Vliegvissers.nl

Materiaal & techniek => Vliegbinden - algemeen => Topic started by: EvilMaran on August 25, 2018, 23:57:46

Title: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 25, 2018, 23:57:46
Ik dacht dat het misschien wel een goed idee zou zijn om een paar van mijn creaties hier te plaatsen voor feedback, om te zien waar ik kan verbeteren.

Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: MarcelN on August 26, 2018, 00:13:38
Mooi hoor, ik denk dat de vleermuizen er wel wat in zien ;) ::goodjob::
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Plantje on August 26, 2018, 06:27:03
Zo op het eerste gezicht valt op dat de hackles erg ver naar voren steken.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Scaramouche on August 26, 2018, 11:50:02
Beetje tenkara-style emergers. heel goed geschikt om te dappen. voor droog vissen op wat grotere afstand geef ik toch de voorkeur aan 'klassiek' liggende patronen als klinkhamers. qua afwerking zien ze er netjes uit.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 26, 2018, 11:58:16
Oh ja denk dat ik inderdaad even moet vertellen dat t voor tenkara is...
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Martijn on August 26, 2018, 14:47:54
Vliegjes zien er leuk uit.
Maar wat is dappen? (in reactie van Scaramouche)  :o
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: henkverhaar on August 26, 2018, 19:06:52
Klassiek ('Iers') dapping is het vissen met imitaties of echte meivliegen (levende, op de haak gebonden), aan een hele lange hengel en een blowline. Er wordt niet geworpen, maar de hengel (denk 6 meter) wordt in de lucht gestoken, en de lijn door de wind meegevoerd, zeker 10 to 20 meter windwaarts. Dan wordt door de hengel te manipuleren de vlieg voorzichtig op het wateroppervlak gezet. Dit is een vismethode die ontwikkeld is voor, en eigenlijk alleen werkt, op meren, vanuit een boot, met een behoorlijk windje.

Daarnaast wordt dapping ook wel gebruikt voor technieken waarbij een vlieg aan een korte lijn (ongeveer hengellengte), zonder te werpen, met de hengel voorzichtig (en dus dichtbij) op het water wordt neergelaten. Vaak in klein, sterk begroeid water. De vliegvisserij die zoals door Aelianus beschreven werd in de hele vroege middeleeuwen (2e eeuw AD) in Macedonie werd beoefend was hoogstwaarschijnlijk een dergelijke vorm van 'dapping'.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Martijn on August 26, 2018, 20:23:28
Duidelijk verhaal, bedankt voor de uitleg!!
Ik heb dus nog nooit gedapt :-)  Maar ik zie dan duidelijk het bruggetje naar Tenkara   8)
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: JB on August 27, 2018, 18:21:41
Quote from: Plantje on August 26, 2018, 06:27:03
Zo op het eerste gezicht valt op dat de hackles erg ver naar voren steken.
::agree::
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Beertje on August 27, 2018, 21:24:30
Als ik het goed heb, (correct me if a'm wrong) heb je op enkele vliegen een soft hackle gebruikt. In mijn beleving hoort die niet thuis op dit type vlieg.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 27, 2018, 22:23:57
ik heb geen idee wat ik doe, heb wat materiaal bij de chinees besteld, en heb dit in elkaar geknutseld.

Vandaag 2 grote voorns op de cdc vliegen gevangen, en vorige sessie gevangen op de vliegen met rode draad op de achterkant.
Dus hier in de boerensloot gaat t prima, maar moet zeker het een en ander leren over welk materiaal t best is voor dit stijl vliegen.

wil ook kijken of kleine streamers werken voor baars hier in de sloot, en kijken of dat werkt met mijn huidige tenkara setup. met kleine streamers bedoel ik maat 8- 10 haak misschien kleiner. Zit namelijk ook vol met snoek hier...en met mijn 1,5 cm plugjes en maatje 1 en kleiner spinners vang ik hier ook 80cm snoek, is niet erg, maar vind baars vissen leuker als snoek.

oh ik zet alle foto's op instagram: https://www.instagram.com/evilmaran_/ (https://www.instagram.com/evilmaran_/)
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: FSCHAMP on August 28, 2018, 20:05:32
Quote from: Plantje on August 26, 2018, 06:27:03
Zo op het eerste gezicht valt op dat de hackles erg ver naar voren steken.
Quote from: JB on August 27, 2018, 18:21:41
::agree::

::agree::  De CDC fibers en de hackles zijn te lang en staan inderdaad ook te ver naar voren. In een poldersloot zal dit zeker werken, op een rivier zal dit veel minder succes opleveren.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 28, 2018, 21:55:05
ok dank jullie voor de feedback, zal proberen de hackle iets minder naar voren te binden volgende keer.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Bone F on August 28, 2018, 22:44:34
@Henk
Ik heb weleens gehoord dat de Fransen die methode ok toepassen in beekjes waar je wijdbeens over heen kunt staan maar een forellen.......
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: henkverhaar on August 29, 2018, 08:14:33
Quote from: Bone F on August 28, 2018, 22:44:34
@Henk
Ik heb weleens gehoord dat de Fransen die methode ok toepassen in beekjes waar je wijdbeens over heen kunt staan maar een forellen.......
Ik ken dat niet maar kan me er alles bij voorstellen. Met 'Devaux' vliegen?
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Scaramouche on August 29, 2018, 10:03:32
Dappen met een normale (8-9 voets)vlieghengel werkt heel goed op de plekken waar je weet dat er een vis precies achter een steen ligt waar je makkelijk naartoe kunt lopen of waden zonder de vis te verstoren. Je vist dan meestal op zicht maar ook als een plekje naar vis 'ruikt' kun je het altijd even proberen, en als je dan een aanbeet krijgt is ie altijd recht voor je neus en heel spectaculair. Ook heel geschikt om voorntjes in kleine open plekjes in het kroos te vangen.

@Evilmaran: de hackle 'moet' traditioneel in verhouding staan tot de rest van de vlieg. Je hebt voor die hackles verschillende types veren: de veren uit een hennen-nek zijn meestal zachter dan die uit een hanen-nek. voor droge vliegen zijn hanen-hackles beter geschikt (blijven langer drijven). als je wilt stuur ik wel wat hanenveren op zodat je daarmee kunt experimenteren en het verschil merkt met een soft hackle.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 29, 2018, 14:11:52
@scaramouche Dank je wel voor t aanbod, dat zou misschien wel een goed idee zijn...ik zal even foto's maken van wat ik heb aan veren in de hoop dat mensen mij kunnen vertellen wat ik precies heb.

Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 29, 2018, 14:30:09
ok ik denk dat de felgekleurde veren "marabou" zijn van verschillende vogels of verschillende plekken.
Er zit een Amherstfazanten kop en wat losse Amherst en goudfazant tussen, klein zakje peacock herl en een zakje met meer pauwe veren.
3 pakjes CDC.
die grijze lange smalle veren weet ik niet wat ze zijn. En dan een bruine en grizzle stuk huid met veren.

heb ook een hele zooi streamer materiaal, maar dat staat even op pauze, wil eerst dit een beetje onder de knie krijgen.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Scaramouche on August 29, 2018, 14:40:31
't I s een aardige collectie. op het eerste gezicht zouden de lange smalle grijze veren, tweede foto van onder, het meest geschikt moeten zijn voor droge vliegen. de onderste foto lijken me indiase of chinese nekken, meestal zijn dat soft hackles.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: henkverhaar on August 29, 2018, 15:21:18
Quote from: Scaramouche on August 29, 2018, 14:40:31de onderste foto lijken me indiase of chinese nekken, meestal zijn dat soft hackles.

Niet noodzakelijkerwijs - ook voor goedkope chinese en indiaase nekken geldt in principe dat de hanenekken geschikt zouden moeten zijn voor droge vliegen, en de hennenekken voor natte vliegen of softhackles (hoewel ik daar game birds voor prefereer). Zo niet dan is het echt bagger. Het grootste probleem met de chinese en indiaase nekken is de (bruikbare) lengte van de veren - voor een fatsoenlijk gehacklede droge vlieg heb je vaak twee, en soms drie veren nodig, waar je van nekken van echte bindkippen (hanen) vaak aan een halve veer genoeg hebt. Bedenk dat voor mensen als Bucky Metz en Thomas Hoffman (en nog een aantal mensen die wellicht zelfs belangrijker waren, maar minder commercieel) met specifiek raskweken begonnen alle droge gehacklede vliegen met nekken uit china en india geknupt moesten worden - of met nekken van lokale leghanen (nou ja, hanen van legkippen).

Overigens heb ik buiten demosettings al jaren geen gehacklede vliegen meer gebonden. En zeker niet gebruikt dus.

Aardige bijkomstigheid - de grote - feitelijk onbruikbare - veren van dit soort skinnetjes kunnen heel wel gebruikt worden voro het binden van Funnelduns - precies de achterliggende reden dat Neil Patterson dit type vlieg ooit (eind jaren 70 geloof ik) bedacht.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Scaramouche on August 29, 2018, 16:14:04
Quote from: henkverhaar on August 29, 2018, 15:21:18
Het grootste probleem met de chinese en indiaase nekken is de (bruikbare) lengte van de veren - voor een fatsoenlijk gehacklede droge vlieg heb je vaak twee, en soms drie veren nodig

klopt, er zitten in die nekken maar weinig echt goede hackles voor een maatje 14 of kleiner, en zelfs de goede hanennekken leveren in mijn ervaring maar matige droge vliegen op. Voor natte patronen en wooly buggers, magnussen e.d. vind ik ze wel prima geschikt. De grizzly cape op de foto vind ik er mooi uitzien voor dat soort werk.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: EvilMaran on August 29, 2018, 16:47:36
komt allemaal weg bij aliexpress vooreen paar euros. op de cdc na die komt van visdeal.
de nekken hebben een groot verschil in lengte van de veren, van 3-4cm tot 8-10cm.
de kleinste vliegen die ik hier heb gepost in de eerste post zijn maatje 14, de grootste maatje 8.
Nogmaals ik ben een beginnend binder, en de termen die jullie gebruiken heb ik wel langs zien komen, maar tot dusver is t voor mij net chinees.

als ik rond kijk in de europese webshops zie ik af en toe prijzen wat ik niet echt kan begrijpen, nog niet in ieder geval. ik vind het ook nog erg lastig om het verschil te zien tussen materiaal voor droge en natte vliegen. Vandaar dat ik wat cdc heb aangeschaft om droge vliegen te maken, topwater geeft een fantastische kick, vind ik.


onderstaande afbeelding is de boerensloot waar ik voornamelijk vis.
De rode streep is 2 jaar terug uitgegraven tot ongeveer 2m diep in t midden en zo'n 7-8m breed, de afgelopen jaren is dit de plek geweest waar alle jonge vis rond zwemt, van snoekjes van een paar cm groot tot 80cm+, baars tot 30cm, en gisteren een voorn van ruim 30cm die vast kwam te zitten in de waterplanten en mijn lijn brak voor ik deze kon scheppen.

de blauwe streep is de hoofdsloot die naar een klein gemaaltje gaat en verbonden is met het tjeukermeer, deze sloot is tot 12m breed en op sommige plekken tot 3m diep, zeer onregelmatige diepte.

Sommige periodes ligt het vol met kroos en golft een 30m plakaat van kroos niet door wind maar door de vis eronder. Mocht iemand willen kunnen ze best langskomen om hier een dagje te vertoeven...koffie staat klaar.

Het is een mooie sloot, zou alleen graag zien dat t iets beter onderhouden word aan de waterkant, en weet niet hoe ver ik evt. de waterkant mag snoeien.

*edit*
Aangezien ik vaak alleen vis, heb ik nog niet geprobeerd in deze sloot te waden, aangezien we hier midden in t veen gebied zitten, kom ik liever niet vast te zitten zonder iemand in de buurt die kan helpen.

*edit 2*
meer up to date kaart van t waterschap toegevoegd.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: henkverhaar on August 29, 2018, 19:53:34
Quote from: EvilMaran on August 29, 2018, 16:47:36als ik rond kijk in de europese webshops zie ik af en toe prijzen wat ik niet echt kan begrijpen, nog niet in ieder geval.

Da's afhankelijk van waarvoor - 'genetic capes', nekken van hanen speciaal veredeld en gefokt voor de vliegbinderij zijn erg duur, maar hun geld dubbel en dwars waard, gezien de kwaliteit en het aantal vliegen dat je met zo'n nek kan binden - per vlieg ben je nauwelijks meer kwijt dan wanneer je chinese of indiaase nekken gebruikt, en dan zijn je vliegen nog beter ook.

Veel synthetisch materiaal daarentegen wordt niet speciaal voor de binderij gefabriceerd, en kost, als je weet waar het oorspronkelijk vandaan komt, geen drol; daar zit soms een onbehoorlijke opslag op.
Title: Re: Zelf gemaakt
Post by: Bone F on August 30, 2018, 22:58:31
Ze knoopten er volgens mij van alles aan ook flinke meivliegen. "Not my cup of tea" maar waarschijnlijk wel spannend en succesvol en weinig concurrentie!