Op de uitkijk naar de elft

Started by Franky Boy, May 18, 2013, 07:32:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Franky Boy

In het item over een mogelijk waadverbod in de Nieuwe Waterweg, had ik al iets over de grotere broer (of zus) van de fint geschreven en dat die er dit jaar of de komende jaren (hopelijk) aankomt. De elft (Alosa alosa) dus!
Ik had in dat bericht de maten van zowel de fint als de elft een beetje overdreven (Ja, je bent sportvisser of je bent het niet!  ;) )
De fint wordt echter maximaal 45 en heel soms tot 50 cm.
En de elft ('meivis') wordt maximaal 60 tot 65 cm.
De afmetingen van beide vissen zijn eigenlijk het enige betrouwbare kenmerk waar je aan de waterkant iets aan hebt.
De wetenschappers houden ze uit elkaar door het aantal witte kieuwaanhangsels op de kieuwbogen te tellen, maar dat is voor een sportvisser zo'n gedoe. Je moet het kieuwdeksel oplichten en die dingen gaan tellen; tegen de tijd dat je daarmee klaar bent, is de elft inmiddels al overleden.
En het is beter dat we de elft zo snel mogelijk weer loslaten zodat hij (of zij) de weg naar Duitsland kan vervolgen. De Duitsers hopen dat ze weer naar de uitzettingsplaatsen met grindbodem in Duitsland zullen terugkeren. De elft trekt namelijk veel verder de rivier op dan de fint die niet verder dan de Lek of het Hollandsch Diep komt om zich voort te planten. Elften wisten vroeger zelfs de Rijn bij de Elzas (Frankrijk) te bereiken. Of ze dat nu nog doen, is maar de vraag. Het kan zo maar zijn dat ze in Nederland (bijvoorbeeld in de Waal) al geschikte paaiplaatsen vinden. Net zoals de uitgezette houting (Duitsers, bedankt!) ook nauwelijks meer helemaal naar Duitsland trekt om zich daar voort te planten.
Vang je dus een 'fint' van 50 cm of meer, dan is de kans heel groot dat het om een echte elft gaat.
In het bijgaande foldertje (PDF) vind je meer bijzonderheden over de elft en over het internationale herstelprogramma van de elft waaraan Sportvisserij Nederland ook deelneemt.
http://www.lanuv.nrw.de/veroeffentlichungen/infoblaetter/info24/lanuvinfo24_NL.pdf

De elft wordt in Frankrijk en de USA als een weergaloze sportvis aan de vliegenhengel of de spinhengel gewaardeerd. De Amerikanen hebben de Amerikaanse shad (elft) zelfs in de negentiende eeuw samen met striped bass per spoor helemaal naar de andere kant van hun continent getransporteerd en daar in Californië  in de Sacramento River losgelaten. Ze hebben daar nu aan de westkust een fantastische sportvisserij op elften en stripers! Wie zegt daar 'faunavervalsing'?
Overigens zijn zowel de elft als de fint sinds kort in de Visserijwet beschermd!
(Dus vertel dat die 'fintenmeppers' maar! - Nog gevaarlijker dan te diep waden in de Waterweg, schat ik -)
In de laatste versie van de Visserijwet zijn de volgende vissoorten door een gesloten tijd van het gehele kalenderjaar beschermd: Elft, fint, kwabaal, meerval, serpeling, sneep, zeeforel, zalm, zeeprik en vlagzalm.
Het is maar dat je het weet...

Beertje

Voor diegene die dit jaar naar de "Dordonge" afreizen,kunnen ook als ze willen op deze vissen los gaan.Ik heb een paar jaar geleden daar vissers bij een stuw er op zien vissen met de vlieghengel.
http://www.indedordogne.nl/vissen-dordogne/trekvissen-in-de-dordogne/
If flyfishing were a sin, I'de be the devil's right hand man.