Vliegvissen in ... > Frankrijk

familievakantie aan de Ain en de Ognon

(1/5) > >>

markpiet:
Morgen gaan we op vakantie naar Frankrijk. We doen 2 plaatsen aan. Camping du Moulin in Patornay aan de rivier l' ain waar wij twee weken verblijven. Hierna gaan we op de terugweg maar blijven we nog een week op camping val de bonnal in Bonnal aan het riviertje de Ognon. Ik heb het boek wondervliegen 2 er op nageslagen en dat stemde mij niet hoopvol. De slechtste periode en zeer schuwe vissen. Hierbij ook nog het nieuws dat er in mei een vissterfte was geweest.
Nou ik ben benieuwd. Het doel is om naast de gezinsuitjes/vermaak in de overige uurtjes wat te vissen. #4 en #5/6 mee. Berg vliegen gebonden vanaf maatje 18 tot wat sprinkhanen op maat 10 schat ik zo en voor de gein ook nog wat droge red tags op maat 10. Ik ben benieuwd of die grote vliegen wat opleveren. Maar vol vertrouwen gaan zeker de vliegen naar voorbeeld van Leon Janssen, De grey flag, het KGV-tje, de red spinners en de BWO aan de lijn. De vissen die ik hoop te vangen zijn natuurlijk de bekende Jura zebra forellen, de vlagzalm waarvan het enige exemplaar dat ik tot nu toe gevangen heb op camping bissen in Luxemburg een monster van zeker 10cm was.  ;D Maar dit is ook een uitgelezen kans om weer eens kopvoorn te vangen. Het kleine spul schuw ik ook niet. zo ving ik in de Ourthe ooit gestippelde alver. Eigenlijk vind ik elke nieuwe soort spannend. Dus grondeltjes en elritsen opgepast.  ;D
Uiteraard het forum afgestruind naar informatie. Oei wat kan het water hoog stijgen in de Ain zeg. Grote vissterfte in het verleden, troebel water en schuwe vissen. En volgens Goswit is de hengelsportzaak in Champagnol ook beslist een bezoekje waard.

Uiteraard is al die opgezochte informatie vergeten zodra ik de rivier zie de de visdrang tot een hoogtepunt stijgt. Bij de eerste gelegenheid een carte des vacanses aanschaffen en gaan. Niet vergeten de kaart verlengen in plaats van een nieuw aanschaffen. Scheelt weer een paar euro's. Natuurlijk laten weten dat ik Nederlander ben. Nou dat zal wel lukken want "Mon Francais ca c'est tres terrible" ::) Het is dat Sanne het afgelopen jaar frans op school kreeg. zodat ik het een beetje op kon halen.

Uiteraard volgt er na thuiskomst weer een verslag en mogelijk een filmpje (of een link naar youtube). Met een beetje geluk natuurlijk met gevangen vissen i.p.v. alleen maar sfeerbeelden en mooie panorama's

goswit:

 Veel plezier  Markpiet

Beertje:
Bon vacance mon ami. ::bbq::

pierre:
Markpiet, ik weet niet of je tijdens je vakantie dit nog leest, maar sla 's ochtends en overdag het turbulente water van de stroomversnellingen niet over. Zit meer zuurstof in het water, daar houdt forel van. Voorzichtig waden en bewegen, korte worpen maken met weinig lijn op het water en zo de 'pockets' afvissen. Kan met een droge vlieg, maar ook met een nymf onder een beetverklikkertje of met de 'French nymfing'-techniek. Actieve manier van vissen!
Op veel rivieren in Frankrijk is de avondsprong belangrijk, dan kun je ook op rustiger/vlak water mooie tijden meemaken, soms is het net dat half uurtje voor het echt te donker wordt om te vissen  :). Overdag is het op knalhelder vlak water bijna niet te doen om vis te vangen, 10/100 tippet aan je droge vlieg is dan al te veel. Maar proberen kan altijd, zorg dan voor ultralange leaders (5 meter of meer is vaak nodig op druk bevist water). 's Ochtends heeeeel vroeg kan ook goed zijn; ik vis dan het liefst met de nymf, omdat er dan maar weinig insecten uitkomen.
Wondervliegen (1 en 2) van Leon Janssen kun je inderdaad veel van leren, zeker over de posten en de benadering. En de vliegen zijn ook prima.

Komt goed, gewoon doorzetten  ;).
In ieder geval succes en geniet van je vakantie!!

markpiet:
Nou. Daar komt het beloofde verslag. Deel 1

Aangekomen op camping le Moulin in Patornay aan de rivier de Ain volgde gelijk een teleurstelling. We hadden een huisje geboekt tegen de rivier. Nou dat klopte wel. We stonden nog geen 5 meter van het water. Helaas zat er en hoog hek tussen.  ;D Aan de andere kant van het hek zag ik wel veel vis zwemmen. Dus na de aanschaf van de vakantievergunning gelijk maar erop uit na het avondeten. Leuk stukje daar. Veel kleine kopvoorn, alver en gestippelde alver Ik zag zelfs een karper zwemmen in het rustige stuk. Begint er ineens een man naar me te roepen al wijzend naar een bordje. Peche reservĂ©. Ik roep nog terug "oui reservĂ© pour moi". Ik heb toch gewoon een vergunning voor het stuk dat gereserveerd is voor te vissen dacht ik nog. Blijkt uiteindelijk dat dit een soort visreservaat is. Dat betekende dus het einde van deze leuke stek zo dicht naast de camping. Maar ik had nog meer bordjes gezien. APPMA La truite de l'Ain 3 truites Maxi. Daar mag ik dus wel vissen. Best onduidelijk waar wel en waar niet is toegestaan. Maar in de loop van de dagen werd het me wel duidelijk.

Een paar km tegen de stroom in was een mooie stek. Deze had ik ontdekt via google maps. Rustige stukken met een 3 tal stroomversnellingen en goed bereikbaar omdat daar zo'n kanotocht eindigde. Mezelf ergens door de bosjes gewrongen om bij een rustige nevengeul te komen vond ik daar mijn eerste forel. Een onmogelijke plaats natuurlijk. Onder een struik waar ik alleen stroomafwaarts van kon staan. Nauwelijks ruimte om te werpen lukte het me toch om mijn vlieg over die forel te presenteren. Nou ik heb in 2 weken mijn hele arsenaal geprobeerd. droge vliegen van alle soorten aan een 4m lange leader. KGV-tjes in maat 18, klinkhamers maat 16 en zelfs sprinkhanen maat 8, mosquito's, enz. Maar ook allerlei type nimfen in de maten 18 tot 12. Ook streamers op haakmaat 6. Helaas heb ik hem nooit te pakken kunnen krijgen. Het enige waar hij op reageerde was op mij zelf als ik te veel bewoog. Dan was hij weg. Kon ik het de volgende dag weer proberen. Gelukkig kreeg ik daar wel mijn mooiste vangst van de vakantie. Op een klinkhamer #16. Toen deze de forel was gepasseerd zag ik zo'n grote kopvoorn aan komen zwemmen. Je kent ze wel. Ze zitten bij iedere camping en iedereen zegt dan dat daar zulke grote forellen zwemmen, maar niemand krijgt ze ooit te pakken. Dus op 2 meter afstand zie ik die voorn mijn vlieg naar binnen zuigen zonder maar een rimpeltje in het wateroppervlakte te maken. Op afstand had ik deze aanbeet nooit gezien. Dat werd nog spannend. 10/00 tippet en ik moest ook nog een meter vanaf de oever zakken in het water dat mij daar iets te diep was. Uiteindelijk via een boomwortel naar beneden geklommen. En daar mocht ik die kopvoorn van 49cm landen. Mooie vis hoor en een stuk groter als die forel die toch niet reageerde.

Ik wist dus 1 post van een forel en twee bij benadering omdat ik die daar een paar keer had zien springen. Geen enkele keer heb ik stijgende forel gezien. ook niet 's-avonds tijdens een hatch van eendagsvliegen. Helaas dus geen forel gevangen. Maar wel elke dag aardig wat vis gevangen. Veel last van hele kleine vis. Deze pakte de vlieg zodra deze het water raakte. Een droge vlieg maat 18 is daar dus niet tegen bestand kwam ik achter. Die haakte zo'n kleintje of zonk dan af. in de avond vaak door gevist totdat de kans op het haken van een vleermuis groter was dan een vis.

Bij een andere kano uitstappunt direct tegenover de camping viste de locals met spinners en wormen en een klein fuikje bij hun voeten op alles wat maar op vis leek. Forel werd er nooit gevangen. (dat gaf enige troost) Wat die gasten nou moeten met elritsjes van nog geen 7 cm is mij een raadsel.

Na een week werden we getrakteerd op een hevige onweersbui. Ondanks de grote takken die overal gevallen waren gelukkig zonder schade gebleven. Helaas was het waterpeil zeker 60cm gestegen. misschien zelfs 80cm. Op grindbanken waar ik eerder met droge voeten kon staan kwam het water nu tot mijn kruis. En na het voorbij zien drijven van een complete boom heb ik besloten om daar niet meer te vissen. Hij zal maar tegen je aandrijven als je er met je rug naar toe staat. Ik sta daar toch maar helemaal alleen. Vanaf toen dus alleen nog bij de camping gevist. Helaas gingen de vangsten hard achteruit door het snel stromende troebele water.

Ik heb er nog een filmpje van gemaakt om er een beeld van te krijgen.


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version