hengel Ronde Bleek

Started by rein, May 23, 2012, 08:09:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rein

Ik zit te twijfelen om van het weekend naar de Ronde Bleek te gaan met m'n jongste zoon. Op de website zie ik staan dat ze adviseren om minimaal een #8 hengel te gebruiken. Nu begrijp ik dat er grote jongens daar rondzwemmen maar is er volgens jullie ook te vissen met een #5?  Is het niet met name de tip die niet te dun moet zijn?

alvast bedankt voor de info

Rein

vliegvisgek

persoonlijk zou ik voor een strakke 6of7 gaan 5 is wel erg ligt zitten kanjers in en oh zo sterk dat je de vis kapot drilt daarom moet je er met een 7of8 vissen

HappyFisherman

Had ik het op de Fair met de eigenaar ook over en die wil het gewoon liever niet hebben. Je zult er ook maar zo'n bakbeest aan krijgen en dat ie door jou toedoen niet meer weg zwemt na onthaken!
Vliegvissen is bevlogen vissen...

rein

duidelijk  ;D dan maar een andere keer naar de ronde bleek. heb zelf wel een 7 met 8 lijn, maar geen tweede voor de jongste

HappyFisherman

Mail Jan anders even of die een hengeltje te huur heeft. Niet geschoten altijd mis.
Vliegvissen is bevlogen vissen...

Gert

Rein, je kunt eventueel ook een hengel huren op de Ronde Bleek.
Gaan dus! :)

Groet,
Gert

PS
Zie dat Bram inmiddels al ongeveer hetzelfde adviseert. Maar ze zijn dus gewoon te huur.

rein

super, bedankt voor de info!

Philip

#7
Zoals een aantal weten ben ik 1 van de vrijwilligers op de Ronde Bleek, Jan de eigenaar heeft mij gevraagd te reageren op deze discussie omdat hij zich ernstig zorgen maakt over deze ontwikkeling. Hierdoor komt het welzijn van de vis ernstig in gevaar. Hieronder zal ik proberen dit wat beter uit te leggen.

Het is geen geheim dat er zeer grote en sterke vissen rond zwemmen op de Ronde Bleek, regenbogen tot een meter. De laatste 3 dagen worden er weer een aantal vissen boven de 70 cm gevangen met een gemiddeld gewicht van 7 kg.

In het reglement staat duidelijk geschreven dat er met een klasse 8 hengel gevist moet worden, mocht de visser een 7 hebben is dat ook acceptabel. Gaan we nog lager met de klasse gaan we echt spelen met het leven en het welzijn van de vis. (eigenlijk stopt hier de discussie al, regels zijn regels)

Iedereen die een 70plus vis gevangen heeft weet dat deze naar de bodem gaan die op sommige plaatsen 14 meter diep is. Deze vis krijgen we met een lichtere uiteindelijk wel naar boven maar de dril duurt te lang en de vis zal het waarschijnlijk niet overleven. Vaak zwemt deze nog wel weg maar ligt dan na een tijd ergens dood in het water, iets dat we toch niet willen?

Zeker nu de temperatuur weer gaat stijgen is het belangrijk dat de dril zo kort mogelijk gehouden word. Het welzijn van de vis is voor de Ronde bleek erg belangrijk. Dit is ook de rede dat Jan reanimatie kooien gemaakt heeft, mocht de vis toch erg vermoeid zijn kan deze in een kooi gelegd worden. Wij houden deze kooien goed in de gaten en als de vis weer fit is zal deze er uitspringen.

Voorbeeld,
afgelopen zondag heb ik de Ronde Bleek bemand ivm de aanwezigheid van de eigenaar op de flyfair in Dronten. Ik sta met wat vrienden te vissen op de stijger waar de vlotten liggen en zie hoe een visser een beet krijgt. De hengel gaat krom tot in het handvat, de dril duur erg lang zeker als we zien dat er uiteindelijk een 40 cm forel naar boven komt. Ik dacht dit is niet goed, de hengel had geen fightingbutt en dan weten wij meestal al genoeg. Dus ik vraag de jonge man welke klasse heeft die hengel, waarop hij antwoord een 3-4tje, ja ik wilde graag actie. Dan moeten wij ons echt inhouden om niet te onvriendelijk te worden. Natuurlijk was het verder vissen met die hengel niet toegestaan en heeft de visser zijn juiste hengel uit de auto gehaald. Als de eigenaar aanwezig was geweest weet ik niet hoe deze gereageerd had, aangezien we te gast zijn op zijn lokatie en hij zoveel energie en liefde in de vissen stopt!

Even later vaar ik een inspectie ronde met de boot en vind een dikke, helaas dode forel waarop de maat van de visser met het 3-4tje zegt dat is zonde. Dat is het zeker en daarom zijn de regels zo belangrijk.(later die dag vind ik trouwens nog een dode 40er)

Laten we met elkaar dit prachtige water en haar vissen koesteren en niet verpesten door ons niet aan de regels te houden. Ter verduidelijking heb ik hier onder de regels van de Ronde Bleek nog even geplaatst, lees deze door voordat je komt vissen.

Veel vis plezier en hopelijk tot snel met de juiste uitrusting,

groeten Philip



1. Alle bezoekers van deze locatie, ongeacht met welk doel, legitimeren zich desgevraagd en accepteren onvoorwaardelijk het geldende reglement
2. Zonder toestemming van de beheerder is aanwezigheid op de locatie niet toegestaan.
3. Eenieder die zich op het terrein begeeft doet dat geheel voor eigen rekening en risico. Eenieder die ongeacht op welke wijze zich op of in het water begeeft is verplicht zich gedurende die tijd te voorzien van een adequaat reddingsmiddel en is zelf verantwoordelijk voor het daadwerkelijk en doelmatig gebruik daarvan.
4. Personen beneden de leeftijd van 16 jaar mogen uitsluitend onder begeleiding en volledige verantwoordelijkheid van volwassenen het terrein betreden en van de mogelijkheden om te vissen gebruik maken.
5. Er mag uitsluitend met één vliegenhengel met maximaal 2 weerhaakloze haken gevist worden. Het vissen met immitaties van zalmeitjes en het voeren van de vissen is niet toegestaan. Om in het belang van het welzijn van de vissen de drill zo kort mogelijk te houden moet de sterkte van de vislijnen minimaal 4,5 kg zijn. Gevlochten lijnen en lood zijn niet toegestaan. Advies hengel klasse 8. Ter voorkoming van beschadiging van de vissen moet, indien en voorzover aan de orde, gebruik worden gemaakt van grote en vooral diepe schepnetten. Bij gebruik van een vlot of steiger is alleen het daarbij beschikbaar gestelde schepnet toegestaan te gebruiken.
6. Alle gezonde vissen (anders dan regenboogforellen welke bestemd zijn om mee te nemen), worden na vangst en zorgvuldige onthaking in het water vrijgelaten op de plaats van vangst. Het op den droge onthaken dient zoveel mogelijk te worden voorkomen en indien toch noodzakelijk, altijd op een daarvoor geschikte ondergrond te geschieden.
7. Bij twijfel of de gevangen vis goed te reanimeren is, en bij beschadigingen of afwijkingen van welke aard ook, de vis in de daarvoor aanwezige separatie voorzieningen zetten of direct doden en bij de beheerder afgeven. Derhalve géén vissen met een twijfelachtige conditie terugzetten. Zieke en/of beschadigde en dode vissen moeten terstond na vangst en/of signalering bij de beheerder worden gemeld op 06 – 13 23 06 90.
8. Tijdens het verblijf op het terrein dient weidelijk gedrag te worden aangehouden. Daaronder valt met name respect voor de vissen zowel als voor de overige flora en fauna. Gebruik van voor anderen hoorbare geluidsinstalaties is niet toegestaan. Bij diefstal (dus óók zonder betaling meegenomen vis) wordt aangifte gedaan bij de politie.
9. Eenieder houdt met het vissen een afstand van tenminste 10 meter in acht ten opzichte van andere vissers. Waar mogelijk, andere vissers alleen langs de achterzijde passeren. Voor het vissen vanaf de steigers geldt een maximum aantal van 2 personen per steiger. Het is niet toegestaan om te vissen terwijl de motor op vlot of boot in werking is.
10. Gevangen vissen welke zijn bestemd om mee te nemen (alleen regenboog forellen toegestaan mee te nemen) worden terstond na vangst gedood, en vóór het verlaten van het terrein aangemeld en betaald aan de balie tegen de daar vermelde tarieven.
11. Alle afval, en in het bijzonder resten van vislijnen, dient terstond in de daartoe geplaatste afvalbakken te worden gedeponeerd. Oók sigarreten en sigarenpeuken dienen na doving in de afvalbakken te worden gedeponeerd.
12. Op de parkeerplaats en het overige terrein is het wegenverkeersreglement van toepassing.
13. Bij afwijkende en alle andere gevallen waar dit reglement niet in voorziet is de beheerder bevoegd te bepalen wat en hoe er dient te gebeuren. Opdrachten en aanwijzingen door en/of namens de beheerder dienen onverwijld te worden opgevolgd.

Philip

Blijf maar lekker op zalm vissen!!!!


Quote from: speycast on May 23, 2012, 16:56:59
Gewoon gaan maakt niks uit 5# 6# 7# of een 8#   

Tip 20/00 en vol in de hengel gaan hangen als je een bak beest er aan krijgt   binnen de kortste keren ligt hij in het netje

Er zwemmen geen zalmen daar dus kan makelijk met je 5#   mits je goed drilt en niet bang ben hengel of tippet te breken

Nootjez

Philip, ik kan je niet anders dan gelijk geven.

Heb nog maar één 70+ er gevangen daar en met een 7 geeft dat al meer dan actie genoeg!
Regels zijn regels.

Hans-oet-remunj

Goeie Aktie Philip...

Btw...regenbogen zijn volgens sommige studies gewoon zalmen....

Een extra reden dus om niet te dun op DRB te werk te gaan. Bovendien wil je zon grote vis toch ook een beetje voelen ?

rein

Beste Philip,

je verhaal is duidelijk en bedankt voor je uitleg. Aangezien ik de discussie in deze post ben begonnen, wil ik dan ook eerst zeggen dat het zeker niet mijn bedoeling was de eigenaar zorgen te brengen, of de regels van de RDB in ter discussie te stellen!! Een eigenaar bepaald de regels en als gast heb je hier simpelweg aan te houden, of je het er mee eens bent of niet. Echter op de website van de Ronde Bleek wordt ook gezegd: Als hengelklasse wordt een AFTMA 7/8 geadviseerd en ben er dan ook vanuit gegaan dat dit niet zo zeer een regel is. Zelf ben ik er altijd vanuit gegaan dat de afta van de hengel/lijn meer te maken heeft met de type (zwaarte) vlieg waar je mee vist of hoe ver je wilt gooien dan met de dril van een vis. Dit komt vooral voort uit de spinvisserij dat ik heeeeeeeel vgoeghà gedaan heb waarbij je een kleine spinner niet makkelijk weggooit met een zware stevige werphengel of andersom.  Mijn vraag is dan ook; ligt het niet aan de tip van de hengel of je een grote vis (snel) kan drillen of niet. Immers heeft volgens mij een vliegvislijn #1 een grotere trekkracht dan een tip van 0.22 diam. die men op een #8 zet. Maar misschien zie ik het verkeerd (ik kan tenslotte niet zeggen dat ik ervaring heb van een meter forel aan een #8, laat staan #1  :-\ ).
Het is nogmaals zeker niet mijn bedoeling (en volgens mij de meeste vliegvissers hier) de vissen kapot te maken of met dis-respect voor de vissen en eigenaar naar de Ronde Bleek te komen.

Het brengt me overigens wel tot een nieuwe vraag en wellicht weet ik het niet omdat ik mijn dril zowiezo kort hou, maar hoe weet of zie je als een vis het waarschijnlijk niet gaat redden na een dril?

Rein

Philip

#12
Beste Rein,

bedankt voor je begrip en we zijn blij dat jij dit onderwerp ter discussie stelt, zodat wij er op kunnen reageren. Dat is het mooie van internet de wereld is er een stuk transparanter door geworden. Dat zie je wel aan sommige reacties in deze discussie het zou echt jammer zijn dat we straks iedereen extra moeten gaan controleren op het water. Waarbij we nogmaals tegen mensen zoals "speycast" zeggen, blijf met die instelling voor al op zalm vissen of doe de vissen een plezier en zoek een andere hobby!

Waar het in de hengel klasse omgaat is dat een 7/8 veel meer body heeft om een vis omhoog te "pompen" en je hebt meer controle over de vis.

Mbt je vraag over het terugzetten het volgende, als je met zorg de vis terug zet en eerst nog even aan de staart vast houd, voel je of de vis weer kracht en energie heeft. Geeft de vis altijd extra aandacht bij het terugzetten en bij twijfel de reanimatie kooien gebruiken of de beheerder bellen met mobiel.

We zullen bespreken of de 7/8 regel duidelijker moet gaan worden in het reglement, bedankt voor de tip.

Veel plezier en hopelijk tot snel

Mr. Tinus

#13
Als ik de regels zo zou lezen zou ik er vanuit gaan dat ik met m'n 6 ook terecht zou kunnen. Voor de duidelijkheid zou ik in de regels vermelden dat er met minimaal een 7 gevist dient te worden.  Voorkomt ook dat mensen voor niets komen.   Aangezien een 6 mijn zwaarste stok is was ik al eens bijna voor niets gekomen.

Arjan Maat

Als trouwe bezoeker van de Ronde Bleek kan ik alleen maar zeggen dat ik in een aantal gevallen heb moeten concluderen dat zelfs een strakke #7 niet altijd optimaal is.




En dit is een strakke #7 krom tot in het handvat, kortom "vol" druk op de vis en de hengel. En #8 had hier beter op zijn plaats geweest!

TL Arjan

Compliment voor je degelijke uitleg Philip ! Tot daar ;-)

Philip

#15
Niet Mike maar Bert dus.... Al die internet namen.

Bert ik weet dat jij af en toe lomp uit de hoek kan komen maar dit advies slaat echt nergens op. Gezellig gesprek altijd leuk maar als jij ons schopt zeggen wij AUW.

Praat maar eens met Jan over dit advies, ik betwijfel dat het gezellig word!

Groet Philip

HappyFisherman

Mike is weer een andere (om verwarring te voorkomen...) Is die vliegendoos nog weer teruggekomen bij Mike?
Vliegvissen is bevlogen vissen...

johannes

als er staat dat het een advies is dan is het nog altijd aan de visser om de hengelkeuze te bepalen.

als het een regel (bv niet lichter dan een 7) dan hebben de vissers dit maar te volgen. simpel en duidelijk iedereen die met een 6 of lichter vist kan dan gewoon weg gestuurd worden.

De meeste vliegvissers kunnen niet drillen klinkt hard maar is wel zo.

om de foto van dryfly (niet om jouw als persoon maar omdat je foto er staat) te nemen: dat is geen drillen dat is een strakke 7 in een heel mooi bochtje trekken en het leverd een mooi plaat op.
de hengel is ruim de 90 graden te opzichte van de vliegenlijn voorbij en verliest dus heel veel liftingpower.
zelf heb ik heel veel zo gedrild en juist dat is heel leuk maar niet echt effectief vele malen meer power is er als de hengel verder naar beneden is het startoog en het oog daarna net boven water en hangen maar.

de zelfde kracht die op de plaat uitgeoefend wordt kan dus met een 5 ook.

ik deed/doe het nog steeds wel eens verkeerd maar probeer er wel steeds meer een gewenning van te maken om de hengel omder een betere hoek te houden tijdens de dril.




HappyFisherman

Wat is dan een betere hoek Johannes? Kan me voorstellen dat je in je BB er nog wel eens iets aan hebt hangen, waarbij je alle power van de hengel nodig hebt :)
Vliegvissen is bevlogen vissen...

Cornico

Je zou je ook kunnen afvragen of een vliegenhengel wel zo geschikt is ( lees gebouwd) voor het op deze wijze drillen van een vis.
Dat ze naar mijn smaak voor dit soort verticale visserij worden misbruikt betekent niet dat iemand iets verkeerd doet of de hengel ongeschikt zou zijn voor vissen van dat gewicht.
Zo'n zelfde vis drillen in een rivier van 1 m. diep met dezelfde hengel zal een heel ander beeld geven.

Misschien handig dat de bekende merken specifiek vliegenhengels gaan ontwerpen die niet zozeer voor het werpen en horizontaal drillen geschikt zijn maar voor het werken met sinkers en semi sinkers en het vervolgens verticaal drillen.

Doet me overigens heel sterk terugdenken aan die keer in Noorwegen toen vismaat Henk bij gebrek aan beter met z'n 2 hander en daarop gemonteerde molen op diepte ging vissen met een pilker en een vis hem vervolgens de hele bodemstructuur van het fjord heeft laten verkennen, maar de vis ooit naar boven kunnen halen of zelfs maar een idee van wat het geweest is, ho maar !

rein

wellicht een idee om met een aantal naar de RB te gaan of OVM om een korte cursus drillen te doen :) Als iemand anders al met schade en schande geleerd heeft wat de beste technieken te zijn, kan het wellicht tot een goed doel omgezet worden.

ben zelf nooit van de diploma's enzo geweest, maar wellicht is de duitse systeem zo'n slechte nog niet :)
leren (spey)casten | presenteren | haken | drillen en reanimeren (voor het geval dat je je dag niet had met drillen)

johannes

@happy: de hengel ten opzichte van de vliegenlijn mag niet een groottere hoek dan 90 graden maken maar liever nog kleiner 70 graden of nog minder.

op de rivier (wat marten ongeveer zegt) hou je de hengel toch ook niet achter je maar voor je.

@marten: er worden vliegenhengels gemaakt voor dat soort werk veel merken hebben deze al.

zelf vind ik een vlieghengel lekkerder drillen dan een spinhengel en grootte vis heb ik eerder binnen. vind het heerlijk om af en toe lekker op polak en z'n vrienden te vissen maar sta net zo lief op een meertje/riviertje met een licht hengeltje te pielen. t is maar net wat uitkomt.

@speycast: klopt maar ook omdat andere zo vriendelijk waren om me er op te "wijzen"    ;D


Cornico

Quote from: johannes on May 24, 2012, 22:40:30
@marten: er worden vliegenhengels gemaakt voor dat soort werk veel merken hebben deze al.

zelf vind ik een vlieghengel lekkerder drillen dan een spinhengel en grootte vis heb ik eerder binnen.
Wijs me dan even de weg.
Want met wat ik heb vind ik het maar niks en gebruik ook in jouw land liever zo'n lekker verticaal stokje, welke ik hier 's winters ook gebruik voor snoekbaars en snoek op diepe zandgaten.
Als er dan voor dat gedoe met zinkende lijnen ook nog iets gevonden wordt wat ik leuk vind wordt ik misschien nog wel een fan en ga ook op sei met de vliegenhengel.
Want lol ergens in hebben, daar gaat het om toch????????????

johannes

http://www.templeforkflyrods.com/products/rods/bluewater.html

http://www.beulahflyrods.com/products/blue-water-series/

deze twee heb ik naar gekeken maar denk ook aan de pikebooster van loop.

ik vermoed dat andere merken dit ook hebben.

plezier en lol hebben zijn de belangrijkste dingen maar niet te koste van vis die ik terug wil zetten.
bijna alle grootte vissen zet ik terug omdat ik het vlees veel te grof vind een 50/60 cm vis is veel lekkerder.
ook zit het vlees van grootte polak en kabeljouw vaak veel "kveis" (weet het nederlandse woord niet) hierdoor moeten vaak grootte stukken weg gegooit worden.
de sei waar je het over hebt heeft hier minder last van omdat deze meer een openwater vis is deze vis hoeft niet hard gedrild te worden.

 

Hans-oet-remunj