Skagit

Started by paul de bruijn, December 10, 2018, 21:54:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

paul de bruijn

Heeft iemand ervaring met Skagit single hand lijnen voor een #4 of #5?
Heb uiteraard huiswerk gedaan op YT,maar wat me opvalt is dat de single hand lijnen rond de 175 en 250 grain liggen(maximaal voor een #7)
Nu zie ik dat de meeste bekende winkeliers zo n beetje bij 400grain beginnen :o
Wie heeft ervaring en wil de set-up voor een #4 of #5 delen,kom namelijk niet verder dan 175 grain voor een #4 en rond de 225 grain voor een #5.
De set up is bedoeld voor een 10ft.
En ik bedoel echt Skagit,geen Spey of Scandi
Tips zijn welkom

JB

#1
Kijk eens naar de lijnen van het merk OPST.
Pureskagit.com
Een dag niet gevist is een dag zonder ergenis (vlieg aan de bodem, vlieg in een boom, vis verspeelt en mijn favoriet NIETS GEVANGEN)

Rene V.

OPST commando head 150 grain bij Fauna hengelsport.Ook skagit micro tips.Volg ook OPST op Facebook,zowat dagelijkse updates.

Succes Rene V.

paul de bruijn

Bedankt Rene en JB,had t idd al gevonden.Hoop dat iemand ervaring heeft met OPST.Was tegelijk op zoek naar Airflo Scout,dat schijnt ook een erg goede Skagit lijn te zijn,en begreep op YT dat er tussen de twee verschil zit.Zal Fauna s bellen,kan niet zien of t alleen de head is of met volglijn.
In ieder geval bedankt zover voor de reactie

Rene V.

Het alleen de head dus er komt een volglijn bij.Ze hebben van OPST ook skagit lijnen in een geheel,dus head en volglijn ineen.Is nog hagelnieuw dus weet niet of ze al in NL te koop zijn.

Ochi

#5
Bij dubbelhandig en switch zou ik voor skagit altijd een losse head en runninglijn kiezen.
Vis ook nog wel eens intermediate heads en het wisselen gaat dan lekker snel.

Ben ff nieuwsgierig wat je precies gaat doen?

Ga je enkelhandig skagit gooien of heb je een andere reden waarom je dit wil gaan gebruiken?
Ik heb met een bijna 11 voet switchrod wel eens geprobeerd om enkelhandig te skagitten, het werkt wel maar dubbel koste mij toch minder kracht.
In het verleden had Scientific Anglers enkelhandige skagit sets die je nu nog wel een voor weinig op ebay ziet maar ik vond die heads vrij lang en ben zelf meer fan van het kortere heads met 10 tot 15ft T8 tot T17 lijnen er achter. 

Misschien is het een optie om een oude dubbelhandige skagit zelf op gewicht/maat te knippen. Bij switch deed ik vroeger niet anders en tegenwoordig maakt men zo ook triple D heads voor enkelhandig bruikbaar. Heb toevallig een paar weken terug bij ADH zo wat 18gr heads aangeschaft van LTS a 39€. Door hun op gewicht gemaakt uit lichte dubbelhandige switch lijnen. Ik ga hier wel overhead mee gooien vandaar het lage gewicht.

Greetz Ochi

paul de bruijn

Nou Ochi,ik wil per se mijn enkelhandige hengels gebruiken,en t voordeel van Skagit,maar ook Scandi lijn is dat dat dan gewoon kan,met erg korte belly s.12ft,15ft.En ik wil s kijken of het werkt(volgens experts wel) om met heel lange leaders de boel toch nog redelijk eruit te krijgen zonder je een ongeluk te strippen(mijn techniek moet ik s bij gaan werken hoor :)) Maar omdat je de boel als "anchor"gebruikt zou het redelijk moeten lukken,en presentatie is niet zo belangrijk als je  4 meter diep vist.En omdat ik volgend jaar naar Canada ga is t ook wel handig om tussen de struiken nog iets te kunnen.Maar alle tips zijn welkom.kreeg van Rene al de Guideline onder ogen,ook interessant

paul de bruijn

En misschien niet onbelangrijk,wil t op een 10ft #4,hoogstwaarschijnlijk op een 10 ft #5 gebruiken(dus rond de 200grain)Mocht het bevallen dan kan ik altijd nog zwaarder gaan,maar dit is eigenlijk voor de rivier visserij

Ochi

Werken doet het 100%

Een paar jaar terug toen ik een tennisarm had en toch Fint wilde vissen deed ik dit met een bijna 11ft switchrod.
Echter merkte ik dat het met een hele rustige dubbelhandige skagitworp voor mijn tennisarm nog minder pijn gaf dan het enkelhandig uit te voeren(ontlasten). Zo toch een paar maanden heerlijk staan vissen zonder mijn tennisarm te verslechteren en de Fint schrok nou niet echt van dat geweld op het water.


paul de bruijn

Ik ga het proberen.En omdat mijn linkerschouder wat erg vervelende pijnen begint te vertonen wil ik eens kijken hoe dit werkt,je staat veel minder te strippen.Afgelopen zomer een paar keer na een uur strippen het gevoel of er een mes in mijn schouder stond(al mag een specialist daar volgend jaar mee aan de slag)
Maar ik ben benieuwd.Klinkt voorlopig als een goede win win situatie

p.forel

#11
ik heb de opst 150 grain  voor op een aftma 4  alleen ik vind hem te kort kwa head  werpt niet lekker op mijn 12 ft  hengel
op een 9ft werpt  hij wel weer fijn
volg lijn is suoer van hun geen geheugen
voor mijn 12ft heb ik nu een  head gemaakt uit een schootinghead aftma 8 heb nu net iets meer lengte voor goed anker 

Raymond

Ik ben dit met een beetje verwondering aan het lezen. De reden dat je hier zo weinig over vindt, is dat de techniek die je wilt toepassen eigenlijk is ontwikkeld voor tweehandige hengels. Ik zou persoonlijk, maar wie ben ik (?), toch voor een "korte" switch hengel kiezen. Je zult ongetwijfeld je redenen hebben om dit met een enkelhandige stok te willen doen, maar ik denk dat je je het toch zelf een beetje moeilijker maakt dan noodzakelijk.

Ik blijf deze topic in ieder geval nog even volgen, ben nieuwsgierig hoe het vervolg is...
::wtf::

paul de bruijn

Nou Raymond,geen verwondering hoor.Buiten het feit dat ik geen zin heb een dubbelhandige hengel aan te schaffen zijn er meer redenen.
De nieuwe Skagit en Scandi,zelfs Spey  lijnen zijn specifiek ontworpen voor enkelhandige visserij.
Rio,Guideline,Airflo hebben allemaal sinds kort lijnen speciaal voor single hand visserij.OPST al veel langer.
Vind het een beetje overkill om met een 12ft achter een struik te gaan staan,en zoek het ook specifiek in de 4 tot 6 klasse.
En ik denk zelf dat de reden dat je in Nederland zo weinig vind dat het hier weinig wordt beoefend.
In Amerika en bv Canada juist heel veel.
En wat P.forel al aangeeft eigenlijk,op de 9ft werkt het dus,niet op een 12ft.
Ik hoop deze week mijn nieuwe hengel binnen te krijgen,dan is de bedoeling eens wat te gaan testen voordat ik beslis welke lijn ik ga aanschaffen.Scandi,Skagit of misschien Spey

Marco B

Zo'n singlehand skagit lijkt me ook wel iets voor de zeeforelvisserij. Bij harde tegenwind gebruikte ik nog wel een een 11,9ft spey #5. Daarmee kwam je heel gemakkelijk tegen de wind in en was ik t.o.v. mijn vismaatjes die met een enkelhandige hengel visten best in het voordeel. Maar het had en heeft ook een aantal nadelen. Door de lengte van de hengel kun je de vis vrijwel niet met de hand landen en zit je ook best te klooien om de lijn na het binnenstrippen er weer uit te krijgen, tenzij je de lijn niet geheel binnen vist.
Ik zie onder bepaalde omstandigheden dan ook best iets in deze lijnen. Het nadeel lijkt me alleen het behoorlijk hard neerkomen door de opbouw van de lijn want erg subtiel lijkt het mij niet.
Volg je slechts de kudde, dan loop je altijd door de stront!

Ochi

#15
'Het nadeel lijkt me alleen het behoorlijk hard neerkomen door de opbouw van de lijn want erg subtiel lijkt het mij niet."

Daarom gebruik je deze techniek ook op grote stromende rivieren en op zee.
Dan is dat hele subtiele minder nodig.
De vliegen die je gebruikt zijn ook meestal zwaarder omdat je vaak naar de bodem wilt komen.
Als je met zware zinktips gooit krijg je dat overhead bijna niet voor elkaar. 

Ik vis ook dubbelhandig en heb met de Scandinavian stijl meer moeite een zinkende shootinghead weg te krijgen dan dat ik een intermediate Skagit lijn gebruik met 10 tot 15 voet zware zinktips en grote vliegen. Wil je dubbelhandig subtiel dan is Scandinavian meer geschikt. Skagit noem ik altijd "Poepen zonder duwen"  ;D

Om enkelhandig dezelfde diepte op dezelfde wateren te vissen gebruik ik een #8 of #10 met een Teeny 350 of 450. Ik kan je vertellen dat ik na een dag zwiepen dan beduidend meer last heb van de arm dan hetzelfe met een dubbelhandige #7 te doen.

Greetz Ochi

p.forel

Paul kijk ook eens bij lee wulff  de ambush lijn. Zelfde principe als de rest alleen al veel langer op de markt
Ook iets meer lengte kwa head  en gelijk volledige lijn hebben ook een short versie van deze lijn
Of je moet met een losse head van 195 ook uit de voeten kunnen


paul de bruijn

Bedankt voor de tip,zal een kijken P forel
Skagit heeft idd niks met subtiel aanbieden te maken,maar op snelstromend water en diep vissen niet echt belangrijk.
En idd Ochi,voor zover ik me ingelezen heb is Skagit idd meer voor zware vliegen,Scandi is meer voor kleinere vliegen.
En het is precies wat je zegt waar ik het voor wil gebruiken,op zee en snelstromend water
Vandaag de hengel binnen gekregen,dus ga zeer binnenkort eens experimenteren met de 10ft#5 en 10ft#4 en uiteraard de 9 ft.Heb wat ongebruikte lijnen liggen,die eerst maar eens op gewicht knippen om eens te kijken hoe of wat.

Ochi

#18
Zou beginnen met knippen minimaal 3 klassen zwaarder dan je hengel.
Dit geld voor switchrods van 10,5 tot 11 voet vrij aardig.
Kan je hem altijd nog per 10 a 20 cm inkorten tot het lekker gooit.
Enne Skagit vraagt niet veel kracht, doe dat ook niet, probeer een rustig subtiele beweging te maken als je aan het knippen en gooien bent. Dit voor het geval je te zwaar bent en de hengel heel wilt houden.

Zorg dat je een goede zware tip hebt om te ankeren in het water, in tegenstelling tot Scandinavian moet je met Skagit echt ankeren voordat je de beweging maakt en hem eruit gooit. Mijn lichtste T lijn is een T8
Als je die niet al te lang maakt, zou beginnen met een voet of 5 a 6, kan je deze wel op een #5 proberen.
Het wordt ff uitproberen vrees is maar des te leuker als het lukt.

Meest vervelende is tekens weer tip, leader, vlieg eraf, inkorten en alles weer monteren om weer te gooien.

Succes en hou ons op de hoogte?

Zoek ook ff op Speypages.com, als je op dat forum de zoekfunctie gebruik kom je vast iets tegen wat jij ook kan gebruiken.

Greetz Ochi

p.forel

Ik zou van het einde beginnen met knippen zo hou je de tip van je head nog intakt
Eerst op de weegschaal ongeveer 200 grain af wegen. Dan knippen en dan telkens  gooien en enkele cm er af knippen tot je op je juiste gewicht ben voor je gevoel

Eenmaal dit gedaan head weer wegen zodat je voortaan perfect weet wat je moet gebruiken
Voor zink heads of inter

Ochi

#20
P.Forel, als je een normale vliegenlijn wilt gaan gebruiken voor dit klusje, dus geen zware shootinghead inkorten,  wil je dan die dunne tip wel houden?
Hoe ga je met zo'n dun tipje een stuk T8 of T10 wegzetten wat je nodig hebt om op diepte te komen?
Mijn tips van kant en klare skagit lijnen zijn wel dunner dan de lijn zelf maar geen vergelijk met een tip van een aftma 7 of 8 lijn. Dat zijn volgens mij de lijnen die je zoekt om te verbouwen, gewicht zit in de belly in de eerste 9 meter is mij altijd verteld.
Of ga jij er al vanuit dat de runninglijn eraf geknipt wordt, dan kan ik je mogelijk volgen echter blijft het dan een dun tipje.

Greetz Ochi

Raymond

Ik heb het gevoel dat hier langs elkaar door gepraat wordt. Ik begreep dat de topicstarter met enkelhandige hengels skagitheads wil gaan wegzetten. Nou komt Ochi met de tip om drie klassen zwaardere lijnen te nemen omdat dat ongeveer de standaard is bij switchhengels.

Correct me if I'm wrong...

B.t.w., in Europa is alles te krijgen op het gebied van "speyhengels" en lijnen en geloof me, die Amerikanen doen sowieso niets anders. Die gaan echt niet met een enkelhandige hengel moeilijk doen. Want uiteindelijk, eerlijk is eerlijk, voor dit soort visserijen (stromend water met grote salmoniden) zijn die tweehandige stokken in combinatie met een scandi of een skagit head zo ontzettend relax te handelen. Ik heb een 12,6" voor een #6 waar ik een 420 grain scandi op gebruik en dat gaat allemaal zo ontzettend gemakkelijk dat je echt niets anders meer wil. Maar nogmaals, ik blijf deze topic met aandacht volgen.
::wtf::

p.forel

Klopt Ray totaal anders maar principe is gelijk  kwa opbouw van de lijn. Alleen totaal andere gewichten
Waar een switch 4  225 tot 275 grain zit
Een gewoon enkelhandige normaal 120 grain en met skagit 175
Werken op enkelhandige met zware zinktips er nog eens aan  is in mijn ogen geen optie
Heads maken van zinklijnen werk wel weer prima
Switch en enkelhandig is totaal andere materie  kwa werpen

Ik heb niet voor niks een hengel gebouwd die beide  style. Kan hebben dit door handvat te veranderen naar enkel of switch

p.forel

Ochi ja dunne tip behouden als je met drijlijn en kleine vliegen gooi
En wat jij als dunne tip ziet is denk ik het hele kleine stukje level lijn aan het begin das meestal net 1ft lang
Dat kan weg als je dat handiger vind maar het stukje front taper helpt heelveel met het netjes werpen
En gaat het neerslaan van je zinktip tegen

Ochi

#24
Raymond,

Volgens mij wil Paul met een enkehandige 4 of 5 hengel van 10 voet Skagit gaan vissen op de rivieren in Canada en ook wel tot 4 meter diep. Daar heb je echt een zware tip voor nodig anders kom je niet eens op de bodem.
Mijn switchrods zijn 10,8 voet en ook enkelhandig te vissen. Alles boven de 11,5 voet noem ik zo en zo dubbelhandig. Switchrods zoals mijn aftma 6 gooien prima met een gewone 8 of 9 lijn alleen is de belly vaak veel te lang. Wil je een beetje zware tip wegzetten dan moet die belly echt korter. Een aftma 8 of 9 belly wat inkorten en vervolgens een paar voet T8 of T10 zal ook op een enkelhandige 10 voet aftma 5 prima werken. Voor skagit werpen heb je gewicht nodig om de geankerde lijn en zware vlieg eruit te knallen. Heel anders dan scandi, die anker je niet. Daarom kies je bij scandi altijd voor gewicht lijn + leader(tip) samen en bij skagit alleen voor gewicht van de lijn. Maakt praktisch niet uit wat de tip weegt voor skagit zolang je ze niet heel veel langer dan je hengel maakt tenminste. 

Ben het met jullie eens dat switchrods anders reageren dan enkelhandig in dezelfde klasse omdat ze ongeacht hun klasse vaak strakker/zwaarder zijn. De zinktip zal enkelhandig zeker geen 10 voet zijn. Maar als Paul naar de bodem wil red je het niet met scandinavian leaders en moet je toch naar het zwaardere T werk. Wat Ik leuk vind is dat Paul het gaat proberen en ik weet zeker dat hij de combinatie gaat vinden gewoon omdat het kan.

Oh ja en de gemiddelde Amerikaan vist skagit omdat hij uberhaupt niet enkelhandig of scandinavian kan werpen. Skagit is de meest luie manier van vliegvissen welke je bijna ongestraft kan beoefenen. Dat kan je van enkelhandig of scandinavian niet zeggen ;D

Greetz Ochi