koop

MarcelN


p.forel


Team

NUNC  AUT  NUNQUAM

p.forel


Mara

Of een vrouw die ook nog vliegvist... nog duurder uit.
Ik kwam dit topic tegen en heb ongeveer dezelfde vraag.
Tot nu toe heb ik me in gespecialiseerde winkel en op visvereniging laten adviseren maar het verbaast me hoeveel verschillende meningen er zijn en soms ook: "als het voor jou goed voelt". Maar omdat ik bijna 2 jaar bezig ben, weet ik misschien ook nog niet goed hoe het zou moeten voelen of dat het nog beter zou kunnen. 
Maar er zijn nou eenmaal ook technische feiten qua hengel en lijn... dacht ik. En ook die zijn niet zeker lees ik hier (aftma lijn klopt niet altijd met wat op verpakking staat).
En dan heb je ook nog te maken met de vlieg die je eraan zet. Zijn hier richtlijnen voor? Al zegt haakmaat ook niet zoveel als je er flinke goldbead en een halve kip op zet.

Nou vraag ik me ook af of de combinaties die ik nu heb, wel voor alles geschikt zijn.
Heb mijn beginnershengel, een Sigma/Shakespeare combi 9"/#5. Gebruikt voor voorn en kleine baars.
Had een snowbee #6/7 met 7/8 reel en 7 lijn voor streamers (niet heel zwaar) voor slootsnoekjes en grotere baars.
Die #6/7 is een #6 geworden.

Paar dingen lijken me logisch: hoe zwaarder je vlieg, hoe zwaarder je hengel/lijn. Maar op een kleine vlieg kun je juist ook grote forellen vangen...
Niet zeuren en gewoon gaan vissen/proberen zouden ze op de club zeggen, maar ik vraag me dit toch wel af. Scheelt me zelf wielen uitvinden. 

p.forel

Grote forel op lichte hengel ja dan dril je iets langer
Om dat je meestal ook met lichtere tippet vist

Maar zolang je de hengel niet verder laat buigen dan 90 graden.
Dus gebruik maak van de  butt deel  van je hengel  kan je kracht zetten zoveel je wil

Scaramouche

Quote from: Mara on December 29, 2019, 16:28:57
En dan heb je ook nog te maken met de vlieg die je eraan zet. Zijn hier richtlijnen voor? Al zegt haakmaat ook niet zoveel als je er flinke goldbead en een halve kip op zet.

Soms is het een kwestie van compromissen sluiten. Het komt geregeld voor dat grote vis op heel klein spul aast; larfjes die als je ze vertaalt naar een vlieg of nimf op maatje 20-22 uitkomen. Probleem is dan dat bij een heel kleine haakmaat het oogje van de haak vaak te klein is om met een stevige tippet te vissen. Maar als je met een zware hengel een lichte tippet gebruikt, heb je meer kans op lijnbreuk. Omdat je hengel minder kracht absorbeert zul je dan heel secuur op de slip of op de hand moeten drillen en dat kan nog best listig zijn. Op zo'n klein haakje heeft het ook weinig zin om met een stevige bead te vissen; je kunt dan beter de bead op je tippet rijgen en dan de vlieg aanzetten. Met een klein stoppertje voorkom je dat de bead dan van je vlieg 'wegschuift' al is dat risico klein.

Hiet is wel een mooi overzicht dat je kunt gebruiken om je haak en tip te matchen:
https://howtoflyfish.orvis.com/choosing-equipment/equipment-articles/474-how-to-choose-the-right-tippet-size
Liever 1 vis aan de haak, dan de lucht van 10

Mara

Bedankt voor de tips, zoiets zocht ik inderdaad. Ik pak makkelijk te dik zie ik...  en dat vliegen dan stugger door het water gaan herken ik wel.
En het drillen gaat hier nog niet geweldig (vis schiet nog best makkelijk los, ik schijn nog te voorzichtig te zijn) maar nog geen lijnbreuken gehad gelukkig.

Scaramouche

Nimfje of streamer aan een lusje knopen zorgt voor meer beweeglijkheid. rapalaknoop of perfection loop zijn makkelijk te knopen langs het water en brengen wat meer levenein je onderwaterpresentatie.
Liever 1 vis aan de haak, dan de lucht van 10

Mara

Ja kan me voorstellen dat hij dan meer kan bewegen. Zal ze eens gaan oefenen want aan de waterkant, koude handen en wind (en bril nodig) is het altijd een stuk lastiger ;D