Drijvende lijn versus zinkende lijn

Started by Buffalopierre, August 30, 2017, 15:54:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Buffalopierre

Als men wenst te nymphen op geen al te grote diepte ( max 1,5 m) en op bijna stilstaand water, moet men dan een zinkende lijn gebruiken of gewoon een drijvende lijn, eventueel lichtjes verzwaard op het einde? Sorry voor deze basisvragen, maar ik heb nog geen ervaring met vliegvissen.

Floor

Een drijvende lijn. Je gebruikt immers een leader met tippet van in totaal toch al snel minstens zo'n 3 meter, dit hele spulletje zinkt al je kan evt de leader en tippet ontvetten en een verzwaarde nimph gebruiken om de zinksnelheid te vergroten. Bijkomend voordeel is dat je bij een drijvende lijn eventuele aanbeten kan zien omdat je lijn weg trekt of anderzijds beweegt.
It's 106 miles to Chicago, we got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark... and we're wearing sunglasses...Hit it.

Scaramouche

Precies wat Floor zegt. Je hebt dan nog de keuze om de aanbeet te registreren door contact te houden met de nimf of door middel van een dobbertje (al spreekt men liever van beetverklikker in de vliegvisserij  :) ). En dan heb je ook nog de optie om een drijvende vlieg als beetverklikker te gebruiken ('new-Zealand style') in de gevallen dat het gebruik van een dobbertje  niet is toegestaan (sommige Engelse clubs verbieden het gebruik van een 'bung' zoals ze dat ook wel noemen).
Liever 1 vis aan de haak, dan de lucht van 10

Troutbuster

#3
Broeders,

Waar en ook niet helemaal waar!!

Op water van 1,5 meter diepte kan men prima vissen met een zinkende lijn hoor, op zwaar bevist (forellen) water kan het zelfs beter zijn dan met een drijvend exemplaar!!

Vis en dus ook forel kijkt omhoog, ziet dus naast de aangeboden vliegen, ook de vliegenlijn!!

Met een zinklijn, (Di3 of zelfs Di5) korte leader en drijvende vliegen zoals bv. blobs of fabs, ziet de forel alleen de vliegen, lijn ligt immers op de bodem!

Het "sneaky" bijna statisch vissen is vaak het beste, en door de geringe rek van de moderne vliegenlijnen komen de aanbeten snoeihard door!!

Met kan zelfs buzzeren met de zogenaamde "upsite down" techniek waar de puntvlieg en hoogdrijvend exemplaar is met daaronder 1 of 2 buzzers!

Het vereist wel ff wat uitpeil werk, want de hoogdrijvende puntvlieg fungeert mede als beetverklikker als een van de buzzers gegrepen wordt.

De bodemgesteldheid van je water moet wel geschikt zijn voor deze visserij, dus niet al te veel obstakels en geen grote diepte verschillen.

Kan soms het verschil maken tussen vangen en blanken!!

Groet en goeds

Jan
"Petri Heil"